Толкова сме свикнали със стреса, че не го отчитамe като проблем. Той отдавна се е превърнал в синоним за трудово всекидневие. Изтощителни часове работа, малкото сън, разочарования, преглътнати отрицателни чувства, чувство за самота. Живеем в трудно време, зависим не само от собствените си желания, но и от жестоки икономически фактори. Телата ни имат ресурси за справяне в тежки ситуации, но отрицателните емоции, сдържани с години и системното лошо хранене и липса на почивка отварят вратата на много заболявания. Един от най-засегнатите органи е щитовидната жлеза. А тя е нашият термостат. Гарантира ни идеалната температура в тялото, контролира метаболизма и осигурява растежа и развитието на организма. Ето как да я запазим здрава със съветите на индийския хомеопат проф. д-р Аджит Кулкарни.
 

Справете се със стреса

Не можем да избягаме от него, но можем да анализираме ситуацията и да преподредим приоритетите си. Помислете какво ви напряга, кои са хората, които ви изнервят. Стремете се да избягвате такива ситуации и организирайте деня си така, че да ви остава време за почивка и спорт. Редовните физически упражнения (гимнастика, плуване, туризъм), занимания като йога и тай-чи имат особено благотворен ефект. Когато нещо ви тежи, споделете го и не позволявайте негативизма, апатията или крайното раздразнение да остават във вас. Важното е да балансирате умствените, емоционалните и физическите си усещания. За целта можете да използвате и медитация. Балансът в тялото е най-добрата инвестиция в здравето на имунната система.
 


Антиоксиданти и хранителни добавки

Тялото се нуждае от допълнителна подкрепа и то ежедневно. За функциите на щитовидната жлеза е полезен приемът на:


• бетакаротин,
• селен,
• витамин Е,
• витамин С,
• гъби,
• органичен германий,
• стероли и стеролови производни,
• синергични комбинирани фитопрепарати,
• Шуслерови соли №4 и №7 регулират дейността на жлезата, приемани 2-3 месеца 2 пъти в годината.
 

Променете хранителните си навици

• Яжте колкото се може по-малко обработена храна; наблегнете на прясно приготвената; избягвайте ненаситените мастни киселини за кулинарна обработка и продуктите, приготвени с тях.
• Консумирайте по-малко въглехидрати с висок гликемичен индекс (бял хляб, бял ориз, сладки храни).
• Намалете млечните продукти, но ако употребявате такива, приемайте органични, предимно кисело мляко.
• Яжте много океанска риба.
• Употребявайте чесън, броколи и се фокусирайте върху прясна, но нераздробена храна.
• Опитайте да избегнете пестицидите и хормоните.
• Употребявайте пробиотици.
 

Грешките, за които не знаем

Щитовидната жлеза се влияе и от други фактори, за които не си даваме сметка. Прекалената употреба на адаптирани млека, например, трябва да се избягва. Особено тези, които са на соева основа. Проблемът е, че в тях се съдържат прекомерното количество изофлавони. А те по принцип може да отключат или да влошат хипотиреоидизъм, гуша или възли на жлезата.

NEWS_MORE_BOX


Друг проблем са флуорът и перхлоратът. Бъдете внимателни с медикаментите и пастите за зъби, особенно тези за деца, тъй като някои от тях могат да доведат до щитовидни проблеми при прекомерно съдържание на флуор. Перхлоратът пък е във всеки кухненски шкаф! Той е част от белината, която се използва често в домакинството. Освен това съществува в естествен и синтетичен вариант. Използва се, например, в производството на ракетно гориво, фойерверки, факли и експлозиви, торове. Той би могъл да наруши производството на тиреоидни хормони.

Друга грешка е разбирането за йода в храната. Много малко или прекалено много йод може да увеличи риска от хипотиреоидизъм или гуша. В съвременния живот често сме жертва на продукти, допълнително обогатени с йод, за което не знаем. Така че научете се да четете етикетите.

Отстранете напълно глутена от храната! Проведени изследвания показват, че спирането на глутена за 3-6 месеца води до намаляване или напълно изчистване на антителата, които организмът произвежда като атака срещу жлезата. Проверете дали имате алергия към глутен, за която няма ясна клинична картина, но неоткрита може много да ви навреди. Има и изследвания, които напълно отричат приема на пшеничени храни, тъй като има все повече генномодифицирани видове, които водят до необратими последици в тялото.

Една от многобройните токсични съставки на цигарения дим (thiocyanate) е особено вреден за щитовидната жлеза. Никотинът увеличава нервното напрежение. Друг проблем пък е кофеинът, който усилва хиперактивността на щитовидната жлеза. Да на забравяме и добре известния рисков фактор за щитовидната жлеза - радиацията. Електромагнитното лъчение от компютрите и прекомерното използване на мобилен телефон също не са за подценяване. Употребата на алкохол също засилва умората и изтощението.

Важно е да си осигурявате повече положителни емоции и да търсите и хомеопатична помощ при загуба на близък, развод, системен стрес в работата...
 

Повече как стресът влияе на щитовидната жлеза и как тези проблеми могат да се избегнат с хомеопатия можете да научите от безплатните лекции по повод Световната седмица на хомеопатията.