Стомашно-чревните разстройства връхлитат внезапно със силни болки в корема, придружени от диария, повръщане, отпадналост, повишаване на температурата. Техни причинители са многобройните ентеровируси или чревни инфекции, а в групата на засегнатите най-често попадат децата.
 

1. Какви са симптомите?

Гастроентеритът (познат като „летен грип”) е възпалително заболяване на стомаха и червата, предизвикано от различни причинители: вируси и бактерии (най-честите), паразити, попадащи в организма с храната. Отличава се със силна отпадналост и изтощение, болки в стомаха, гадене и повръщане, диария, както и повишаване на температурата, втрисане, болки в тялото, главоболие. Не винаги са изявени всички симптоми и голяма част от болните преминават сравнително леко острата фаза на заболяването през първите 48 часа. При децата обаче, както и при хора с проблеми с имунитета или с придружаващи хронични заболявания, гастроентеритът може да се окаже застрашаващо живота заболяване.При липса на подходящи грижи и лечение може да се стигне до сериозни усложнения, особено при бебетата и 2-3-годишните, които бързо отпадат и се дехидратират. Лечението при тях се усложнява допълнително от затрудненото усвояване на медикаменти поради диарията и повръщането.
 

2. Нежно решение от хомеопатията

В хомеопатията има отдавна доказани ефективни, безопасни и щадящи средства за лечение на стомашно-чревните проблеми:

 

  • Arsenicum album – това хомеопатично средство е най-препоръчваното при остри стомашно-чревни оплаквания. Използва се при диария, воднисто изхождане (с тъмни и зловонни изпражнения) и повръщане (при хранителни интоксикации, диария при пътуване, стомашно-чревни оплаквания след консумация на определени храни и др.) Болният е силно отпаднал, с чувство на тревожност. Arsenicum album намалява възпалението на червата и стомаха.
NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Okoubaka – намалява натрупването на вредни вещества при заболявания на червата, изчиства всички шлаки от тялото. Подходящо хомеопатично средство при хранителни интоксикации, както и при остри инфекции и хранителни алергии.

 

  • Croton tiglium (Кротон) – облекчава усещането за тежест в стомаха и се препоръчва при повръщане непосредствено след прием на храни и напитки.

Hepar sulfuris – приема се за облекчаване на възпалителния процес и на смущенията в храносмилането с усещане за парене в стомаха и тежест след хранене.

 

  • Veratrum album (Бяла чемерика) – подобрява кръвообращението в стомашно-чревния тракт. Препоръчително е при диария със силна отпадналост и при силно гадене и повръщане, с внезапни позиви, със студено изпотяване на челото.


При проблеми със стомаха обаче, родителите невинаги могат да се ориентират кое от тези лекарства да дадат, особено ако нямат лекар хомеопат, с когото да се консултират.  Но тъй като стомашно-чревните разстройства започват внезапно и протичат остро, не трябва да се отлага началото на лечението. За улеснение в аптеките има комплексни хомеопатични препарати, които повлияват симптомите и в чийто състав влизат описаните хомеопатични съставки. Такъв е препаратът Гастрокинд, който се препоръчва от Немския хомеопатичен съюз. Затова е добре родителите винаги да го носят в аптечката за път. По този начин ще могат бързо да облекчат оплакванията на децата си и ще ги предпазят от силна дехидратация и евентуални усложнения. Комплексните хомеопатични продукти са с внимателно подбрани съставки и са клинично тествани и безопасни. Освен това се продават без рецепта в аптеките.


3. Внимание!

Всяко лечение на стомашно-чревни проблеми е немислимо без спазването на строга диета и прием на много течности, които се дават в малки дози, начесто. Ако са налице симптоми на обезводняване (детето изглежда замаяно, силно отпаднало е, престава да ходи по малкa нужда, устата му е пресъхнала, няма добър тургур на кожата), както и при силни коремни болки, изпражнения с кръв, висока температура, прегледът при лекар не бива да се отлага въобще. Консултирайте се със специалист и при всяка диария в кърмаческа възраст.