Притеснявате се за все по-нарастващата обиколка на талията си? Или вече сте се предали във войната с килограмите и отпускате колана с поредната дупка...  Десертите са вашата страст и утеха - не можете да устоите при вида на апетитен сладкиш?! Често в средата на работния ден ви обзема непреодолима умора, замайване, пристъпи на главоболие. Напоследък имате проблеми с високото кръвно налягане, както и с нивата на холестерола. И при толкова грижи (здравословни проблеми, а и стресът на работа) нищо чудно, че диетите се оказват все така безуспешни!

Разпознахте ли себе си или свой близък в това описание? Ако е така, прочетете внимателно следващите редове, тъй като е възможно да сте сред мнозината, страдащи от метаболитен синдром и инсулинова резистентност. Тези състояния ви изправят на прага на диабета, без дори да подозирате за сериозността на проблема и рисковете за здравето ви.

 

1. Какво трябва да знаете за инсулиновата резистентност?

Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса. Едно от действията му е да регулира количеството на глюкоза (основният източник на енергия за тялото) в кръвта.

Хората с инсулинова резистентност обаче имат намалена способност да реагират на инсулина. Нормални количества от жизненоважния хормон не успяват да накарат клетките им да заработят и да използват глюкозата в кръвта. За да компенсира, панкреасът започва да произвежда още повече инсулин.
 
Ето какво на практика се случва в тялото при инсулинова резистентност и прием на въглехидрати с висок гликемичен индекс: нужен е до пет пъти повече инсулин, за да се смъкне нивото на глюкозата в кръвта до здравословното. Възможно е да се стигне до отделянето на толкова много инсулин, че нивата на кръвната захар да паднат драстично и да се получи хипогликемия. Когато внезапно ви се прияде нещо сладко, толкова че не сте в състояние да мислите за нищо друго, със сигурност нивото на кръвната ви захар е спаднално критично. Освен неудържимото желание за похапване, замайването, причерняването, избиването на пот също са симптоми на хипогликемията.

С всяко повишаване на нивата на инсулина се увеличава и резистентността на клетките към него. Така в даден момент концентрацията на глюкоза в кръвта остава висока (и в гладно състояние), но и захарта не се усвоява от клетките. В резултат се стига  до диабет тип 2.

По-големите количества инсулин в тялото водят до постоянно отлагане на мазнини в областта на ханша и корема, които са улеснени от нерационалното хранене. От друга страна при инсулинова резистентност се натрупват повече мазнини, защото мастните клетки при затлъстяване са по-чувствителни от мускулните към инсулина. И се завъртате в омагьосан кръг  - излишните килограми водят до инсулинова резистентност, която води до още излишни килограми.


NEWS_MORE_BOXПреди да се развие диабет тип 2 съществуват т.нар. преддиабетни състояния, при които нивата на кръвната захар са завишени (не толкова, че да се постави диагнозата диабет), но в такава концентрация, че оказват трайно негативно въздействие върху редица органи, особено върху сърцето и кръвоносната система.
 

2. Кои са симптомите за наличие на инсулинова резистентност?

  • Честа умора, замайване, сънливост през деня;
  • Повишени нива на триглицеридите в кръвта;
  • Наднормено тегло, особено в областта на талията (т.нар висцерално затлъстяване), придружено от висок процент на мазнините в тялото и проблеми в регулирането на наднорменото тегло;
  • Рязко падане на нивата на кръвната захар, съпроводено с внезапни промени в настроението, главоболие, дори гадене, които изчезват бързо с приема на храна.


Метаболитният синдром е понятие, което обединява инсулиновата резистентност и други промени във функциите на тялото, засягащи редица важни органи. Той представлява нарушение в обмяната на протеините, въглехидратите и мазнините поради намалената инсулинова чувствителност и компенсаторното повишаване на производството на инсулин от панкреаса. Наблюдаваме световна епидемия на метаболитния синдром - засегнатите са 20-25% от възрастното население на Земята!

Критериите за метаболитен синдром на Международната диабетна федерация включват: висцерално затлъстяване (измерва се чрез обиколката на талията - мъже с обиколка ≥ 94 см и жени с обиколка ≥ 80 см), повишени триглицериди в кръвта, понижени стойности на HDL (добър) холестерол, повишено артериално налягане, повишени нива на глюкоза в кръвта на гладно.
 

3. Какво води до появата на инсулинова резистентност и метаболитни нарушения?

Кръвната захар може да не се повиши (дори при употреба на голямо количество въглехидрати), ако захарта се усвои веднага от мускулите и се използва за енергия за организма. За да се случи това обаче, е необходима добра инсулинова чувствителност, каквато имат децата, спортистите и здравите, физически активни хора. Различни са причините за намаляване на инсулиновата чувствителност с възрастта.

Съвременният начин на живот и хранене са водещи за тази и мнозина други заплахи за здравето ни днес. Храната ни е богата на рафинирани въглехидрати, трансмазнини, фруктоза, изкуствени подсладители и всевъзможни изкуствено създадени химични субстанции, като бързо довежда до сериозно затлъстяване и тежки метаболитни нарушения. Други причини за възникване на инсулинова резистентност и метаболитни проблеми са: алкохолизъм и тютюнопушене, високите на нива на стрес в ежедневието, тревожно-депресивната нагласа и негативна емоционалност, генетични фактори, отсъствие на физическа активност, възраст и прием на някои медикаменти (особено стероиди).
 

4. Какви са рисковете от наднорменото тегло?

Затлъстяването и съпъстващите го сериозни хронични заболявания са сред водещите причини за смърт в световен мащаб, като разпространението на наднорменото тегло се увеличава и сред възрастните, и сред децата.

Килограмите вповече повишават риска от развитието на атеросклероза, сърдечна недостатъчност, инсулт, захарен диабет – тип 2, рак, подагра и др. Наднорменото тегло при децата също може да отключи сериозни заболявания като високо кръвно налягане, диабет, редица сърдечносъдови проблеми и други хронични болести, като те се проявяват във все по-ранна възраст.

От всички хора, диагностицирани с диабет тип 2, около 80-90 % са с наднормено тегло. Дори леко редуциране на килограмите, от 5 до 10 %, може да предотврати появата на диабет.

Съпътстващи симптоми и заболявания на метаболитните нарушения са стеатоза на черния дроб в комбинация с общо затлъстяване и/или не-алкохолната чернодробна цироза, синдром на поликистозни яйчници, безсимптомно възпаление на молекулярно и клетъчно ниво, ревматизъм, псориазис, акантоза (характерни тъмни петна по кожата).

Как да победите наднормено тегло и да предотвратите появата на животозастрашаващите заболявания, съпътстващи проблемите с метаболизма и затлъстяването, ще научите на образователните лекции на доц. д-р Мария Папазова, холистичен лекар, и Антон Вълев, магистър-фармацевт.

 

Лекциите са безплатни и ще се проведат от 18.30 часа в:

  • София, 16 юни, НДК, зала 9, ет.5;
  • Варна, 17 юни, хотел „Черно море“, бул. „Сливница“ 33; зала 1,
  • Пловдив, 18 юни, хотел „Санкт Петербург“, бул. „България“  97 и
  • Бургас, 19 юни, Дом на народната армия, ул. „Христо Ботев“ 36.