Според последните изследвания червеното и преработено месо съдържат вещества, които увеличават риска от различни заболявания, включително и онкологични.


Изчислено е, че 3800 случаи на рак на дебелото черво годишно могат да бъдат предотвратени, ако се консумира по-малко от 70 г преработено месо на ден. Затова Световният фонд за ракови изследвания препоръчва редуциране консумацията на месни продукти в световен мащаб.


Ако се храним с по-малко месо обаче, намаляваме приема на белтъчини, необходими за поддържане и възстановяване на тъканите в организма и редица други процеси.Специалисти препоръчват около 15% от дневното ни меню да включва храни с високо съдържание на белтъчини. Можем да ги набавяме и от неживотински източници. Ето 10 от най-добрите...


Куиноа
Куиноа е богато на аминокиселини и фибри семе. В сравнение с други зърнени култури, куиноа се отличава със съдържанието на 13% пълноценни протеини.


Авокадо
Необичайно за плодовете, авокадото съдържа протеини, както и въглехидрати и омега-6 мастни киселини. Благодарение на този състав, плодът е полезен за намаляване на липопротеините с ниска плътност, „лошия“ холестерол в организма. 15 плода се равняват на едно пилешко филе. Предимството на авокадото пред месото е и че съдържа фибри, спомагащи храносмилането.


Грах
Грахът е богат на фибри, минерали и витамин К и С.
Съдържанието на протеини е около 5%. Тъй като протеините в граха не са пълноценни, се препоръчва приготвянето му в комбинация с кафяв ориз или сервирането му със сирене. Така организмът може да получи целия набор от аминокиселини.


Леблебия
Леблебията е с ниско съдържание на мазнини и с високо на белтъчини. Белтъчините са 23% от съдържанието й. Протеините също, както при граха са непълноценни, затова е препоръчително да се смесват с други бобови култури, ориз, хумус, сусам.


Супа Мисо
Супата Мисо е традиционна японска храна. Приготвя се с ферментирали соеви зърна. Семената от соя съдържат 12% пълноценни протеини и изофлавони, които помагат за контролиране нивото на холестерола. Полезни са и в борбата с хипертонията.
Мисо супата съдържа пробиотици, подобни на тези в киселото мляко. Те помагат срещу подуване на корема и подобряват храносмилането.


Фъстъчено масло
Фъстъченото масло съдържа 28% протеини и мононенаситени мазнини. Смята се, че протеините му имат принос в защитата срещу сърдечно-съдови заболявания.
Фъстъците съдържат ресвератрол, вещество, типично за червеното вино, с протективен за сърцето ефект.


Кокосов орех
Кокосовият орех е богат на протеини и фибри, но и на наситени мазнини, което налага ограничаване на консумацията му.


Кафяв ориз
Кафявият ориз е богата на минерали и фибри храна, с нисък гликемичен индекс. В състава на продукта влиза магнезий, фосфор, калий, калций.
Кафявият ориз съдържа около 2,5% протеини. Освен това, той е по-ниско калоричен и с по-малко въглехидрати от белия ориз.


Цвекло
Цвеклото е ниско калорично. Отличава се с богатото си съдържание на антиоксиданти, включително и на бетанин, който има противовъзпалителни свойства и спомага за ефективна чернодробна функция.


Овес
Овесът съдържа около 3% пълноценни протеини. Той е богат на бета-глюкани, които спомагат контролирането на общия холестерол. Овесените ядки са богати на манган и селен.