Световната седмица на кърменето 1-7 август е повод да обърнем внимание на най-честите препятствия, с които се сблъскват младите майки в грижите за новороденото.

Знаем, че майчината кърма е незаменим, съвършен източник на хранителни вещества и антитела, от които бебето се нуждае. Но почти всяка майка се сблъсква с различни физически и психологически трудности в началото, които трябва да преодолее, за да кърми успешно.

Болката. Неприятното усещане или болка е сигнал за наличието на проблем. Тъй като в първите седмици след раждането притокът на кърма все още не е регулиран, това може да доведе до силен дискомфорт от натежалите, твърди, болезнени на допир гърди.

Какво помага? Препоръчва се преди кърмене да се сложат за кратко приятно топли компреси върху гърдите, което ще улесни „слизането” на кърмата и засукването от новороденото. Преди самото хранене можете да изцедите малко мляко, така ще улесните допълнително кърмачето. Наблюдавайте дали бебето поема правилно зърното – устата му трябва да е широко отворена и да обхваща по-голямата част от ареолата, като брадичката се опира до гърдата, а носът е свободен. При неправилна техника на сукане бебето притиска зърното и усещате болка, а може да последва и разраняването му.

Неефективно сукане. Затруднява процеса на кърмене, може да доведе до разраняване на зърната и възникване на инфекция. Това, че кърменето продължава дълго, не означава, че е ефективно и бебето е получило достатъчно мляко. Понякога след няколко активни минути сукане, новороденото изглежда сякаш се е изморило, почива си, задрямва и пак посуква с паузи. Не го оставяйте да „дреме” на гърдата - събуждайте го.

Страх от недостиг на кърма. Има различни причини, които могат да попречат или да затруднят процеса на кърмене. Но анатомични или медицински причини за провал в кърменето се срещат едва при 5 до 10 % от жените. В действителност проблемите на кърмачките основно се дължат на късния или лош старт на кърменето. Тези са главните виновници, заради които няма достатъчно стимулация за гърдите и съответно липсва достатъчно лактация.

Как да установите, че бебето получава достатъчно мляко? Проверката не може да стане чрез изцеждане, тъй като изцеденото мляко всъщност не е равно по количество на кърмата, която бебето изсуква от гърдата. Не е подходящ метод също и честото контролно теглене на бебето преди и след кърмене, тъй като количеството храна за денонощие, което поема новороденото, не е разпределено на „равни порции”, а е различно в отделните хранения.

Признаци, че бебето получава достатъчно мляко:

  • През първия месец ежедневно имате 5-6 мокри пелени и минимум 3 изцапани с изпражнения. Нормално е изпражненията на кърмачето да изглеждат жълти и да са по-течни.
  • До десетия ден след раждането бебето би трябвало да възстанови теглото си при раждането. Добре е в този период да се направи и контролно претегляне на новороденото от педиатъра. Ако има спад на теглото или не се отчита необходимия растеж, това е сигнал за наличие на проблем. Желателно е да се увеличи броят на кърменията. Проверете правилно ли суче бебето – ако изпитвате някакви затруднения, не се колебайте да потърсите помощ от сертифициран консултант по кърмене. У нас има две организации, които оказват подобна помощ и подкрепа – Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” и представителството на Ла Лече лига за България.
  • От втория месец – броят на изхожданията може да намалее, затова трябва да следите внимателно пелените все така да са мокри и тежки.
  • По време на хранене наблюдавайте внимателно бебето, което трябва да суче активно, да преглъща ритмично и дълбоко, а след кърмене да е спокойно и да заспива доволно.
NEWS_MORE_BOX

 

Как да подпомогнете процеса на лактация


  • Увеличете честотата на кърмене – това е първата стъпка за увеличаване на лактацията.
  • Организирайте кърменето така, че да има максимален стимул за увеличаване на лактацията. Добре е да започнете да кърмите новороденото колкото се може по-скоро след раждането, ако условията в болницата позволяват това.
  • Можете да предлагате и двете гърди на всяко хранене, за да се стимулират по-бързо в началото.
  • По принцип новороденото се храни през 2,5 – 3 часа, но ако е гладно, не отлагайте следващото хранене поради никакви причини. Бебето, което започва да нервничи и да дава признаци, че е гладно (търси гърдата с устичка– опитва се да налапа нещо, смуче юмручето си), трябва веднага да бъде нахранено. Плачът е много късен признак, че е време за хранене!
  • След края на всяко кърмене, доизцеждайте гърдите с помпа или на ръка. Доброто изпразване на гърдата гарантира увеличаване на лактацията.


Можете да помогнете допълнително с прием на лактогонен чай, на хранителни добавки и с хомеопатични средства, които увеличават лактацията. Доказано ефективно е действието на комбинация Шуслерови соли №2, 4, 7 и 8 (по 3 таблетки от всяка ежедневно). Сол №2 калциев фосфат подпомага деленето на клетките в организма и засилва производството на кърма. Соли №4 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат стимулират работата на млечните жлези (7-цата също така премахва напрежението и успокоява психиката). А сол №8 натриев хлорид балансира течностите в организма и не позволява дехидратация и намаляване на кърмата.

Кърмачката се нуждае от прием на достатъчно течности, като най-добре е това да са вода, айрян и неподсладени плодови сокове. Избягвайте напитки със захар, кофеин, газирани. Изпивайте чаша вода преди всяко кърмене!

Погрижете се за здравословното си и балансирано хранене. Лактогенни храни са: суровите ядки, плодове и зеленчуци, богати на минерали и витамини.

Спокойна психика и липса на стрес, достатъчно почивка и пълноценен сън – те са не по-малко важни. Затова през първите няколко месеца родилката се нуждае от помощ и подкрепа от близките си. За разтоварване от психическото напрежение ще ви помогнат също всекидневните разходки на чист въздух.