Д-р Нина Илиева е общопрактикуващ лекар и педиатър 


 - Д-р Илиева, какви са преобладаващите оплаквания на пациентите през летния сезон? 


Срещат се както вирусни инфекции на горните дихателни пътища, така и летни стомашно-чревни. Особено при почиващите на море зачестиха оплакванията от разстройство и повръщане. Типични в момента са също коксаки-вирусните инфекции, причиняващи херпангина, както и т. нар. болест „ръка-крак-уста”. Последната се изявява с болезнени мехурчета в устната кухина, с бистра течност, след спукване остават малки болезнени ранички. По дланите на ръцете и стъпалата се появява макулопапулозен обрив и мехурчета. Протича с висока температура. Лекува се симптоматично и с противовирусни препарати.В момента има и повече случаи на варицела, по-рядко на скарлатина. При респираторните вируси най-сериозните усложнения са от страна на дихателната система - пневмония, бронхиолити, бронхити и отити, които са много неприятни.

 

 - Какво препоръчвате на пациентите си да не пропускат да сложат в аптечката си, когато тръгват на почивка?

 

Една голяма част от пациентите ми са при мен точно за това, защото искат да се лекуват с хомеопатия. Винаги им препоръчвам да имат например Шуслерови соли № 3, 5 и 8. Повишената температура много добре се повлиява от соли №3 и №5 – разтварят се в 2 чаши топла вода (за малките деца по 5 табл. от всяка сол, а за по-големи деца и за възрастни – по 10 табл.) Отпива се през 5-10 минути от течността с редуване на чашите. Сол № 3 е основно средство, както за имунната система, така и при всякакви форми на възпаление, при травми, изгаряне и др. Ролята на сол № 8 е да помогне срещу обезводняване.


Силно препоръчвам и хомеопатичното лекарство Окубака – особено за тези, които тръгват на път. Върши чудесна работа при повръщане и разстройство и е подходящо за цялото семейство. Още при първи симптоми на стомашно неразположение препоръчвам да се взема по 1 доза (10 глобули) на всеки час. Има много добър ефект. 

 

 - Кои симптоми са сигнал за сериозен проблем при малките деца?

 

При вирусни инфекции с разстройство и повръщане родителите трябва да са особено внимателни да не се стигне до обезводняване. Да наблюдават детето - ако езикът става по-сух, ако то става по-вяло и отпаднало, ако цветът на урината е по-концентриран. При малките бебета фонтанелите хлътват, кожата става по-суха, те са отпуснати, плачат без сълзи. Жаждата е късен симптом на дехидратация. 

 

 - При повръщане и разстройство как можем да разберем дали е хранително натравяне или вирусна инфекция?

 

Трудно е да се определи първоначално, ако не се направи микробиологично изследване. Признаците са сходни. При по-тежките бактериални инфекции като дизентерия и заразяване със салмонела има други характерни симптоми. Примерно при дизентерията има многократни изхождания със силни болки и воднисти изпражнения. Може да се стигне до т. нар. „дизентерийна храчка” – гной, слуз и кръв в изпражненията. При салмонелата най-често става въпрос за хранително отравяне, вследствие на недостатъчна термична обработка на храна, съдържаща яйца. Бебетата дори могат да се заразят от прах, съдържащ бактерии от въздуха. Изпражненията са воднисти, зелени, по-рядко с кръв. При този тип инфекция обичайно са засегнати по-голям кръг хора и всички се разболяват едновременно. За щастие двете заболявания се срещат рядко.

 

NEWS_MORE_BOX

 


През лятно-есенния период се среща и хепатит А, който е свързан с консумацията на храна от замърсени ръце или на лоша хигиена при приготвяне на храната. Затова трябва да сме много внимателни с избора си на места за хранене. Не купувайте на децата лакомства на плажа или от сергиите на улиците. Изкушението е голямо, но може да има тежки последствия. 

 

 - Каква е диетата при стомашно-чревни оплаквания и как да се захранваме след нея?

 

При оплаквания от диария и повръщане са разрешени основно варени картофи, ориз или моркови, солети, бисквити, препечен хляб. При бебетата, ако се налага, се преминава на лечебни млека. 


Много е важен моментът със захранването. Преди да започне то е добре поне 2-3 дни да има нормални изхождания. След което се въвеждат постопенено всички храни, като последни остават месо, масло и жълтък. Нека храната да е щадяща, включително и зеленчуците. Всичко да е варено, задушено, печено. 

 

 - Лятото е подходящ период да укрепим имунитета на най-малките – какви са вашите съвети към родителите?

 

Най-доброто за децата е закаляването, като се почива и на море, и на планина. Разходките на открито, на чист въздух в подходящи часове – сутрин рано и след 17 часа, са изключително важни за здравето им. В кърмаческа възраст не се препоръчва излагането на бебетата на плажа. Престоят им на морския бряг трябва да става с постепенна адаптация. Бебетата и малките деца не бива да стоят на плажа по цял ден, особено по обедните часове. И друга грешка, която много родители правят – обличат децата си в много дрехи дори в горещините. Нека през лятото те да са подходящо облечени и със съответните мерки за слънцезащита. 


По отношение на укрепване на имунитета препоръчвам на моите пациенти имунната комбинация Шуслерови соли: №3, №6 и №7. Добре е да се направи в края на лятото курс от 30-40 дни с по 3 табл. от всяка сол дневно. По мои наблюдения, ако направят тази имунопрофилактика, през есента и зимата или не боледуват, или при заболяване всичко преминава по-бързо и по-леко.

 

В яслената възраст и в детските градини постоянното оплакване на майките е, че децата имат хрема. Като цяло страховете им по отношение на това са неоправдано високи. Трябва да разберат, че хремата е начинът за естествено прочистване на носната лигавица. Това че има отделяне на секрет не означава, че детето е болно и че трябва непрекъснато в нослето да се пръска нещо. По този начин повече вредят, отколкото да му помагат. Подходящо е при първи симптоми на хрема да се прилага Шуслеров мехлем №3 - малко количество от него се намазва от двете страни на носа и в самото начало на ноздрите 3 пъти дневно.