Ако намалим дневния прием на сол с 2 г, понижаваме риска от сърдечно-съдови инциденти с до 20%, сочи проучване на британския университет Ексетър, публикувано в The Lancet.

 


Редуцирането на приема на сол в храната понижава кръвното налягане.


 


Обобщен анализ показва, че намаляването на консумацията й действително може да предотврати инсулт, сърдечни атаки и сърдечна недостатъчност.

 


Учените правят преглед на няколко проучвания, които включват над 6000 души. Някои от тях имат нормално кръвно налягане, а други - високо.

 


До две години след като участниците са посъветвани да намалят консумацията на твърде солени храни, учените констатират тенденция на намален брой смъртни случаи.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Установява се и понижаване на кръвното налягане, вследствие намаляване приема на натрий. Систоличното кръвно налягане бележи спад с около 1 до 4 точки, уточняват учените.

 


Препоръчителния дневен прием на сол е 5-6 г, но според някои диетолози организмът се нуждае дори по-малко от 1 г на ден, за да функционира правилно.

 


Друго, ново проучване пък показва, че солта предизвика зависимост, подобна на пристрастяването към цигари и наркотици, тъй като въздейства на същите връзки и клетки в мозъка.

 


Откритието дава възможност да се изясни защо на някои хора им е трудно да се откажат от консумацията на сол, въпреки предупрежденията, че повишава кръвното налягане и уврежда сърцето.

 


Установява се, че когато „изпита“ необходимост от сол, мозъкът произвежда белтъци, които обичайно се свързват с вещества като хероин, кокаин и никотин.

 


Експертите откриват, че промените в мозъка, причинени от жаждата за сол, изчезват още преди консумираната вече подправка да е достигнала до него. Необходимостта е задоволена по-рано.

 


Те обясняват, че нуждата формира „древен инстинкт“, дълбоко заложен в мозъка.