Миналата седмица ви запознахме накратко с постановката на Самуел Ханеман за предразположенията към болести. Сега в детайли накратко какво представляват трите миазми, за които споменахме.

Псоричeн (от гр. "псора" - сърбеж). Според Ханеман това е най-първичният миазъм, който въздейства на човешкия род. В тази група заболявания попадат функционалните, тези, които се развиват, например, заради инфекциозен причинител, но не водят до болестни промени на тъканите на структурно ниво. Обикновено тези заболявания са остри, преминават бързо. Може да се каже, че на това ниво организмът е достатъчно силен да се справя със заболяването и не го допуска дълбоко в себе си, напротив „изхвърля“ го бързо на ниво външно проявени, видими, симптоми. В тази група можем да причислим грипа, уртикарията...

Сифилистичният миазъм е втория по разпространеност. Ханеман счита, че пациентите, страдащи от този миазъм, са го придобили след заразяване със сифилис или след като техен прародител го е имал. След това той се предава като предразположеност от поколение на поколение. В тази група заболявания се поставят, тези които водят до промени в клетките и предаване на „клетъчна памет“ за заболяването на следващите поколения. По същност те са по-дълбоки, което означава, че организмът по-трудно се справя с тях и се получава разраняване на собствените му тъкани. Ангината тук е гнойна, конюнктивитът също.

Третият е сикотичният (от гръцки "сикоза" - смокиня). Ханеман счита, че болестта възниква заради комбинация фактори на динамично ниво и състояние на организма. Така при срещата с определени микроорганизми едни ще развият само функционално заболяване, при други то ще навлезне и засегне организма по-дълбоко, при малък процент то хронифицира. Акцентът при сикозата е инфилтрацията и отлаганията. Тези заболявания засягат вътрешните органи, водят до образуване на кисти, сраствания, хипертрофии и пр.

 

Защо е добре да познаваме теорията на миазмите?


Представете си вашето здраве като триъгълник, разделен на три части с хоризонтални черти. Това са три слоя, като основата на всеки е идеалното здраве.

NEWS_MORE_BOX

 

На върха на триъгълника е умът и заложеното от бащата, в основата е физиката и заложеното от майката. Средният слой е детето и емоциите му. Този, последен, слой е зависим от степента на предразположение към болестите при родителите, специално в момента на зачеването на детето.

Предразположението на родителите, зависи освен от наследените миазми и от количеството почивка, степента на емоционалния стрес, употребата на лекарства, наркотици или алкохол. Затова е важно родителите да се погрижат за здравето си много преди зачеването на дете. В повечето случаи не знаем какви миазми носим от предците си и затова се налага да бъдем още по-отговорни към организма си и бъдещото ни поколение.

Именно с теорията на миазмите може да се обясни защо децата на едни и същи родители могат да са толкова различни. Причината е, че родителите са с различен здравен статус при зачеването. Това в комбинация с наследствените миазми прави братята и сестрите по-здрави или по-болни едни от други. Отговорността на родителите към собствено им здраве е ключът към предпазването от хронични болести при децата им.

Следващата сряда очаквайте специалния ни материал, посветен на един чест проблем в летните отпускарски дни – прекаляването с храна.