Не само типът на храната, но и начинът, по който я комбинираме, има важна роля за здравето ни.

 

Балансираното хранене изисква прием на разнообразни хранителни вещества, но времето, по което ще ги приемем и източниците, от които ще си ги набавим, определят доколко ще ги оползотворим.


 

От правилното комбиниране на храните зависи не само дали ще усвоим оптималното състава им, но и дали няма да си навредим. Защото днес широко се говори за това какви храни да включим в диетата си, но малко хора са запознати с това как да ги съчетаваме и по-важното – какво да не правим с тях.

 

Разбулването на тази малка мистерия може да започне с изясняване особеностите на една от най-обилно присъстващите на трапезата ни храни – млякото и млечните продукти.

 

Според много диетолози и специалисти по храненето комбинираният прием на мляко и други богати на белтъчини продукти, води до усещане за тежест в стомаха и храносмилателни проблеми при много хора. Затова смесването на млечни продукти и други храни, богати на протеини, особено месо и яйца, не се препоръчва при хора, които спазват диета за отслабване. Същевременно тази комбинация носи своите ползи при малките деца, подрастващите и особено при хората с поднормено тегло.

 

Едновременният прием на млечни продукти с риба и рибни изделия е втората комбинация, която трябва да избягваме, за да се предпазим от проблеми с перисталтиката, а и от по-сериозни последици. Важно е да се отбележи, че едновременният прием на мляко и риба от консерва може да доведе до опасно бактериално хранително натравяне.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Третата нежелана комбинация е едновременният прием на млечни и кисели продукти. Цитрусовите плодове и зеленчуците, богати на витамин С, реагират бързо с млякото и го пресичат. Нарушената консистенция ще затрудни преработването и усвояването му и същевременно може ще доведе до повишено образуване на газове, подуване на корема, болки и други типове дискомфорт.

 

Ясно е, че комбинирането на определени типове храни крие своите рискове, а млякото е сред продуктите, които реагират с най-широк кръг от храни. Затова консумацията на мляко и млечни продукти е добре да се извършва самостоятелно или с малка дистанция във времето след прием на други храни особено ако те попадат сред посочените по-горе продукти.