Често се опитваме да намерим чудодейни решения за ускоряване на метаболизма, който се забавя с годините и допринася за наддаване на теглото ни.

 

Независимо от възрастта или генетичната предразположеност, има начин да задействаме метаболизма си и да изгаряме повече мазнини.


 

Този процес се благоприятства от силови тренировки, които изграждат мускулатурата и включването на храни в диетата, които помагат за по-бързото изгаряне на калории.

 

Термогенни храни

Термогенните храни съдържат вещества, които имат способността да увеличат термогенезата - да накарат тялото ни да произвежда повече топлина.

 

Този процес насърчава изгарянето на мазнини

 

Кои са те?

 

Пипер

Дължи ефекта си на капсаицина - молекула, която стимулира нервната система, повишава метаболизма и намалява глада.

 

Капсаицинът се съдържа в следните храни и подправки:

  • Лют червен пипер;
  • Халапеньо;
  • Люти чушки;
  • Джинджифил;
  • Уасаби;
  • Табаско;
  • Кимион.

Трябва да се внимава с лютите храни при чувствителен стомах.

 

Зелен чай

Термогенният компонент са катехините, които могат да активират метаболизма на мазнините и да увеличат разхода на калории.

 

Като напитка, препоръчително е да се приема между храненията, отколкото след хранене, за да не пречи на усвояването на желязо от храната.

 

Джинджифил

Съдържа капсаицин, но и гингерол, който е компонентът, стимулиращ вкусовите рецептори на езика.

 

Има по-малко доказателства за термогенния ефект, но си струва да се включи в диетата, тъй като осигурява ситост и има много ползи за храносмилателната ни система: спира гаденето, намалява газовете и успокоява стомашните болки.

 

Куркума

Активната съставка - куркумин - намалява възпалението в мастната тъкан и също така повишава активността на кафявата мастна тъкан - частта от нашата мастна тъкан, която е метаболитно активна и решаваща за увеличаване на разхода на енергия.

 

Освен това е антиоксидант, защитава чернодробните клетки, има антидиабетни свойства, антимикробен ефект, защитава сърцето и храносмилателната система и има антидепресивна сила.

 

Горчица

Нейният термогенен компонент е алил изотиоцианат.

 

Доказано е, че повишава метаболизма, въпреки че този ефект трябва да бъде потвърден с повече изследвания - увеличението на енергийния разход е малко.

 

Гъби

Те съдържат антиоксиданти, фибри и други компоненти, които действат срещу затлъстяването и диабета. 

 

Регулират апетита, усвояването на мазнините и метаболизма, но също така предизвикват ценни промени в микробиома.

 

Цитрусови плодове

Лимоните, портокалите и грейпфрутите съдържат нарингенин.

 

Това е флавоноид, за който е доказано, че увеличава разхода на енергия и активира кафявата мастна тъкан.

 

Канела

Канелата е естествен термогенен агент, който повишава телесната температура, насърчава изгарянето на мазнините и намалява мастната тъкан.

 

Освен това е диуретик и помага за контролиране на нивата на кръвната захар.

 

Кафе

Кафето повишава телесната температура и е страхотен усилвател на окисляването на мазнините.

 

Проучване на Университета в Гранада показва, че приемът на силно кафе преди тренировка, повишава консумацията на мазнини за сметка на глюкозата - тялото консумира повече захари и мазнини по време на тренировка.

 

Какао

Какаото е богато на теобромин - алкалоид от групата на метилксантините, който има структура, подобна на тази на кофеина, поради което ускорява метаболизма.

 

По-добре е да се консумира под формата на естествен прах, за да запази термогенната сила.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/alimentos-aceleran-metabolismo_5304