За да придадем повече вкус на храната си, често имаме навика да посолим, подсладим или добавим малко масло или олио към ястията.

 

Ароматните билки имат голямо предимство в това отношение: подобряват вкуса на ястията, без да добавят калории и са безопасни за кръвното налягане, за разлика от солта.


 

Те също са от полза, когато се стремим да увеличим дневната порция зеленчуци и плодове и намалим консумацията на месо.

 

Какви са ползите от ароматните билки?

Много от тях съдържат антиоксиданти, предпазващи тялото ни от натрупване на свободни радикали и възникване на оксидативен стрес.

 

Това са молекули, физиологично присъстващи в тялото ни.

 

Тяхното производство може да се увеличи под въздействието на замърсяване, тютюнопушене, излагане на UV лъчи.

 

Присъстващи в излишък, свободните радикали карат клетките да стареят по-бързо и могат да предизвикат редица заболявания, сред които и рак.

 

Кои ароматни билки да изберем?

Списък от 10 ароматни билки, лесни за намиране на пазара, които са както вкусни, така и полезни за нашето здраве.

  • Магданоз: това е една от най-консумираните билки в световен мащаб. Магданозът е богат на витамин С и минерали. Има антиоксидантни свойства и съдържа много фибри.
  • Кориандър: въпреки че много прилича на магданоз, вкусът е съвсем различен и е подходящ за множество ястия.
  • Босилек: вкусът му е леко сладък и лимонов, не може да се готви с него. Богат е на желязо и витамин К, С и А. Благодарение на полифенолите е мощен антиоксидант.
  • Лук: богат на витамин С, В2 и К, на калций, натрий и желязо, той също е със силни антиоксидантни свойства.
  • Мента: улеснява храносмилането и може да се използва в ястия с плодове. Има болкоуспокояващи и противовъзпалиелни свойства, но и действа като антиоксидант благодарение на високата концентрация на полифеноли.
  • Мащерка: тя е богата на витамини и също има антиоксидантни свойства.
  • Копър: известен със своите антиоксидантни свойства, той се съчетава особено добре с риба. Вкусът му става горчив, ако се готви. Притежава диуретични свойства и подпомага храносмилането.
  • Розмарин: улеснява храносмилането.
  • Градински чай: богат на антиоксиданти, подпомага храносмилането.
  • Риган: богат е на желязо, калций и витамини. Тази ароматна билка има едновременно антиоксидантен, противовъзпалителен и антисептичен ефект.

Как да съхраняваме ароматните билки?

Пресните билки са по-вкусни и имат по-добри хранителни качества от сушените билки.

 

За разлика от тях, замразените билки са почти толкова вкусни, колкото и  пресните билки.

 

Пресните билки се съхраняват за няколко дни в хладилника, докато сушените билки могат да се съхраняват няколко месеца.

 

Референции:

https://www.futura-sciences.com/sante/questions-reponses/alimentation-sont-10-herbes-aromatiques-avoir-cuisine-16841/

https://www.mdpi.com/1422-0067/15/10/19183/htm