Забързаният и стресиран начин на живот, който мнозина водят, често е причина за нередовна дефекация. Обикновено основният причинител е нередовното хранене, което често е и бедно на важни хранителни вещества, в това число фибри и минерали
 
Изпражненията се образуват от абсорбцията на отпадъчните продукти, ненужните хранителни вещества, електролити и вода в червата. Всички те формират вещество, което може лесно да премине през храносмилателния тракт
 
Лаксативите работят като стимулират лигавицата на червата и причиняват контракция на мускулите, като същевременно повишават хидратирането на изпражненията. С течение на времето употребата им може да доведе до зависимост. 
 
Има по-здравословен и естествен начин да се справим с този неприятен проблем – чрез хранителния режим. За целта е важно да знаем кои храни да консумираме...
 

1. Семена от чиа

Те са бърз и лесен източник на протеини, полезни мазнини, диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. 
 
Препоръчителното дневно количество фибри, което следва да консумираме, зависи от броя на калориите, които приемаме. Така например, ако консумираме 2000 калории дневно, фибрите следва да са около 32 г. Фибрите са от основно значение и за балансираните нива на инсулина в кръвта. 
 
Заради високото си съдържание на полезни мазнини и фибри, семената от чиа могат по естествен път да балансират и нивата на кръвната захар.
 

2. Смокини

Плодът осигурява високи нива фибри и вода, заедно с антиоксидантите, които действат противовъзпалително на храносмилателния тракт. Консумацията на смокини доставя значително количество фибри, които могат да бъдат от полза за процесите, свързани с дефекацията. Така например в една сушена смокиня се откриват 0,8 г фибри.
NEWS_MORE_BOX
 

3. Пробиотици


Пробиотиците създават здравословна среда в чревната микрофлора, което предпазва от храносмилателни нарушения като запек и диария. Храните с богато съдържание на пробиотици включват кисело зеле, кимчи, кисело мляко. 
 
Според данни на проучване от 2014 г. пробиотиците повишават броя на седмичните изхождания с 1,3 пъти и също така помагат за омекотяване на екскрементите, което улеснява придвижването им в червата.