Човекът на 21 век изглежда все по-недоспал, все по-изморен, все по-болен и... все по-пълен. Ако се съмнявате в това, огледайте се наоколо. Погледнете лицата на колегите си, със сенки под очите и унили изражения. Вижте и децата, които играят навън – грешка! – разхождат се из моловете, защото все по-голяма рядкост е да видим деца, които играят с часове навън пред дома си, както и все повече нараства процентът на учениците с наднормено тегло. 


Причините за това са комплексни, многобройни и разнородни. Но сред тях има и една много простичка и лесна за регулиране, а именно – добрият сън, който е изключително важен за метаболизма и за цялостното здраве. Нарушенията на съня влияят върху начина, по който се храним, върху метаболизма ни и повишават риска от развитие на редица сериозни заболявания. 

 


Сън за здраве...

Организацията National Sleep Foundation, която се занимава с изследването на съня в различни периоди от живота, препоръчва на хората в активна възраст между 18 и 64 години да спят минимум седем часа всяка нощ, за да се радват на оптимално здраве и да се чувстват добре. Последиците от недостига на сън са много по-сериозни от това да се прозяваме и трудно да се концентрираме през деня. 


Проучване, публикувано в изданието на Американския колеж по кардиология, показва, например, че при по-малко от шест часа сън на нощ значително се повишава рискът от поява на сърдечносъдови заболявания. Други изследвания сочат, че рискът от здравословни проблеми се покачва при хората, които предпочитат да си лягат по-късно, като те съответно са по-склонни и към консумация на нездравословни храни. 


Циркадните ритми са вътрешният часовник на тялото, който посочва кога е време за сън, време за ставане, време за хранене. Проучванията върху индивидите от типа „нощни птици” установяват, че при тях е двойно по-висок рискът от поява на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Учените обясняват тези резултати с факта, че подобен тип хора са склонни да консумират повече кофеин, мазнини, алкохол, захар, бързи храни, отколкото т. нар. „чучулиги”. 


Късното лягане обичайно обуславя и други навици като по-късно последно хранене за деня и пропускане на закуската. Точно този тип действия повишават опасността от заболяване от диабет тип 2, тъй като циркадните ритми влияят и върху метаболизма. За да следва тялото ни нормалния си биологичен процес, е важно калорийният прием и нивата на глюкоза естествено да намаляват през целия ден и да достигат до най-ниската си точка през нощта. А когато вечерята ни е най-голямото по обем и калории хранене, това засяга неблагоприятно метаболитните процеси в организма.

 

...и сън за красота

Освен, че лошото качество на съня повишава риска от здравословни проблеми, то поставя сериозни препятствия и пред добрата ни форма. Някои изследвания сочат, че недоспиването е свързано с повишаване на апетита и с увеличаване на консумацията на храна. Една от причините за това е дисбалансът на хормоните лептин и грелин, които са отговорни именно за регулирането на апетита. Проучванията сочат, че ограничаването на съня води до повишено активиране на мозъчните области, чувствителни към хранителни стимули. 


Когато не се наспим достатъчно, също така се оказва, че тялото ни гори по-малко мазнини. Намаляват нивата на енергия, чувстваме се по-изморени, намалява и активността ни... Така попадаме в един омагьосан кръг, в който недостатъчният сън подкопава всякакви усилия да влезем във форма. 

 

„Рецепта” за сладки сънища 

Има някои важни фактори, за да си осигурим качествен (и достатъчно продължителен) сън: 

 

 • Важно е да спрем да гледаме телевизия или да използваме лаптоп, мобилен телефон и др. устройства поне 30 минути преди лягане. Излъчваната от екраните светлина затруднява заспиването. 
 • Още по-важно е да не пренасяме офиса в... леглото си (и в буквален, и в преносен смисъл). Това означава да приключим работния процес с прибирането у дома и да си дадем пауза от няколко часа за постепенно превключване от работен ритъм към режим на почивка. А не да заспиваме, работейки до последно на лаптопа в леглото си. 
 • Да си осигурим благоприятни условия за сън – умерена към по-хладна температура в спалнята, удобен матрак и възглавници, проветряване на помощението преди лягане. 
 • Да спазваме (доколкото е възможно) последователен график на сън и почивка. Ако си легнем твърде рано или твърде късно (когато вече сме прекалено уморени), затрудняваме процеса на заспиване. 
 • За да балансираме по-бързо организма към циркадните ритми, вечерите е добре да прекарваме на приглушена светлина, а сутрин да се излагаме на слънчева светлина колкото е възможно по-рано. 
 • Да си създадем ритуали за отпускане в края на работния ден – може да е вана с ароматни масла или четене на книга. Колкото по-спокойна е обстановката и заниманията у дома, толкова по-лесен е преходът ни към съня. 
 • Да ограничим консумацията на алкохол и кофеин. И двата вида напитки водят до нарушения на съня. 
 • Да ограничим и обилната, мазна храна, с пикантни подправки, което води до храносмилателни смущения, претоварва храносмилателния тракт и влошава съня. 
 • Ежедневната физическа активност е пряко свързана с добрия сън – заседналият начин на живот е истински „убиец” на съня. 
 • Ако тези стъпки нямат бърз и категоричен ефект, добре е да се направи консултация с лекар. Той също може да препоръча някои промени в навиците, както и да предложи терапии, които да подобрят качеството на съня. 
 • Преди да преминете към тежки медикаменти (те се приемат само по лекарско предписание), опитайте възможностите на хомеопатията и Шуслеровата терапия за регулиране на нарушенията на съня. Едно от популярните хомеопатични лекарства, особено подходящо за съвремието ни, е Нукс вомика D6/ D30. Препоръчва се при проблеми със съня поради свръхактивност на ума или преумора от работа. При хора, които се събуждат в малките часове на нощта, не могат да заспят отново (унасят се в сън чак призори) и на сутринта се чувстват още по-изморени. За най-точен избор на хомеопатично лекарство в подходящо разреждане, може да се обърнете към лекар хомепат. А препоръката на Шуслеровите терапевти за страдащите от безсъние е да приемат Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, като 10 табл. от солта се разтварят в чаша топла вода и течността се изпива бавно, на малки глътки непосредствено преди сън. Установено е, че магнезият е изключително важен за процесите на релаксация и за качеството на съня.