Шоколадът е предизвикателство за вкуса на всеки от нас. Едва ли има човек, който да не го обича. В магазините има различни видове от сладкото изкушение. Една част от тях не са особено полезни за здравето, защото са пълни с подсладители, оцветители и други вредни съставки, от които се напълнява. Ако си купим истински шоколад обаче, ще усетим не само невероятния му вкус, а и неговото положително въздействие върху нашето тяло. 
 
Черният шоколад, например, е три пъти по-богат на антиоксиднати в сравнение с млечния. Той е много по-полезен от другите видове. Вижте защо:

1. Намалява риска от сърдечни заболявания

Ако искаме да имаме здраво сърце, можем да хапваме по малко черен шоколад. Проучвания през последните години доказват, че той наистина помага на сърцето. През 2007 г. учени откриват, че при консумация на черен шоколад се увеличава значително диаметърът на коронарните артериии, което подобрява кръвния поток. Две години по-късно проучване сочи, че този шоколад регулира кръвното налягане и кръвните липиди и помага за предотвратяване на диабет тип 2.

2. Понижава нивата на холестерола

Високите нива на холестерол могат да бъдат опасни за нашето здраве. Лошият холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдявва се и постепенно ги запушва. Така се увеличава рискът от поява на кръвни съсиреци. Тъмният шоколад може да облекчи запушените съдове. 
 
Изследване от 2012 г. показва, че хора, които ядат по 50 грама тъмен шоколад в продължение на 15 дни, имат много по-ниски нива на лош холестерол. 

3. Мощен антиоксидант 


Истинският тъмен шоколад е богат на няколко вида антиоксиданти. Същите има още в някои видове чай, в червеното вино и ябълките. Тези хранителни вещества предпазват клетките от свободните радикали, което може да доведе до преждевременно стареене и да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания и рак. 
 
Тъмният шоколад е с много по-силно антиоксидантно съдържание от много суперхрани, показва проучване от 2010 г. 
4. Контролира нивата на кръвната захар 
 
Много хора у нас страдат от диабет и повечето сладки неща вдигат доста нивото на кръвната захар. Черният шоколад обаче не повишава нивото толкова много, отколкото останалите неща със захар. Причината е, че има много нисък гликемичен индекс – 23.  Резултатите от изследване от 2011 г. показват, че тъмният шоколад ни държи сити, ситостта и потиска желанието ни за похапване. 

6. Защитава мозъка

Здравето на мозъка при възрастните е много важно. Черният шоколад намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция. Изследване от 2015 г. доказва, че тъмният шоколад подобрява концентрацията и притока на кръв към мозъка.

7. Подробрява настроението

Стрес, напрежение, лошо настроение. Всичко това може да се промени само с няколко парченца черен шоколад. Неговите естествени флавоноиди повишават нивото на ендорфините в мозъка и бързо ни подбряват настроението. 
NEWS_MORE_BOX

8. Защитава кожата

Полезните вещества в черния шоколад помагат и в борбата с несъвършенствата по кожата. По-честата консумация на какао на прах й помага да се предпази от опасните UV лъчи на слънцето, показва проучване от 2006 г., според което шоколадът подобрява хидратацията на кожата.

9. Помага в битката с мазнините

Излишните мазнини са нещо, с което много от нас се борят упорито, но не вина усилията им имат добър и дълготраен ефект. Тъмният шоколад не може да ни помогне да отслабнем изцяло, но ще стопи част от мазнините в ханша. Хората, които ядат черен шоколад, имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които го консумират, но по-рядко. Ако ядем шоколад с 70% какао за една седмица, ще постигнем впечетляващ резултат с ханша. 

10. Допринася за очното здраве

Повечето от нас работят с компютри и светлината от техните екрани се отразява негативно на очите ни. В края на деня изпитваме сухота в очите, замъгляване, а понкога имаме зачервяваме и главоболие. Проучване от 2011 г. установява, че яденето на тъмен шоколад може да подобри визуалната функция с поне 2 часа след приема му.