Като метод на лечение, който стимулира саморегулацията и самооздравителните сили на организма, минералните соли на д-р Шуслер са полезни за редица типични за жените оплаквания.


За множество женски здравословни проблеми немската натуропатична школа препоръчва приложението на природни и холистични средства. Част от тях са и Шуслеровите соли, които според терапевтите спомагат за задействането на регулаторните процеси в клетките и органите. 


Интересът към интегративния подход в лечението на пациентите, а именно взаимодействието между методите на конвенционалната медицина и натуропатичните методи, прогресивно нараства през последното десетилетие. Приносът на Шуслеровите соли към конвенционалното лечение е в това, че подпомагат саморегулацията на клетките, така че те отново да могат оптимално да абсорбират и обработват нужните за здравето на организма минерали. Помощ при болки в ставите

Остеоартритът е заболяване, което по-често засяга жените, особено по време на менопаузата. Болките в ставите са свързани и с факта, че след 40-годишна възраст започва бавно да намалява образуването на хиалурон и синтезът на колаген. А те играят важна роля за здравето на ставите: за образуването на синовиална течност, както и за превенция на възпалителни процеси. За жените на възраст след 40, които се оплакват от ставни болки, е подходящ приемът на Шуслерови соли №1 Калциум флуоратум, №8 Натриум хлоратум и №11 Силицея. Продължителният прием на тези минерални соли действа благоприятно на опорно-двигателния апарат и подпомага образуването на синовиална течност, обясняват Шуслеровите терапевти. Солите могат да се приемат поотделно – сутрин №1, на обед №8 и вечер №11, по 3 табл. от всяка, за период от 3 месеца поне. 

 

При разширени вени

Проблемите с вените често се дължат на слаба съединителна тъкан. Причините за това могат да бъдат както генетична предразположеност, така и нездравословен начин на живот или хормонален дисбаланс. Жените са засегнати от слабост на съединителната тъкан по-често от мъжете, което е хормонално обусловено. Проблемите с разширените вени при тях често започват именно в периоди на резки хормонални промени като бременността и менопаузата. 
При оплакване от болка и тежест в краката, отоци на стъпалата или подбедриците, видими разширени вени или паякообразни вени немските натуропати и Шуслерови терапевти препоръчват прием на следните минерални соли: сол №1 и №11, които укрепват съединителната тъкан, и сол №4 Калиум хлоратум, която помага за подобряване на кръвотока и регулира гъстотата на кръвта. В допълнение към тях, може да се нанася Шуслеров мехлем №1 в областта на засегнатите зони, 1-2 пъти дневно. 

 

При поява на отоци

При склонност към задържане на вода и оплакване от отоци, освен съединителната тъкан трябва да се стимулира и функцията на бъбреците, считат натуропатите. За целта се препоръчва прием на Шуслерова сол №10 Натриум сулфурикум, която помага на организма да изхвърли излишната вода и подобрява също така лимфния дренаж. Може да се направи и поглаждащ масаж на краката отдолу нагоре с Шуслеров мехлем №10. 

 

При нарушения на съня, безсъние

Всеки е имал периоди, в които се оплаква, че му е трудно да заспи или спи неспокойно, събужда се през нощта и т.н. Във фази на хормонални промени като пубертет, бременност или менопауза проблемите със съня могат да се засилят и от психо-емоционално естество. При подобен тип оплаквания бърз ефект има т. нар. „Гореща 7“ – 10 табл. от Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум, разтворени в чаша топла вода, която се изпива бавно, на малки глътки със задържане на течността в устата, непосредствено преди лягане вечер. Това стимулира организма да усвои и преработи оптимално магнезия, който е необходим, за да се осъществи нужната релаксация и спокоен сън. 
При особено неспокойни, напрегнати, тревожни хора Шуслеровите терапевти препоръчват да се приемат като „коктейл“ преди сън по 5 табл. от соли №7 и №11. Тази комбинация се счита за осъществяваща стабилизиращ ефект върху нервите и за ефективна помощ за възвръщане на психо-емоционалния баланс. 

 

Класическото „женско оплакване“ – главоболието 

Променящите се нива на хормоните при жените също са важен фактор за честите оплаквания от главоболие, според натуропатите. В този случай отново Шуслерова сол №7 може да бъде полезна, тъй като регулира нервните импулси и има спазмолитично действие. Като такава, Шуслеровите терапевти я препоръчват при остра болка или под формата на „Гореща 7“ (може да се приготви до 3 пъти дневно при необходимост) или с чест прием – на всеки 15 мин. по 1-2 табл. от солта до настъпване на подобрение. В допълнение може да се масажира внимателно шията с Шуслеров мехлем №7. А ако главоболието е придружено от изтощение и умора, сол №5 Калиум фосфорикум е добра алтернатива – тя е основното средство за нервната система в Шуслеровата биохимия и е важна за всички физически, умствени и емоционални състояния на изтощение. Подпомага енергийния баланс. 

 

Референции: 
https://doktor-schuessler.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013