Всичко започва почти безобидно – с леко дразнене в гърлото, но бързо може да премине в силна болка със затруднено преглъщане и да се превърне в сериозен проблем. Как да си помогнем? 

 

Възпаленото гърло е едно от най-честите оплаквания в областта на горните дихателни пътища. Статистиката сочи, че до пет респираторни инфекции годишно са нормални при възрастните, а при децата броят им обичайно може да скочи до осем боледувания. Първите симптоми обикновено са дращене, парене в гърлото и фаринкса и затруднено преглъщане. Те се появяват, когато патогени - предимно вируси, по-рядко бактерии - се установят върху лигавиците и предизвикат възпалителна реакция. Това може да бъде съпроводено от повишаване на температурата, възпалени сливици с поява на гнойни налепи, а също и да се окаже болезнено и продължително. 


Докато болката в гърлото, причинена от вирусна инфекция, обикновено отшумява до дни (максимум около седмица), при бактериална инфекция лечението може да се окаже доста по-продължително. 

 

Какви са причините за възпалението на гърлото? 

През есенно-зимния период фактори на външната среда намаляват защитата ни към атаките на патогените. Прекарваме дълго време в затворени и силно затоплени помещения, а на открито сме изложени на студения външен въздух: и в двата случая лигавиците на носа и гърлото се изсушават и стават податливи на проникването на патогенни микроорганизми. В 50-80% от случаите острата болка в гърлото се причинява от вируси (напр. риновируси, аденовируси и др.), които се предават по въздушно-капков път. Вирусната инфекция обикновено е придружена от хрема, кашлица и след няколко дни отшумява като "класическа" настинка. Друга причина за симптомите е бактериална инфекция - тук протичането е подобно, но често е по-упорито и болезнено. При стрептококова инфекция, например, могат да се наблюдават следните симптоми: драскащо, парещо (изгарящо) усещане в гърлото; преглъщането е силно болезнено, с усещане за "буца в гърлото"; подути, чувствителни на натиск и болезнени лимфни възли в областта на шията; дрезгавост на гласа, натрапчиво прокашляне; зачервено гърло и сливици, които могат да са покрити с червеникави или бяло-жълтеникави петна. Бактериалната инфекция протича също така с повишаване на температурата и силна отпадналост. 


Диагнозата се поставя от специалист, който назначава и необходимите изследвания за целта. От медицинска гледна точка отключващите фактори играят важна роля: дали става въпрос за бактериална или вирусна инфекция, алергична изява или има други причини за оплакванията?

 

Как да си помогнем при зачервено, болезнено гърло?

В самото начало при поява на първите симптоми можем да използваме някои хомеопатични медикаменти и добре познатите ни домашни средства за облекчаване на оплакванията, като билкови чайове, компреси за гърло, гарара, инхалации. Важно е също така да пием достатъчно течности и да поддържаме гърлото топло. Чаят с мента и топлото мляко с мед имат успокояващо действие върху раздразненото гърло. 


При болки в гърлото, свързани с вирусна инфекция, хомеопатичните, както и изпитаните домашни средства, могат да помогнат и на децата. За тях също важи правилото за засилен прием на течности – най-вече вода, чай, мляко, бульони (плодовите сокове не са подходящи, тъй като могат да засилят оплакванията от раздразненото гърло). 


Ето какво ни предлага хомеопатията от богатия си арсенал с лечебни средства, издържали проверката на времето.


Помощ с хомеопатия – едно от най-често прилаганите хомеопатични лекарства при болка в гърлото е Беладона. Препоръчва се при зачервено гърло (ярко червено), с усещане за сухота и драскане по лигавицата. При децата заболяването често започва с внезапно рязко повишаване на температурата, наблюдава се силно зачервяване на лицето и обилно изпотяване. Апис мелифика е друго известно хомеопатично лекарство с приложение при оплакване от силно уголемени и оточни сливици, с леко зачервяване (розовеещи). Много характерно за болния е желанието му да пие студени течности, тъй като студеното облекчава болката в гърлото.


Помощ с Шуслерова терапия – също както хомеопатичните медикаменти, Шуслеровите соли имат предимствата да са безопасни за приложение, подходящи са и за деца, и за възрастни. Добър начин да овладеем възпалението, да облекчим болката и да се предпазим от усложнения е с помощта на т. нар. „трио на възпалителните процеси“: Шуслерови соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид и №6 калиев сулфат. Това са трите соли, които се прилагат при всяка респираторна инфекция, протичаща с болки в гърлото, хрема, кашлица. Шуслерова сол №3 активира имунната реакция и овладява възпалителния процес в начална фаза. Шуслерова сол №4 помага при болезнено зачервено гърло с тенденция към нагнояване. Шуслерова сол №6 е нужна за лечението на всяко продължително, хронифициращо възпаление, както и за възпалени сливици с гнойни налепи.

 

Важно: Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

Референции: 
Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.
https://doktor-schuessler.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013