Световната седмица на хомеопатията 2016 г. завърши. На срещи със стотици хора в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора водещи специалисти по хомеопатия дискутираха горещата тема за наследствените болести, към които имаме генетична предиспозиция – хипертония, метаболитен синдром, диабет, сърдечносъдови проблеми, дисфункция на щитовидната жлеза, алергични прояви и др.
 
Дали наистина сме обречени да ги наследим от нашите родители и как с природни средства да стимулираме естествените способности на организма да се възстановява разказаха лекторите от Асоциацията на лекарите в хомеопати в България. Ето акценти от това, което споделиха специалистите в разговорите си с публиката. 
 

Здравето – освободеност от болка, страсти и себичност 

Хомеопатията разглежда човешкия организъм като единство на физическо, емоционално и умствено тяло. Всички системи в организма (хормонална, имунна, кръвоносна, нервна) обменят непрекъснато информация и взаимно си влияят. И докато конвенционалната медицина изучава човека като като тъкани, органи, хормони, вещества и др., хомеопатията отчита водещото въздействие на съзнанието на човека, емоциите и духа му, които до голяма степен определят функционирането, съществуването и състоянието на материалните тъкани и клетки. 
 
Причините за възникване на болестта са различни и въпросът „Защо съм болен?” има пряка връзка с психо-невро-ендокринно-имунната система (ПНЕИ). За да се появи болестта, имунната система е позволила това да се случи поради някаква причина. Тя обаче се контролира изцяло от хормоналната, която на свой ред е под контрола на нервната (най-сложната и йерархично най-високо стояща). Ако ПНЕИ системата работи в синхрон и баланс, ние се радваме на добро здраве. Тя обаче реагира на промените в средата, като най-важните промени са в най-висшата й част: психо-емоционалната, тоест болестта започва и се крие вътре в самите нас. 
Хомеопатията разглежда здравето като: освободеност от болка на физическо ниво и в резултат на това - достигане до състояние на благополучие. Освободеност от страстите на емоционално ниво и в резултат - достигане до динамично състояние на мир и спокойствие. А също и освободеност от себичност на умствено ниво. 
 

Епигенетиката отговаря на въпроса „Как да бъдем здрави?” 

Според съвременната наука епигенетика (част от молекулярната биология, която изследва влиянието на околната среда върху нашите гени и клетки), начинът ни на живот и навиците ни са определящи за здравето ни. За да сме здрави, освен генетичния материал, който ни е заложен, по-голямо значение имат редица външни фактори. Какво можем да променим в начина си на живот и в грижата за себе си, така че да сме здрави? 
 

Да регулираме нарушенията, свързани с начина ни на живот: 


Затлъстяване – това не е козметичен проблем, а епидемия в 21 век, която, за съжаление, засяга вече и детската възраст. Наднорменото тегло е върхът на айсберга, наречен с термина метаболитен синдром, който води след себе си до сърдечносъдова патология, алергични състояния, ракови процеси и др. Храната може да ни лекува, но и да ни разболява. Установено е, че съвременният начин на хранене с предпочитания към месо, хляб, сладки храни и др. води до повишена киселинност на тъканите в тялото. Именно този процес на нарушаване на алкално-киселинното равновесие стартира наследствените заболявания, а също така причинява забавено възстановяване от болестните процеси. Как можем да разберем, че имаме повишена киселинност? Ако при изпотяване усещаме кисела миризма, ако се оплакваме от киселини в стомаха или от упорити гъбички по кожата, по ноктите и др. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Внасяне на прекомерно количество токсини – чрез храната, козметиката и употреба на синтетични медикаменти. 
Клетъчна дехидратация – пиенето на вода може да бъде променено от нас волево. Не бива да чакаме да усетим, че сме жадни, за да пием вода. Този сигнал на тялото означава, че вече сме дехидратирани. В началото е нужно да си създадем режим – целта е ежедневно да се приемат минимум 35 мл вода на килограм телесно тегло. След установяването на този ротъм, организмът сам започва да си го „иска”. 
 
Нарушен внос на минерали и витамини – трябва да ги внасяме в естествен вид, за съжаление, приемът на синтетични минерали и витамини не помага. Установено е, че минералите в тялото бързо се изчерпват, а именно те създават условия клетките да функционират нормално. Освен правилното хранене, можем да си помогнем и с Шуслеровата терапия като метод за регулиране на минералния баланс в тялото. 
 
Прекомерна употреба на алкохол, цигари, кофеин – всички те интоксикират тялото и рушат алкално-киселинното равновесие. 
 
Липса на двигателна активност – ето кои са позитивите от движението и съответно до какво води заседналият начин на живот. Регулярната двигателна активност нормализира кръвната захар, оптимизира функционирането на стави и мускули, балансира кръвообращението, влияе на потентността и жизнеността, нужна е за поддържането на хормонален баланс, стимулира имунитета, подобрява съня, улеснява детоксикацията чрез потенето, подпомага тонуса на кожата и еластичността на тъканите и ни осигурява добър контрол на телесната маса. 
 
И не по-малко важно за това как ще повлияем на нашите гени и дали ще позволим отключването на наследствените болести е начинът, по който се лекуваме. 
 
Лечение със стимулиращи методи - за да поддържаме имунната си система в баланс, са подходящи профилактиката и лечението със стимулиращи методи като хомеопатия, Шуслерова терапия, възстановяване на чревния микробиом с пробиотици, диетолечение, фитотерапия, психотерапия и др.  Хомеопатичното лечение подобрява енергийния баланс на тялото, синхронизира работата на органите и системите. Осигурява на организма повече възможности да контролира наследствените си слабости. 
 
При лечение с хомеопатия се постига подобряване на ефективността на имунната система. При всяко следващо боледуване организмът се справя все по-добре с патологичния процес, а това води до по-малко неблагоприятни последствия в бъдеще. 
 
Световната седмица на хомеопатията се организира ежегодно от Асоциацията на лекарите хомеопати в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.