Минимум 25 грама фибри трябва да консумираме на ден за добро здраве и нисък холестерол. 


Фибрите са вид въглехидрати, които се намират в храните от растителен произход.

 


Познати са 2 типа фибри, разтворими и неразтворими. И двата вида са полезни за здравето ни.

 

Разтворимите създават специфична гелообразна субстанция в червата, която забавя усвояването на хранителни вещества. Това де факто пази организма от рязко покачване на кръвната захар и „хваща“ част от липидите, така че те не могат да бъдат усвоени.

Източник на разтворими фибри са овесените ядки, бобовите култури и редица плодове. 


Неразтворимите фибри, каквито се съдържат в пълнозърнестите продукти, бобовите култури и повечето зеленчуци, допринасят за поддържането на по-меко чревно съдържимо и „редовен стомах“. И двата вида фибри допринасят за усещането за ситост.

 

Проучване, поместено в сп. The Lancet , документира, че приемът на 25 грама фибри е свързан с ред ползи за здравето: поддържане на оптимално тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол, които се асоциират с по-нисък риск от развитието на диабет, сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и дебелото черво.

 

Проучването се базира на данните от други 243, като обхваща данните на завидните 4600 души.

 

Често в диетите си избягваме консумацията на въглехидрати. Но трябва да се има предвид, че има лоши и добри въглехидрати. Избягвайки вторите лишаваме организма от изброените ползи, например.

 

Предвид че работим в офиси и с много хора, консумацията на богата на фибри храна може да създаде дискомфорт – газове и подуване на корема. Но този ефект се появява в началото, когато започнем да консумираме повече продукти, богати на фибри. С времето оплакванията се регулират. За да се спести неудобство, в началото може да се пиема ОТС продукт. 

 

Как можете да си осигурите необходимите фибри с менюто? С порция леща, малко хумус, салата от домати, краставици и марули се набавят половината от препоръчаната дневна доза фибри, освен че се осигуряват на организма и калций, желязо, калий и протеини.

 

Източник:

Из Здравния блог на Училището по медицина на Харвардския университет