Прекомерното натрупване на мастна тъкан е не само естетичен проблем, но и крие сериозен риск за здравето. То е резултат на нарушен енергиен баланс за продължителен период от време, когато енергийната стойност на храната надвишава енергоразхода и излишните калории се складират в тялото под формата на мазнини.

 

Оказва се обаче, че дори и да променим това съотношение (прием-изгаряне на калории), не е толкова лесно да отслабнем, тъй като има многобройни фактори, които влияят върху процеса. Прекомерното покачване на тегло е свързано и с излагането на хроничен стрес, с претоварването с работа, с нарушенията в съня и тези в метаболитните процеси, с някои емоционални смущения и зависимости, със съвременния начин на живот с намалена двигателна активност и грешки в храненето.


 

Психоемоционалното състояние на всеки човек има пряко отношение към обмяната на веществата в организма, към хормоналния баланс, влияе на апетита и тази зависимост се осъществява посредством функционирането на т. нар. ПНЕИ-система (психо-невро-ендокринно-имунна). Именно тук е много важна ролята и на хомеопатичните лекарства като подходящ регулатор.

 

Защо е важно да поддържаме килограмите си в норма

Наднорменото тегло е причина за развитието на редица заболявания: сърдечносъдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, подагра, ставни и дихателни заболявания и др. Всички това чувствително скъсява продължителността на живота.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Обиколката на талията не трябва да надхвърля 94 см при мъжете и 80 см при жените. При надвишаване на тези показатели се повишава значително рискът от заболявания, свързани с т. нар. метаболитен синдром.

 

За отслабването е нужно да се направят следните задължителни промени в хранителните и двигателните навици:

 • Съвременният човек в активна възраст обичайно има ниска или най-много умерена физическа активност. Това означава, че средната енергийна потребност за мъжете е около 2500 ккал дневно, а за жените – около 2000. Т.е. за да започне процесът на отслабване, този калориен прием трябва да се намали.
 • Нужно е да се избягва приемът на алкохол и безалкохолни напитки, маргарин, захарни изделия, ядки, шоколад, млечни продукти, пържени храни, полуфабрикати и бързи храни, консервирани изделия. Да се намали и солта.
 • За сметка на това увеличете консумацията на плодове, зеленчуци, варива и зърнени храни. 
 • Не пропускайте хранене в опит да ограничите калорийния прием. Опитът показва, че гладът ще ви подтикне да консумирате повече от необходимото на следващото хранене. 
 • Вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане. Ограничете вечерния прием на храна като количество, тъй като храносмилателната система има определена биоритмика. Отделянето на ензимите е силно и мощно в сутрешните часове и до ранния следобед, като след 14 ч. тази активност намалява. Когато преяждате вечер, храните – особено суровите – не могат да бъдат напълно обработени. Те престояват продължително и се стига до нежелани гнилостни и ферментационни процеси. 
 • Пийте достатъчно вода (минимум 40 мл на килограм телесно тегло) и не пропускайте ежедневната физическа активност, дори и това да е само ходене пеша по 30-40 минути. 
 • И не забравяйте, че правилното отслабване е бавно и постепенно! 

 

Как хомеопатията може да помогне

В хомеопатията съществуват редица лекарства, които помагат за регулирането на теглото посредством повлияване на някои от факторите за затлъстяване, например нарушения в обмяната на веществата, психологически причини, водещи до преяждане или затруднения със спазването на диетичен режим и др. Не забравяйте, че в хомеопатията терапията се определя индивидуално, като за успеха на лечението е важен точният подбор на лекарство. Затова за постигането на възможно най-добри резултати е важно да потърсите помощта на опитен лекар хомеопат. 


Ето кои са някои от препоръчваните хомеопатични монопрепарати, които помагат да се постигне връщането на баланса в организма, да се регулира функционирането на ПНЕИ-системата и постепенно да се редуцира и теглото. 

 

 • Stibium sulfuratum nigrum D12, D30. Подходящо хомеопатично лекарство за деца и младежи, предразположени към напълняване, с храносмилателни смущения, които затрудняват спазването на диетичен режим. Често се оплакват от последвателно редуване на диария и запек, от подуване на корема след хранене. Отличителна черта е езикът на този тип пациент – покрит с бял налеп. 
 • Aurum metallicum D12, D30. При затлъстяване, съпроводено с хипертония и артериосклероза. Този тип пациент се отличава със силно его, дисциплина и амбиция, които го тласкат към работохолизъм. 
 • Calcium carbonicum hahnemanni D10, D30. Подходящо за пациенти, включително и деца, със забавена обмяна на веществата, които често се оплакват от запек, потят се повече, особено в областта на главата, склонни са към депресия и тревожност, които водят до преяждане. 
 • Fucus vesiculosus D6, D30. Хомеопатично лекарство, произведено от изсушено и стрито морско водорасло. Оптимизира функцията на щитовидната жлеза и подобрява обменните процеси в организма. Подходящо при затлъстяване и метаболитен синдром. Много ефективно при пациенти с лошо храносмилане, упорит запек и метеоризъм. 
 • Ignatia D6, D30. Подходящо при тревожни и нервни пациенти, склонни към емоционално преяждане, особено поради загуба на близък или след любовно разочарование. Често това са жени, които се затварят в себе си и злоупотребяват със сладки храни в опит да се утешат. 
 • Nux vomica D6, D30. Подходящо при пациенти, при които наднорменото тегло е вследствие на хроничен стрес и съчетанието на заседнал начин на живот с незадравословно хранене. Често оплакване при тях е запекът и смущенията в съня. Прекаляват с употребата на стимуланти (алкохол, кафе), по характер са избухливи, нервни, амбициозни, склонни към резки промени в настроенията и поведението (например спазване на стриктна диета, последвано от преяждане).