Антибиотиците са необходимото „зло”, до което стигаме понякога в борбата срещу бактериите, причиняващи болести и инфекции. За съжаление, когато унищожаваме тях, нанасяме и други, сериозни щети върху организма си. Кои са те и как да неутрализираме неблагоприятния ефект от употребата на антибиотични лекарства, като в същото време извлечем максимални ползи за здравето си?
 

Какво се случва в организма?

Мисленето за антибиотика като за „вълшебното хапче”, което в рамките на ден-два разрешава здравословните ни проблеми, носи сериозни рискове и последици. Грешка е третирането на вирусни инфекции (например простудни заболявания, грип и др.) с антибиотици - те не въздействат върху вирусите. Когато се налага употребата им, това обичайно е свързано с развитието на вторична инфекция.За да има ефект от лечението, антибиотиците трябва да се използват само в случай на абсолютна необходимост. Честата им и безразборна употреба потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й. Когато организмът вече не успява сам да се справя с инфекциите, постепенно се стига до нуждата от нови и все по-силни лекарства, а на даден етап се развива резистентност към тях.


Употребата на силни медикаменти, продължителното антибиотично лечение носят опасността от поява на дисбаланс в чревната флора. Така редица бактерии, гъбички, паразити могат да се размножават бързо и да виреят лесно. Дефицитът на полезни чревни бактерии води не само до оплаквания като метеоризъм, диария, запек и др., но и застрашават да провокират сериозни заболявания.


Прекомерната употреба на антибиотици ни изправя и пред друга заплаха – все по-широкото разпространение на алергични реакции (алергични обриви, отоци по тъканите, анафилактична реакция, шок).


Не забравяйте, ако се налага лечение с антибиотик, да коментирате с личния си лекар какви са възможните странични ефекти от приема му, както и да поискате изписването на препарати, които да предотвратят или неутрализират тяхната поява.
 

Как да върнем здравето?

Ако приемът на антибиотик е бил неизбежен, ето как можем да се погрижим за по-бързото си възстановяване и за отстраняването на отрицателните последици от „химията” върху тялото ни.


По време на прием на антибиотични лекарства – за да предпазим полезните чревни бактерии, трябва да включим в менюто си прием на пробиотици. Такива се съдържат в истинското българско кисело мляко. Правило е обаче киселото мляко да се консумира с интервал минимум от 2 часа от приема на антибиотика и никога едновременно.


Нуждаем се и от допълнителен прием на витамин С и цинк. А за да подпомогнем имунната система на тялото в реакцията й срещу бактериалната инфекция, добре е да ползваме и имуностимулатори.

 

При прием особено на някои антибиотици е желателно да се вземат и витамини от В групата.


След приключване на лечението  – трябва да продължат грижите по възстановяването на чревната микрофлора. Можем да подкрепим организма с хомеопатични препарати и отново – пробиотици. За неговото пълно възстановяване е нужно спазването на определен хранителен режим.


За да се справите със стомашно-чревните оплаквания: болки в корема, диария, запек, появили се вследствие от приема на антибиотици, можете да използвате хомеопатичния препарат Окубака.

NEWS_MORE_BOX

 


Окубака е кора от африканско дърво, употребявана в лечителските практики на някои африкански племена. Известно е с широкото си въздействие върху стомашно-чревния тракт (стомах, черва, черен дроб, жлъчен мехур, панкреас).


В хомеопатията Окубака се препоръчва винаги за лечение на остри интоксикации в резултат употреба на силни медикаменти, при диария и остри инфекции на стомашно-чревния тракт.


Повлиява гастроентерити, вследствие на хранителна непоносимост, временни промени в диетата, хранителни отравяния, както и успешно служи за предотвратяване на диария по време на пътуване.


Не забравяйте, че режимът на хранене е не по-малко важен от подкрепата на хомеопатията. Нужно е да се ограничи приемът на продукти от бяло брашно и захарни изделия. По-подходящи са пълнозърнестите варианти, които ще стимулират работата на червата. Трябва да се пие много вода, за да се изчисти организмът по-бързо.


Кисело-млечните продукти с бифидо-и лакто-бактерии са много полезни. Те ще помогнат за по-бързото възстановяване на чревната флора.