1. Ежедневни тренировки и физическа активност

Физическата активност е един от най-добрите методи за поддържането на по-ниско кръвно налягане. Редовните тренировки помагат доброто здраве на сърцето и стимулират по-ефективното изпомпване на кръв, което понижава налягането в артериите.

 


2. Понижен прием на натрий

Много изследвания правят връзка между приема на сол и различните сърдечносъдови инциденти.

 

Според по-нови такива всеки човек обработва натрия по различен начин. Следователно някои хора биха могли да толерират по-добре различни количества сол.

 

Въпреки това при хора с по-високо кръвно налягане се препоръчва понижен прием на натрий.

 

3. Консумация на по-малко алкохол

Консумацията на алкохол значително повишава кръвното налягане. 16% от случаите на хипертония в световен мащаб са свързани с неговата употреба.

 

4. Прием на храни1 богати на калий

Калият е важен минерал, който помага на тялото да се отърве от натрия и да облекчи натиска върху кръвоносните съдове.

 

Храни, които са богати на калий, са зеленчуците, плодовете, млечните продукти, рибата тон, сьомгата, ядките, семената и боба.

 

5. Консумация на по-малко кофеин

Кофеинът предизвиква временно повишение на кръвното налягане.

 

Въпреки това, не съществуват много доказателства, според които редовния прием на кофеин води до трайно увеличение на кръвното налягане.

 

Предполага се, че кофеинът има по-силен ефект върху хората, които не го консумират редовно.

 

6. Контрол на стреса в живота

Стресът е един от основните рискови фактори за високо кръвно налягане.

 

Непрестанният стрес много често води до прекомерна консумация на алкохол и нездравословни храни, които повишават кръвното налягане.

 

7. Консумация на тъмен шоколад и какао

Черният шоколад и какаото на прах са богати на флавоноиди. Това са растителни съединения, които водят до разширяване на кръвоносните съдова.

 

Следователно приемът на умерени количества от тези продукти може да понижи кръвното налягане.

 

8. Понижаване на телесното тегло

При хора с наднормено тегло понижаването не техните килограми може да бъде от голямо значение за понижаване на кръвното им налягане. Този ефект е още по-значителен при извършване и на тренировки.

 

9. Прекратяване на тютюнопушенето

Тютюнопушенето е вреден за здравето навик, който е свързан и със сериозен риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Химикалите в тютюна увреждат кръвоносните съдове. Все още не е разкрита директна връзка с налягането.

 

Въпреки това тютюнопушенето и високото кръвно налягане повишават риска от сърдечни заболявания, следователно отказването от тютюнопушене може да понижи този риск.

 

10. Значително понижен прием на захар и въглехидрати

Рафинираните въглехидрати, особено захарта, могат да повишат кръвното налягане. Някои проучвания показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да понижат тези нива.

 

11. Консумация на горски плодове

Горските плодове са богати на полифеноли, които помагат за понижаване на кръвното налягане и общия риск от сърдечносъдови заболявания.

 

12. Медитация и дълбоки вдишвания

Често медитацията и дълбоките вдишвания са метод за справяне със стрес. Въпреки това не е задължително да бъдат практикувани само с тази цел.

 

Те успешно активират парасимпатиковата нервна система, която помага за забавяне на сърдечната честота и понижаване на кръвното налягане.

 

13. Консумация на богати на калций храни

Придържането към богатите на калций диети е свързано със здравословни нива на кръвното налягане. Калций се съдържа в зеленчуците с тъмни листа, тофуто, както и в млечните продукти.

 

14. Прием на естествени добавки

Някои естествени добавки също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Това са например екстракт от стар чесън, берберин, суроватъчен белтък, рибно масло и хибискус.

 

15. Консумация на богати на магнезий храни

Магнезият е важен минерал, който помага за релаксацията на кръвоносните съдове. Той е един от основните минерали, които помагат за регулиране на кръвното налягане. Открива се в пълнозърнести храни, като бобови растения, овесени ядки и други.

 

Източник: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318716