Болестта е път към здравето. Може би това звучи провокативно, но ако се замислите за здравето в по-широк мащаб ще разберете, че е точно така.

Здравето е състояние на хармония и благополучие на всички нива на човешко съществуване – физическо, психично, социално, материално и духовно. Болестта е сигнал, че сме се отклонили от хармонията, а мисията на лекаря е да ни помогнем да установим източника на проблема или проблемите и да ни помогне да възстановим здравето си.

И така – лекарят помага, а пациентът сам прави промяната. Лекарят съветва и предписва лечение, но най-добре е, когато хората потърсят помощ навреме, с цел профилактика. Интегративна медицина, дял от която е и хомеопатията, разполага с впечатляващ арсенал от методи и средства за лечение и профилактика.

В България хомеопатията има над 130 годишна история като цяло, но нейното възраждане започна през 1993 г. От тогава до днес ние, първите хомеопати и нашите ученици, наблюдаваме второ и трето поколение пациенти и имаме щастието да виждаме истинското и дълбоко действие на метода, който практикуваме.

Добри резултати при тежки хронични заболявания се постигат само, когато се прилагат правилно законите на метода и се използва индивидуално подбрани хомеопатични лекарства в подходящата дозировка, а именно потенция или сила на лекарството и начин на прилагане.

Ще дам един пример: Arnica Montana е едно от най-познатите и широко използвани хомеопатични лекарства – предписват го много лекари от различни специалности и огромен брой хора го имат в домовете, автомобилите или в пътните си чанти. Всички знаят, че могат да използват Arnica при натъртвания, след оперативни интервенции и травми на меките тъкани, при начални инсулти и др. В зависимост от конкретния случай се предписва в потенция 15 CH, 30CH или в по-ниски разреждания D4 и D6, които имат много добро органотропно действие.

Същото лекарство помага на хора, които имат страх от нараняване и/или проникване в тялото; тревожност и страх от смъртта; промени в съзнанието; усещане за натъртване на части на тялото без предхождаща травма; секреции с мирис на развалени яйца; склонност към кървене и др. За да даде това лекарство добър резултат, то трябва да съответства на цялостната комбинация от симптоми на пациента и да бъде предписано във висока потенция – например 200 CH.

Един хомеопат трябва да познава всички стъпки на разреждане и потенциране и да ги използва в практиката си по най-добрия за пациента начин. Използването на различни потенции е умение, което се придобива с години практика. Това е най-голямото предизвикателство пред студентите по хомеопатия.

Понякога ме питат каква хомеопатия практикувам и преподавам – немска, френска или английска?

Отговорът е – няма такова разделение. Немски, френски или английски са внесените в страната ни хомеопатични лекарства и аз използвам всички.
 

Видове хомеопатия

Хомеопатите по света се делят на две големи групи – плуралисти и уницисти.Плуралистите предписват по няколко лекарства в определена схема – например едно лекарство – сутрин и едно – вечер. Много често в практиката си плуралистите използват симптоматичен подбор на лекарствата – едното за хремата, другото за стомаха и т.н. Този тип предписание не се различава качествено от предписанието на стандартната медикаментозна терапия, но може да даде добри резултати в определени остри състояния. Вид плуралистична хомеопатия е клиничната хомеопатия.

Уницистите са тези, които предписват на своя пациент едно основно лекарство, индивидуално подбрано след сериозен анализ на всички симптоми и оплаквания на пациента, историята на болестите в рода, моделите на общуване в семейството и др. След като имат достатъчно информация за ефекта на първото лекарство, хомеопатът преценяват следващата стъпка – дали да продължат със същото лекарство или да назначи ново, което съответства най-добре на настоящото състояние на пациента. Подобен подход позволява лечението само с хомеопатия на сериозни и упорити заболявания – алергии, автоимунни процеси като множествена склероза и ревматоиден артрит, депресии, панически атаки, неврози и др. Голямо предимство е възможността за реална профилактика на хроничните заболявания или за намаляване на приема на конвенционалните лекарства.

Класическите хомеопати са уницисти. В интерес на истината уницисти понякога предписват допълнителна подкрепяща терапия на своите пациенти – хранителни добавки, органотропни хомеопатичти лекарства или шуслерови соли, защото състоянието на пациента го изисква.

В практиката си имам най-различни случаи – пациенти, излекувани с едно лекарство, прието в еднократна доза; такива, които са приемали едно лекарство в различни потенции в продължение на месеци, както и такива, при които се налага смяна на хомеопатичните лекарства, на фона на лекарствата за високо кръвно или диабет.

NEWS_MORE_BOXПредписанието на единични хомеопатични лекарства изисква много познания от страна на лекаря, инвестирането на време и енергия, но позволява да се видят впечатляващи резултати в работата с пациенти, които не могат да бъдат постигнати по друг начин.

Като студентка по медицина научих една сентенция и тя много ми помага – „Болестите книжки не четат”. Може да виждаме приблизително едни и същи симптоми при пациенти с астма или диабет, но зад тях винаги стои различен човек и неговата природа е по-важна от диагнозата. Всеки пациент е ново предизвикателство, нова загадка и подходът към него е уникален.

Лекарят сам избира към коя група да се причисли – уницисти или плуралисти, какво време и усилия да вложи в изучаването и прилагането на хомеопатията като част от медицинската си практика. Лекарят, преминал цялостен курс на обучение по хомеопатия, може да работи с лекарства в скали C, D, LM и да подбере най-подходящата терапия за своите пациенти.

И така – френска, немска или английска хомеопатия да изберете за себе си като пациент?


Зависи какво е вашето разбиране за здравето и болестта, колко време искате да отделите и колко далече искате да стигнете. Бих Ви посъветвала – изберете Човека, който ще ви помогне да вървите по пътя на здравето, по пътя към себе си.