Консумирането на ябълки е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Една от причините е, че те съдържат разтворими фибри, които помагат за понижаване нивата на холестерола. Те съдържат и полифеноли, които имат антиоксидантно действие, а повечето от тях са концентрирани в корите на плода. Те могат да понижат кръвното налягане.

 

Веществата в ябълките могат да помогнат и за превенция от рак. Учените смятат, че това се дължи на техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В проучване се установява, че хапването на ябълки намалява риска от рак на панкреаса до 23%. Смята се, че плодът е ефективен и срещу ракови клетки в черния дроб, дебелото черво и гърдата. Консумирането им подсилва имунната система, а здравият имунитет значи по-малко болести. Червените ябълки например съдържат антиоксидант, наречен кверцетин. Той подсилва имунитета особено, когато човек е подложен на стрес.


 

Тези толкова вкусни и полезни плодове могат да намалят дори симптомите на астма. Заради антиоксидантите в тях тялото е предпазено от увреждане на белите дробове, а в проучване на повече от 68 000 жени се установи, че тези, които ядат най-много ябълки, имат най-нисък риск от астма.

 

Ябълките са полезни и за здравето на костите. Това отново се дължи на антиоксидантите в тях, тъй като те стимулират костната плътност. Смята се още, че консумирането на тези ароматни плодове може да намали загубата на калций, което също спомага за добро здраве на костите.

 

Ябълките са много полезни и за доброто храносмилане. Те съдържат пектин, вид фибри, които действат като пребиотик. Благодарение на това се подхранват добрите бактерии в червата. Консумацията на ябълки също подобрява симптомите на синдрома на раздразненото черво – запек, диария, коремна болка и подуване на корема.


Тези плодове могат дори да предотвратят появата на камъни в жлъчката, но също да детоксикират черния дроб. Поради това специалистите препоръчват консумацията им.

 

Счита се още, че ябълка на ден държи лекаря далеч! Всъщност е препоръчително да се консумират по 3 ябълки на ден за перфектно здраве. Плодовете са богати на витамин А, Е, С, В1, В2, В6, К, фибри, калий, мед, манган и други.