„Живеем не от това, което ядем, а от това, което храносмиламе”. Мисълта е на Отто Крайтнер и може да се изненадате, но е особено актуална в грипния сезон. Една от бариерите за вирусите е здравата лигавица на стомаха. Ето как да подпомогнете имунитета си, като се погрижите за този важен орган. Вижте кои са петте топ условия за здрав стомах.
 

Любов и спокойствие

Няма по-точно обяснение за механизми на реакция на стомаха в дадена ситуация от моментите, в които сме влюбени. Замислете се къде усещате пърхането на пеперуди или тягостното свиване на топка от напрежение? Любовта като най-висша форма на емоция на човешките същества отключва важни биохимични процеси, които освен в областта на гръдния кош, се случват и в горната част на стомаха. И това не е случайно. Ако разгледате карта на човешкото тяло и централната нервна система, ще видите, че точно в областта на гърдите и горната част на стомаха има значително струпване на нервни мрежи, там е и т.нар. слънчев сплит. А когато централната нервна система освободи определени вещества и те са в завишено количество, например, в режим влюбени, то неслучайно точно в гърдите ги усещаме най-силно. При проблеми със стомаха винаги първо са търсят психологически причини. Накратко, за да е здрав той ни трябват и хубави емоции. Няма как… Трябва да си ги създаваме!


 

NEWS_MORE_BOX

 

Токсините и неправилното хранене

След като признахме за емоциите, нека продължим с откровенията. Отдавна не знаем какво точно слагаме на масата. В храната има толкова много Е-та и химикали, че тя не само е загубила част от своите полезни съставки, но допълнително натоварва стомаха, черния дроб, и бъбреците с токсини, които са много добра почва за стомашно-чревни оплаквания и цялостна интоксикация на организма. В отбора на токсините има и един "център нападател". Това са лекарствата. Химическите субстанции от простите обезболяващи до тежката артилерия също атакуват стомашната лигавица. Класическият пример за това са антибиотиците. Знаете, че винаги с тях се изписват пробиотици, за да се неутрализира действието им. Оказва се, че токсичните вещества са в основата на хроничните заболявания. Ето защо е важно да правим курсове за детоксикация, особено след боледуване. Стомахът ще ни бъде истински благодарен.

 

Очаквайте продължението.