Разпознайте грипа...

Отличава се със своето рязко начало – внезапно покачване на висока температура (може да достигне до 40о С), със силно главоболие, болки в стави и мускули, в очните ябълки, силна отпадналост, сънливост и липса на апетит. 


Тези симптоми са придружени с болки в гърлото, хрема и кашлица, които могат да стартират непосредствено с повишената температура или на по-късен етап. При хора с по-слаба имунна система може да настъпят усложнения – наслагване на вторична бактериална инфекция, може да се стигне и до отит, ларингит, бронхит, понякога и пневмония.


 

Вземете бързи мерки...

Лекарите са категорични, че се нуждаете от:

 • Домашно лечение с почивка на легло (поне в първите 2-3 дни). Така грипът протича по-леко, намалява рискът от усложнения, а също и се предотвратява разпространението на болестта.
 • Прием на много течности (над 2 литра дневно – чай, сокове, чиста вода); високата температура води до дехидратация и е важно това да се компенсира.
 • Лесна за усвояване, здравословна храна, която доставя енергия на организма – по-малко тежки, запържени, мазни храни, повече плодове и зеленчуци, топли домашни бульони и супи.

Внимание! Не подценявайте опасността от предозиране на симптоматични медикаменти (температуропонижаващи лекарства и разтворимите противогрипни препарати). Различни търговски марки може да съдържат едни и същи съставки (например парацетамол или ибупрофен), които имат много сериозни нежелани странични ефекти, приемани неправилно в големи дози.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Бърза помощ с хомеопатия при грипна инфекция

За избора на най-подходящия хомеопатичен медикамент е важно да обърнете внимание на следните въпроси: 

 • Внезапно ли се покачва температурата? 
 • Каква е температурната крива: пикова (рязко повишение), платовидна (повишава се постепенно и се задържа на едно ниво) или променлива? 
 • Къде е локализирана болката/ болезнените усещания? 
 • Има ли тръпки, изпотяване; болният изпитва ли жажда?
 • Наблюдават ли се изменения на поведението – неспокойство, отпадналост, тревожност? 
 • Има ли кашлица и каква е? 

 

Ето кои хомеопатични лекарства са добили популярност за бързото овладяване на грипа и грипоподобните вирусни инфекции:

 

 • Aconitum D6 – подходящ за приложение при пиково, внезапно и силно покачване на много висока температура до 40о С, често след излагане на студ, на силен вятър или течение. Болният има суха треска (със суха, изгаряща топлина). Кожата му е суха, ако настъпи изпотяване – то облекчава; с тръпки по лице и крайници, иска да се завие. Лицето му е зачервено, зениците – стеснени. Изпитва силна жажда. В поведението му се наблюдават обща възбуда и силна тревожност. 
 • Belladonna D6 – при бързо покачваща се, променлива температура до 39о С. Болният е трескав, с горещо и зачервено лице, но крайниците му са студени. Кожата е зачервена и с обилно изпотяване, зениците за разширени, погледът – блестящ (стъклен). Изпитва умерена жажда, свръхчувствителност към светлина, шум, миризми, докосване. 
 • Gelsemium D6 – при постепенно повишаваща се температура. Болният се оплаква от треска със студени тръпки (зъзне). Изпитва главоболие с тежест и скованост в тила. Липсва жажда, но има обилно изпотяване. Усещане за непреодолима тежест, слабост, отпадналост. 
 • Bryonia D6 – при постепенно повишаваща се температура, която после се задържа висока. Устните на болния са сухи и напукани, езикът е обложен. Изпитва силна жажда. Оплаква се от челно главоболие и болезнена вдървеност на врата. Има суха, дразнеща кашлица с болка зад гръдната кост. Има пробождащи болки по цялото тяло, които се засилват при движение. Уморен е, раздразнителен, лежи неподвижно. 
 • Rhus toxicodendron D6 – при фебрилитет, придружен с поява на лабиален херпес. Болният се оплаква от болки, вдървеност и схванатост на цялото тяло. Неспокоен е, непрекъснато се върти в леглото и се опитва да си намери по-удобна поза. Изпитва разкъсващи болки между раменете. Бързо редуване на втрисане с чувство за горещина. 
 • Eupatorium perfoliatum D6 – при фебрилитет и треска, лицето на болния е зачервено. Съпроводени са с пресипналост и водниста хрема, с болезнена кашлица. Болният се оплаква от главоболие и силна чувствителност на очите, от силни болки в костите (като счупени) и мускулите. Усещане за силно изтощение, лежи унесен и сънлив. Потенето е оскъдно, но има силна жажда с желание за студени напитки. 
 • С правилно назначено хомеопатично лечение може бързо да се облекчат симптомите на вирусното заболяване и да се скъси неговото протичане. Използването на хомеопатични монопрепарати е напълно съвместимо и с друг вид терапии. Задължително е да се потърси лекарска помощ при бременност, тежки хронични белодробни, сърдечни заболявания или диабет, и също така, ако става въпрос за настинка при деца до 1-годишна възраст. 


Предоставената информация не отменя нуждата от консултация с лекар хомеопат.