Често се опитваме да намерим чудодейни решения за ускоряване на метаболизма, който се забавя с годините и допринася за наддаване на теглото ни.
Независимо от възрастта или генетичната предразположеност, има начин да задействаме метаболизма си и да изгаряме повече мазнини.
Този процес се благоприятства от силови тренировки, които изграждат мускулатурата и включването на храни в диетата, които помагат за по-бързото изгаряне на калории.
Термогенни храни
Термогенните храни съдържат вещества, които имат способността да увеличат термогенезата - да накарат тялото ни да произвежда повече топлина.
Този процес насърчава изгарянето на мазнини.
Кои са те?
Пипер
Дължи ефекта си на капсаицина - молекула, която стимулира нервната система, повишава метаболизма и намалява глада.
Капсаицинът се съдържа в следните храни и подправки:
- Лют червен пипер;
- Халапеньо;
- Люти чушки;
- Джинджифил;
- Уасаби;
- Табаско;
- Кимион.
Трябва да се внимава с лютите храни при чувствителен стомах.
Зелен чай
Термогенният компонент са катехините, които могат да активират метаболизма на мазнините и да увеличат разхода на калории.
Като напитка, препоръчително е да се приема между храненията, отколкото след хранене, за да не пречи на усвояването на желязо от храната.
Джинджифил
Съдържа капсаицин, но и гингерол, който е компонентът, стимулиращ вкусовите рецептори на езика.
Има по-малко доказателства за термогенния ефект, но си струва да се включи в диетата, тъй като осигурява ситост и има много ползи за храносмилателната ни система: спира гаденето, намалява газовете и успокоява стомашните болки.
Куркума
Активната съставка - куркумин - намалява възпалението в мастната тъкан и също така повишава активността на кафявата мастна тъкан - частта от нашата мастна тъкан, която е метаболитно активна и решаваща за увеличаване на разхода на енергия.
Освен това е антиоксидант, защитава чернодробните клетки, има антидиабетни свойства, антимикробен ефект, защитава сърцето и храносмилателната система и има антидепресивна сила.
Горчица
Нейният термогенен компонент е алил изотиоцианат.
Доказано е, че повишава метаболизма, въпреки че този ефект трябва да бъде потвърден с повече изследвания - увеличението на енергийния разход е малко.
Гъби
Те съдържат антиоксиданти, фибри и други компоненти, които действат срещу затлъстяването и диабета.
Регулират апетита, усвояването на мазнините и метаболизма, но също така предизвикват ценни промени в микробиома.
Цитрусови плодове
Лимоните, портокалите и грейпфрутите съдържат нарингенин.
Това е флавоноид, за който е доказано, че увеличава разхода на енергия и активира кафявата мастна тъкан.
Канела
Канелата е естествен термогенен агент, който повишава телесната температура, насърчава изгарянето на мазнините и намалява мастната тъкан.
Освен това е диуретик и помага за контролиране на нивата на кръвната захар.
Кафе
Кафето повишава телесната температура и е страхотен усилвател на окисляването на мазнините.
Проучване на Университета в Гранада показва, че приемът на силно кафе преди тренировка, повишава консумацията на мазнини за сметка на глюкозата - тялото консумира повече захари и мазнини по време на тренировка.
Какао
Какаото е богато на теобромин - алкалоид от групата на метилксантините, който има структура, подобна на тази на кофеина, поради което ускорява метаболизма.
По-добре е да се консумира под формата на естествен прах, за да запази термогенната сила.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/nutricion/alimentos-aceleran-metabolismo_5304