Една четвърт от хората обезсмислят ползите от здравословното хранене с нездравословни снаксове, което увеличава риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания. Изследователи от School of Life Course & Population Sciences and ZOE описват подробно хранителните навици на 854 души в проучване, чиито резултати са публикувани в сп. European Journal of Nutrition


Според данните от проучването половината от участниците мислят, че щом основните им хранения са здравословни, леките закуски между тях не са от значение. Тази тенденция има отрицателен ефект върху здравните им показатели, като нива на кръвна захар и количество мазнини, а справянето с това може да бъде проста диетична стратегия за подобряване на здравето.


Д-р Сара Бери от King’s College в Лондон и главен учен в проучването казва: „Като се има предвид, че 95% от нас похапват по нещо между основните хранения и че почти една четвърт от калориите ни идват точно от там, заменянето на нездравословните закуски като бисквити, чипс и сладкиши със здравословни закуски като плодовете и ядки, е наистина лесен начин да подобрим здравето си."Анализът показа, че 24% от дневния енергиен прием идва от закуски като зърнени блокчета, сладкиши и плодове. Средният дневен прием на леки закуски при хората 2,28 на ден, като 47% от хората ядат две закуски на ден и 29% от хората ядат повече от две.

 

Противно на общоприетото схващане, анализът показва, че междинните закуски не са нездравословни сами по себе си, важното е да се подберат здравословни продукти, които да дават енергия. Хората, които често ядат висококачествени закуски като ядки и пресни плодове, е по-вероятно да имат здравословно тегло, по-добро метаболитно здраве, намален глад в сравнение с тези, които изобщо не ядат или тези, които похапват нездравословни храни. 


Една четвърт (26%) от участниците обаче съобщават, че ядат здравословни основни ястия и нездравословни закуски, като преработена храна и сладки лакомства, които се свързват с по-лоши здравословни показатели и карат хората да се чувстват гладни. Нездравословните закуски са свързани с по-висок индекс на телесна маса, по-висока висцерална мастна тъкан и по-високи постпрандиални концентрации на триглицериди, всички от които са свързани с метаболитни заболявания като инсулт, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.


Най-популярните консумирани закуски са бисквити, плодове, ядки и семена, сирене и масло, торти, гранола или зърнени блокчета.

 

Времето за похапване също може да бъде от решаващо значение за здравето. Изследователите установяват, че похапването след 21:00 ч. е свързано с по-лоши кръвни показатели. По това време хората са по-склонни да ядат храни с високо съдържание на мазнини и захар.


Качеството на храната е движещият фактор за положителните здравни резултати на хората. Най-добрият начин да подобрите здравето си е да се уверите, че ядете балансирана диета от плодове, зеленчуци , протеини и бобови растения. 

 

Референции:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03241-6