Графиня Ангелика Волфскийл е популярен натуропат и психологичеки съветник от Германия, автор на книги по Шуслерова терапия, лектор на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва класическа хомеопатия, Шуслерова терапия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. (www.graefin-wolffskeel.de)

 

- Какви са вашите наблюдения върху т. нар. Long Covid и с какви оплаквания най-често се обръщат пациентите за помощ към вас?


 

Действително през последните няколко месеца лекувах над 100 души с тези оплаквания, като използвах натуропатичен подход, включващ хомеопатия, Шуслерова терапия, акупунктура, остеопатия и др. 


Лонг Ковид или постковид не са заболявания, а по-скоро синдроми. Картината им е подобна на инфекциозната мононуклеоза, фибромиалгията или борелиозата. За това трябва да се диференцира чрез обстойна анамнеза, серия от изследвания и да се търси натуропатичният подход.


Пациентите описват многобройни симптоми. Почти при всички срещам умора и физическа слабост, задух, продължителна кашлица, главоболие, безсъние, нарушено обоняние и вкус, депресивна нагласа. Важно е състоянието в тези случаи да се разграничи от една истинска депресия. Някои симптоми, като например депресивните състояния, понякога възникват едва при физическа слабост и свързаните с нея ограничения, а понякога се отключват от страховете на пациента.


Лабораторните изследвания са важни, за да се изключат острите инфекции, възпаленията, както и хиперкоагулацията. Изследвам високо чувствителен С-реактивен протеин, миокардна форма на креатинкиназа, D-dimer. Допълнително се уверявам, че няма сърдечна недостатъчност. Проследявам и пълна кръвна картина, билирубин, трансферази, креатинин, албумин, феритин – той силно се повишава при особено тежкото протичане. При анемия проверявам стойностите на феритина, витамин В12 и фолиева киселина. Важно е да се проверят и нивата на вирус неутрализиращите антитела срещу S-протеина на SARS-CoV-2, както и нивата на витамин D3.

 

- Каква е гледната точка на натуропатията в лечението на постковид синдрома?

 

Ние обръщаме внимание на признаците за токсичен товар от вируса в междуклетъчното пространство, наличието на тлеещи възпаления, както и състоянието на лигавиците. Тялото трябва да се пречисти, да се подкрепи отделителната функция, но без загуба на минерали. За това разчитам на оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз. Солите на д-р Шуслер катализират функциите на клетъчната мембрана – своеобразният мозък на клетката. Поради спецификата на своето разреждане, те са достъпни за нея, и създават условия тя да възприема по-добре нужния за нея минерален и хранителен поток. Възстановява се минералното равновесие в клетката.


Трябва, също така, да се излекуват възпаленията, да се възстанови киселинно-алкалното равновесие, да се вземат под внимание симптомите от страна на белия дроб, сърцето и мозъкът. 


Често виждам трудна концентрация и паметови нарушения, както и подобни на депресия състояния. Считам за моя първа задача да се справя със страховете на човека, потърсил помощ и лечение, защото те блокират неговите сили за възстановяване.  


Към лечението подхождам като на първо място редуцирам стреса и възстановявам съня. Помагат чай с джинджифил, мед и лимон (доколкото пациентът ги понася или харесва), чай от лайка или скална роза. Коригирам двигателния режим, препоръчвам излагане на слънце и дневна светлина, коригирам дефицитите на витамини С и D3, цинк и желязо, ако има данни за такива. Основните Шуслерови соли, които прилагам в различни вариации, са с номера 2, 3, 5, 8 и 11. Изборът при отделния пациент зависи от вида и качеството на симптомите. 


Персистиращите инфекции, например, овладявам с програма за имуномодулация от соли №3 Ferrum phosphoricum, №6 Kalium sulfuricum и №7 Magnesium phosphoricum. Болките във врата, главоболието и замайването са чести оплаквания след COVID. Овладявам ги със соли №1 Calcium flouratum, №3 Ferrum phosphoricum, №7 Magnesium phosphoricum и №11 Silicea, които се комбинират със съответния мехлем.  


