Ако сте от хората, които търсят солницата на масата, още преди да сте опитали ястието пред себе си, то този текст е точно за вас. Открийте причината за „любовта” си към солта и как да се предпазите от негативите на тази „крепка дружба”.

Нареждаме се стабилно сред нациите, които обичат пикантните, прекалено подправени и солени храни. А и сега стартира сезонът на туршиите – как да се откажем доброволно от трапезите, отрупани с кисело зеле и краставички, камби, чушки, карфиол... Семейните рецепти са безброй, но всичките с високо съдържание на сол (и съответните последици от нея).


Според СЗО дневната необходимост на организма от сол е не повече от 3 г (под една чаена лъжичка). В действителност ние консумираме 2-3 пъти повечe от „бялата отрова”. Понякога дори не си даваме сметка колко лесно е да се случи това: 4 филийки бял хляб ни носят почти цялото дневно количество (2,5 г), в консервираните храни и готовите подправки има „скрито” съдържание на готварска сол. Ежедневно консумираме храни като сирене, които я съдържат естествено. А над половината от опасния за здравето ни прием идва от месни деликатеси, полуфабрикати, чипсове, ядки и др.
 

„Солената” цена, която плащаме


Не е лошо всеки път, посягайки към солницата или пазарувайки в магазина, да си припомняме, че:

Прекомерният прием на сол води до задържане на течности - излишната вода в тялото се задържа в мастните клетки, което води до кошмара на жените - целулит, и до клетъчно обезводняване. Сериозни последици са повишаване на кръвното налягане (т. нар. обемна хипертония), остеопороза, загуба на костна маса и повишена чупливост (тъй като натрият затруднява усвояването на калция от организма).

Излишното количество сол трябва да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и увеличава риска от образуване на камъни в тях. При опита на организма да се освободи от излишъка, той го отлага в стави, кръвоносни съдове и др. (така се стига до риск от поява на подагра, артрит).

Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет, влошаване на зрението и др.

Приемът на прекалено много сол може да причини не само киселини, но и дълготрайно увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

Това не означава да забравим изобщо за употребата на солта. Организмът ни не може да функционира без тази подправка, нужна за протичането на редица жизненоважни процеси (храносмилане, хидратация, киселинно-алкалния баланс и др.)

Как да се предпазим от негативите и да извлечем ползите? Отговор на този въпрос е дал преди повече от 100 години немският лекар и хомеопат д-р Вилхмелм Шуслер с идеята да приготви от натриевия хлорид (същата добре позната ни сол) медикамент, с чиято помощ да балансира нивата на минерала в организма и да помогне на пациентите си за редица заболявания.  
 

Пътят към баланса и здравето

Ако се върнем отново към вредния навик да пресоляваме храната си и влечението към храни със солен вкус, биохимичната теория, разработена от д-р Шуслер, установява, че това е ясен показател за дефицит на натриев хлорид в организма. Лицеви симптоми на този недостиг също са сухата кожа с разширени пори върху носа, бузите, брадата или челото, оточно лице, оплаквания от пърхот и др.

NEWS_MORE_BOXПриемът на Шуслерова сол №8 натриев хлорид в комбинация с намалената употреба на готварска сол и достатъчен прием на вода балансира оптималното съдържание на натриев хлорид в организма, лекува и предпазва от редица заболявания. Сол №8 участва в поддържането на алкално-киселинния баланс на организма, регулира количеството вода в органите и тъканите (например при задържане на течност в тъканите под формата на отоци, както и при повишено излъчване от организма). Помага при суха кожа и лигавици, запек, както и при диария, повръщане, обилна водниста хрема. Подобрява функционалния капацитет на бъбреците и се прилага при отоци и подагра. Има важно значение за образуването на потта и помага, както при понижено потоотделяне, така и при обилно изпотяване, без физически усилия. Прилага се при повишено кръвно налягане. Ето някои конкретни препоръки от Шуслеровите терапевти за приема на сол №8:

При обилна, водниста хрема (вкл. сенна хрема) – Шуслерова сол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлорид (3 пъти по 3 таблетки от всяка в острата фаза, след което по 2 таблетки за още 2 седмици).

При водниста диария – комбинация от соли №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Солите се редуват през половин час, по 3 таблетки от всяка, 3-4 пъти дневно.

При ужилване от насекоми – соли №2, №3 и №8, по 3 таблетки от всяка сол се разтварят в малко топла вода и се пие на малки глътки през 15 минути до настъпване на подобрение. Последваща терапия – 2-3 дни по 2 таблетки от всяка сол.

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, можете да гледате специалните видеоматериали за тях на www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете Вашата лична история за здраве! Екип на Немския хомеопатичен съюз и „Преди обед“ ще избере някои от най-интересните истории, за да ги заснеме и покаже на екран. И можете да имате шанса да посетите родината на хомеопатията и Шуслеровата терапия – Германия.

Очакваме Вашите истории за здраве на www.istoriizazdrave.bg