Усещате се уморени още със ставането от сън, и през целия ден ви липсва енергия. Често се оплаквате от главоболие, трудно се концентрирате на работа, липсва ви мотивация за изпълнение на обичайните дейности. Ако подобни проблеми се проявяват при вашето дете, то сутрин трудно става от леглото, по-разсеяно е от обичайното в училище, трудно запомня, прави неочаквани грешки, липсва му апетит.


Липсата на енергия и постоянната умора е възможно да са се проявили с началото на есенно-зимния период, при резкия спад на температурите и бързото намаляване на деня. И все пак, ако се чувствате така всеки ден, в продължение на повече от седмица, трябва да се замислите за възможните причини. Дали сте жертва на постоянния стрес и липса на пълноценна почивка или става дума за проява на хронична умора, депресия, друго специфично заболяване?
 

1. Кои са виновниците?


Най-честите причини за хроничната умора са: прекомерният стрес, липсата на баланс между работа и почивка, недостигът на сън, дълги периоди на умствено и физическо натоварване, съпроводени с неправилно хранене и нездравословен начин на живот. Понякога обаче усещането за липса на енергия може да се окаже симптом на сериозно заболяване.


Изтощението и слабостта са често явление при деца, които са в период на бурен растеж или имат спад в имунитета, боледуват често, предразположени са към алергии. Изглеждат бледи, с тъмни кръгове под очите, възможно е да имат студени ръце и стъпала. Ако тези оплаквания на детето продължават повече от седмица и са придружени от замайване и сърцебиене, спешно потърсете лекарска помощ.


Как да откриете на какво се дължат проблемите? Наложете всички необходими промени в ежедневието, за да повишите качеството на живот за цялото семейство. В рамките на няколко седмици лягайте рано, хранете се здравословно, следете за приема на достатъчно течности, почивайте си. За измореното дете ранното лягане е от още по-голямо значение, но заедно с другите мерки също така ограничете и гледането му на телевизия, както и престоя пред компютъра. Всеки ден детето трябва да има възможността да се движи на открито! Забравете употребата на бързи храни и безалкохолните напитки.


Ако не усещате подобрение, консултирайте се с лекар за възможни здравословни причини:

  • Анемия – умората се дължи на пониженото ниво на хемоглобин и недостигът на кислород.
  • Диабет – недостатъчното производство на инсулин е съпроводено с усещането за умора, замайване, рязка загуба на тегло и др.
  • Проблеми с щитовидната жлеза – дисбалансът на хормоните, които контролират обмяната на веществата, води до мускулна слабост, умора при движение, задъхване, недостиг на енергия, внезапни промени в теглото (загуба или бързо наддаване).

 

2. За повече енергия

Неправилният модел на хранене, който предаваме и на децата си, съпроводен с нарушено усвояване на желязо, улесняват проявата на заболявания като анемията и диабетът. В добавка съвременната „диета” руши киселинно-алкалния баланс в организма, а той е от съществено значение за здравето и енергията ни.


При повишена киселинност в организма започва и повишено изразходване на минералите в тялото от черния дроб, мускулите, сухожилията и костите. Може да се стигне и до ацидоза, което води до усещане за хронична умора, отслабване на имунитета, проблем с обмяната на веществата, диабет и др. Киселинната среда пречи на тялото да получава достатъчно кислород, влияе отрицателно на мускулите, уврежда клетките.

NEWS_MORE_BOX

 


Млечните продукти и пшеничното брашно е възможно да провокират у детето алергична реакция, която да доведе до симптомите на изтощение и липса на енергия. Ограничете подобни храни за известен период от време и следете промените в здравословното му състояние.


За да върнете киселинно-алкалния баланс на тялото, променете начин си на хранене. Менюто ви трябва да включва преобладаващо алкални храни. Избягвайте тези, които водят до образуване на киселини. Силно киселинната храна може да бъде балансирана, като добавите алкална такава – например много зеленолистни зеленчуци. Полезно е да пиете сутрин на гладно чаша вода с лимон.


За прием на достатъчно желязо и повече кислород и енергия за организма консумирайте храни с високо съдържание на цинк, желязо и витамините от група В. Много полезно е да се пие сутрин на гладно по 1 супена лъжица еликсир от шипки. За детето особено подходящи са домашно приготвените пилешки и телешки бульон.


Специално за децата при усещане за слабост и липса на енергия е препоръчителен приемът на комбинация Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Съответно по 2 таблетки от всяка сол ежедневно до отшумяване на симптомите.


При хронична умора поради свръхкиселинност Шуслеровите терапевти препоръчват комбинация от сол №9 натриев фосфат (сутрин по 5 таблетки) и сол №11 силицея (вечер преди лягане по 5 таблетки).


За да се разтоварите от стреса и напрежението, като причинители на главоболие, депресия, липса на концентрация и изтощение, опитайте комбинацията минерални соли: №5 калиев фосфат (по 5 таблетки сутрин), №3 железен фосфат (5 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (5 табл. вечер преди сън).

 

Опитайте и различни методи за релаксация – отпускащи дихателни упражнения, медитация, всяка дейност, която намалява нивата на безпокойство и напрежение.