Страхът от инфекция се оказа сериозен фактор в настоящата пандемична ситуация - „кризата COVID-19” има множество измерения и повишените нива на тревожност и безпокойство са сред тях.

 

Страховете, които мнозина изпитват днес, се отнасят не само до самия вирус, но също така и до евентуалната загуба на доходи, страх от самотата, от изолацията, от бъдещето, безпокойство за здравето на близки, приятели и много други.Притесненията и страховете на хората във времена на пандемия, както и последствията от тях, могат да се проследят в исторически план. Именно поради това учените вече се заеха да изследват психологическия ефект от тях. И алармират, че управлението на страха е не по-малко важно в тази кризисна ситуация от грижата за превенция, за лечение и възстановяване на заболелите. 


Хомеопатичната терапия предлага безопасни и щадящи решения за справяне с болезнения страх във времена на криза. Дава ни възможност да върнем емоциите и физическото си здраве към състоянието на баланс.


Ето някои от популярните средства, които могат да помогнат при страхове, безпокойство, повишена тревожност.

 

  • Аконит - при паническа атака или пристъпи на много силен страх (включително страх от смъртта). Състоянието на изключително силна тревожност може да бъде придружено от силно сърцебиене, задух и зачервяване на лицето. Възможно е засегнатият буквално да трепери (да се тресе) от страх. Възможно е подобни състояния да се отключат внезапно при първите симптоми на вирусна инфекция. 
  • Арсеникум албум – хомеопатично лекарство, което резонира с настоящата пандемия на много нива. Препоръчва се за пациенти, които са дълбоко загрижени за здравето си (дори хипохондрични) и изключително много държат на реда и сигурността в ежедневието си. При силен страх от болести, страх от самота, страх от смъртта. Този тип хора изпитват отчаяна нужда да контролират всичко – до най-малките детайли. Намират временно облекчение от безпокойството си, например когато натрапчиво почистват дома си и се уверяват, че всичко е на мястото си.

При тях паническите атаки често се случват около полунощ или в ранните часове на сутринта. От неспокойство не могат да си намерят място – дори да се почувстват изтощени, продължават с неспирното движение от място на място, тъй като тревожността им се облекчава при движение. Пристъпите им на безпокойство е възможно да бъдат придружени от храносмилателни проблеми или пристъпи на задух (астма) и др. 

Тормозени са от мрачни предчувствия, докато вечер се опитват да заспят. Страхуват се, че нещо може да се е случило с техните близки. В резултат на тревогите си стават все по-раздразнителни, страдат от нарушения на съня. 

 

  • Калиум фосфорикум – за пациента, изтощен от преумора или болест, който изпитва дълбоко безпокойство и неспособност да се справи със ситуацията, в която е попаднал. Този тип човек може да е избухлив и свръхчувствителен. Лошите новини и постоянното разсъждаване върху случващото се в периода на пандемия може допълнително да задълбочи проблемите му, например да развие безсъние и неспособност за концентрация, повишавайки още повече усещането за страх и тревожност. При нужда от приложението на това лекарство често се наблюдават главоболие, болки в гърба, нервни разстройства.  
  • Фосфор – пациентите, които се нуждаят от това лекарство, са лесно възбудими, лесно се плашат и са подвластни на множество страхове. При тях силната тревожност може да се отключи лесно под влияние на яркото им въображение. Страховете на този тип хора обаче са по-скоро ориентирани към другите, отколкото към собственото им здраве. Те изпитват загриженост за другите и притеснения, че „нещо ще се случи”. От съчувствие към останалите могат да се пренапрегнат до такава степен, че да се почувстват изтощени или дори да се разболеят. Периодите на изолация са тежко изпитание за тях, поради вродената им общителност. Именно за това карантината може да засили техните страхове и тревоги. 
  • Пулсатила – този тип пациенти често изразяват силното си безпокойство и несигурност с една прилепчивост към близките си и с нуждата от постоянна подкрепа и утешение. Могат да са мрачни, хленчещи, да се обливат в сълзи и дори да са емоционални по детски. Пулсатила е чудесно средство при повишена тревожност в детска възраст и в периодите на хормонални промени (пубертет, менструален цикъл или менопауза).

Когато избираме хомеопатично лекарство за повлияване на емоционални смущения, трябва да се подбере средството, което най-много отговаря на психологическото състояние.


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (например D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто, до 6 пъти дневно. При подобряване на състоянието приемите постепенно се разреждат, след което се спират. Когато се касае за необходимост от повлияване на психо-емоционално ниво, са подходящи медикаменти в по-високи потенции – например D30, които може да се приемат 2-4 пъти дневно, или D1000, които се приемат само по лекарско предписание.


Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур