Представяме ви втората от най-разпространените типове конституция, спрямо които хомеопатите подбират подходящите медикаменти.

 

Калкарея фосфорика е основният компонент на костите и зъбите и отговаря за растежа и здравината им. Съответно хората, които се нуждаят от това лекарство често страдат от болки в костите и проблеми със зъбите.

Основен проблем на този тип хора е неудовлетвореността. Те бързо се отегчават и раздразват без да знаят защо.
Тяхното мрънкане и оплаквания са безкрайни. Вкъщи могат да се ядосат за кратко време, защото всичко е прекалено монотонно за тях. Затова често сменят местата, на които са.

Веднага щом си стигнат у дома им се иска да излязат пак, за да се видят с приятели за кратко. Развиват постоянно нарастващо желание за пътуване. Само чрез разнообразието, което предлагат пътешествията могат да избягат от скуката, която постоянно ги преследва.


 

Здравите представители на тази конституция са отворени, чувствителни и приятелски настроени.

Ако не задоволят нуждата си от разнообразие и пътешествия, порастват неудовлетворени, раздразнителни и ядосани.

 

В съзвучие с тяхната чувствителна природа лошите новини могат да ги извадят от баланс. Те реагират много остро на такива новини, трудно ги преживяват и дълго време са тъжни. Ето защо силно се страхуват от получаването на такива вести.

Ученето и училището са други две сфери, в които този тип среща трудности. Учениците калкарея фосфорика се справят добре и имат желание да учат, но са много неуверени в себе си. Те смятат, че не са достатъчни добри и че другите ще забележат това и ще ги помислят за глупави. Тази погрешна представа за самите тях им създава проблеми в училище, те започват да се страхуват, страдат от главоболие и коремни болки. Така възможностите им за концентрация и изпълняване на задачите в училище намаляват. Такива деца растат слаби, уморени и крайно апатични.

NEWS_MORE_BOX


Калкарея фосфорика е подходящо лекарство за подрастващи деца, които изостават в училище и имат оплаквания от стреса, на който са подложени там.


Други фактори, които отключват заболявания при този тип са промяна в температурата, климата, атмосферното налягане.

Повишаване на техните оплаквания се наблюдава в периодите на преминаване от силен студ към затопляне, както е в началото на пролетта.


Хората калкарея фосфорика често страдат от ревматоидни заболявания или болки в костите, сухожилията, лигаментите, зъбите. Шийните им прешлени и гръбнакът в областта на гръдния кош често създават болезнени усещания или са схванати.

Този тип често мърморят и се оплакват от здравословното си състояние.Очаквайте следващата сряда характеристика на пулсатила, също много разпространена конституция.

 

 

Консултант по темата е д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати.