Редовните посещения на зъболекарския кабинет са от полза не само за красивата усмивка. Ще се учудите как състоянието на зъбите ви разкрива здравословни проблеми, за които дори не подозирате.

 

На теория всички знаем колко са важни добрата устна хигиена и профилактичните прегледи, за да се предоврати появата на кариеси и последващи усложнения. Но много хора се страхуват от посещенията в зъболекарския кабинет до такава степен, че отлагат прегледа дори при наличие на болки и дискомфорт, с което сериозно застрашават здравето си.


 

Не отлагайте профилактичните прегледи 

Стоматолозите предупреждават, че зъбният кариес е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. А също и, че при лоша устна хигиена нараства рискът от увреждане не само на зъбите, а и на редица други органи и системи в тялото. Как се случва това? Нарушенията на дъвкателния апарат, например, водят до недобра обработка на храната, чието разграждане всъщност започва още в устната кухина. В резултат страда и храносмилателната система, като в течение на времето може да се стигне до поява на гастрит, нарушена перисталтика, болки и спазми в корема, киселини и др.


Възпалителните процеси в кореновата система на горните зъби може да предизвикат възпаление и на синусите, които са в близост до тях. Наличието на бактерии в устната кухина повишава риска от сърдечносъдови проблеми. Какво още може да разбере за здравето ви вашият стоматолог?


Обложеният език подсказва наличие на възпалителен процес в организма. Ако е с нехарактерен цвят и отпечатъци от зъби, възможно е да имате проблеми с щитовидната жлеза. Сухотата в устата и силно напуканите устни са сигнал да проверите нивата на кръвната си захар. А пораженията от диабета се забелязват веднага – кървящи венци, разклатени зъби и пародонтоза. 


Дори да нямате никакви оплаквания, важно е да посещавате профилактично стоматолог поне веднъж годишно. Освен почистването на зъбния камък (при необходимост), той ще провери състоянието на зъбите, и пломбите, които за съжаление не са вечни и се износват с времето. 

 

Уроците по устна хигиена започват от първата годинка на живота

Детските болести и страховете на родителите са толкова много, че често грижите за устната хигиена остават на заден план. А мисълта, че млечните зъби не са толкова важни и истинските сериозни грижи започват, когато се появят постоянните, е широко разпространена заблуда. Ето какво не бива да пропускате в грижата за зъбите (и при децата, и при възрастните!):

 

  • Появата на зъбния кариес може да бъде предотвратена, ако се спазват някои елементарни правила и грижи.
  • Захарта и продуктите, съдържащи захар, са основната причина за появата на кариеси. Затова е важно да бъдат ограничени (ако не изцяло, то поне до веднъж дневно). Не забравяйте, че дори плодовите сокове може да допринесат за проблеми със зъбите заради високата концентрация на киселини и захари. Препоръчително е сок да се пие със сламка, след което устата да се изплакне с вода.
  • Обръщайте внимание дали детето ви дъвче и от двете страни, когато се храни. Когато определена група зъби не се използва, върху зъбите се натрупва плака. А дъвченето е важно за механичното почистване на налепите, останали по зъба, както и за доброто кръвооросяване на венците. Много полезно е да се хапват по-груби сурови храни като плодове и зеленчуци. Ябълките и морковите, например, са много подходящи за гризане и приятни на вкус за малките деца. 
  • Устната хигиена започва още с пробиването на първия млечен зъб. След всяко хранене устата на бебето се изплаква с 1-2 лъжички вода. 
  • Млечните зъби се мият по 2 минути, а постоянните – по 3. С времето ще трябва да научите детето и как да използва конците за зъби и интерденталните четчици. Само с обикновена четка не може да се постигне добро почистване на междузъбното пространство и се натрупва зъбна плака, с която стартират всички проблеми. 
  • Калцият е изключително важен за изграждането и здравето на детските зъби. Най-лесно той се набавя от млякото и млечните продукти, но за да се осигури усвояването му от храната, може да се приемат и Шуслерови соли №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат. Добре е приемът на соли №1 и №2 да е за продължително време, месеци наред, особено в периоди на бурен растеж, когато калцият и фосфорът, необходими за израстването на костите, се изсмукват лесно от зъбите. Профилактиката с минерални соли, по 1-2 таблетки от всяка сол дневно, е много полезна до 12-годишна възраст, за да има детето здрави зъби и кости. 
  • Малките деца също трябва да ходят на профилактичен преглед при стоматолог. Грешка е да се изчаква появата на някакъв проблем. Най-добре е първото посещение в стоматологичния кабинет да стане, преди да се е появила болка или да сте забелязли петънца по зъбния емайл. Така детето няма да се травмира и да свързва прегледа с неприятни емоции.