Ако пациент след пневмония има задух, слабост при физическо усилие или главоболие, можем да приложим соли в съответствие с водещите симптоми. Ако водещият симптом е задух, тогава болният се нуждае от Шуслерови соли №3 и №6, които възстановяват преноса на кислород. При силно изявена астения (слабост) – солите с номера 3, 5 и 7. Главоболието добре се повлиява с комбинацията на соли №2 и №7. 


Задължително обръщам внимание на бъбречната функция. Не само, защото коронавирусната инфекция може да натовари и увреди бъбреците, но и защото организмът компенсира нарушената екскреция чрез дишането. За укрепване на бъбреците прилагам Шуслерови соли №4, №8 и №10, както и екстракт от горчиви билки (Солидагорен).


При дълга фаза на възстановяване, често предхождана от пневмония, залагам на солите, внасящи желязо, силиций и фосфор. Най-добре действа комбинация от №2 Calcium phosphoricum, №3 Ferrum phosphoricum и №11 Silicea. Ефективността на всяка минерална сол засилвам с локалното приложение на съответния мехлем.
За регенерацията на белодробния паренхим са необходими соли №6 Kalium sulfuricum и №11 Silicea заедно с мехлемите, като се прилагат в продължение на месеци. Загубата на обонянието и вкуса лекувам основно с Шуслерова сол №8 - таблетки и мехлем, който се нанася многократно през деня в началото на ноздрите и около носа и очите, както и с някои хомеопатични монопрепарати като Беладона или Нукс вомика. Отслабналата памет и нарушената концентрация възстановявам с комбинация от соли №2 и №5, по 5 табл. от всяка сол дневно. 


Когато сърдечният ритъм реагира на вътрешното напрежение и натрупаната (макар и несъзнателна) агресия с екстрасистоли, пристъпи на тахикардия и с пикове в кръвното налягане, използвам доказана антистрес програма от соли №2 Calcium phosphoricum, №5 Kalium phosphoricum и №7 Magnesium phosphoricum. При тахикардия основно прилагам сол №2 и хомеопатична Арника. 

 

-  Бихте ли споделили интересни случаи на ваши пациенти с постковид синдром?


Един от случаите ми беше на пациент професионален военнослужещ, който неваксиниран прекарва леко заболяването за пръв път. Година по-късно се ваксинира, което съвпада със заболяване на жена му от Омикрон, и той отново се заразява. Винаги е бил спортна натура, понася добре физически натоварвания, но в условията на Омикрон и постковид всичко това се изпарява и сякаш пропада в дупка. Оплаква се от треска, липса на обоняние и вкус, отслабване на паметта, болки по тялото, мускулна слабост и парене при всяко движение. Изпитва симптоми като при грип, не издържа на натоварване при спорт, има нарушен сърдечен ритъм, недостиг на въздух, физически и ментално неспособен да издържа на натоварване. Тези оплаквания са свързани с натовареното междуклетъчно пространство, с токсикоза от причинители, поддържащи тлеещо възпаление в него. Зрението му се влошава и вижда замъглено. Има болки и схващане във врата, тинитус, както и парещи, пробождащи като с игли усещания по ръцете и краката. Настроението му е лабилно и получава паник атаки. Конвенционалната терапия при него не дава добри резултати и той търси алтернативи.


Предписах му комплексна терапия, включваща: за замаяността - Gelsemium, за очите, вкуса и обонянието - Шуслерова сол №8 (таблетки и мехлем), за лигавиците - Шуслерова сол №4 Kalium chloratum и сол №6 Kalium sulfuricum заради жълтите секрети, които постоянно отхрачва. За общото състояние - висока доза витамин С и остеопатия. Променихме храненето, като заложихме на топлинно обработена храна за по-лесно усвояване. Изключих кравето мляко, за да предотвратя слузообразуване. Ритмизирах хранителния режим, като приемът на суровите храни (пресни плодове и зеленчуци) препоръчах да е не по-късно от 14-15 ч., а вечерята не по-късно от 19 ч. Препоръчах да се ограничат алкохолът и богатите на хистамин храни (зрели сирена, червено вино и др.) В допълнение приложихме акупунктура, нагревки на краката и бъбреците, компрес на черния дроб и др. Терапията беше продължителна – той вече се чувства добре, възвръща вкуса и обонянието на 80%, усеща се по-стабилен, понася усилие и може да работи от къщи. Гледа позитивно на бъдещето, препоръчани са му умерени спортни натоварвания.