През 9-те месеца и с появата на бебето на бял свят 12-те минерални соли на д-р Шуслер могат да бъдат ценни помощници.

 

Немският натуропат и опитен Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл* дава своите съвети към жените как да прилагат някои природни средства по време на бременността и в кърмаческия период, за да решат по безопасен начин често срещани проблеми и оплаквания. Солите на д-р Шуслер могат да са полезни при типични за 9-те месеца оплаквания като гадене и повръщане или болки в гърба и кръста. Освен това те имат релаксиращ и подкрепящ ефект, ако родилката установи в първите седмици след раждането недостиг на кърма. 


По време на бременността тялото и психиката претърпяват дълбоки промени. Изведнъж всичко изглежда ново и различно, и, разбира се, не всичко е перфектно – настъпващите изменения в организма могат да доведат и до оплаквания. И тъй като често срещани симптоми и състояния не е желателно да бъдат лекувани със средствата на конвенционалната медицина, тук може да помогне опитът на натуропати като Ангелика Волфскийл. От дългогодишния си опит тя знае, че в случай на здравословни проблеми бременните инстинктивно предпочитат терапия с естествени и щадящи организма средства, за да защитят своето бебе. А Шуслеровите соли са оптимални спътници на бременността, защото активират самооздравителните сили на организма и са от полза както за майката, така и за ембриона. 

 

Как да преодолеем сутрешното гадене

Първите и най-често срещани оплаквания по време на бременност са гадене и повръщане – обикновено сутрин, след ставане. В повечето случаи гаденето не е причина за сериозно безпокойство, а е нормална реакция на организма към бременността, уверява натуропатът. За щастие има домашни средства, например корен от джинджифил, който може да се приготви като чай, или да се хапне настърган, смесен с малко мед и лимон, за да се облекчи неприятното усещане. Ангелика Волфскийл предупреждава, че с джинджифила все пак не бива да се прекалява – да се приема само за кратко време и в умерени количества. 


Гаденето може да се повлияе ефективно и с Шуслерови соли. Подходящ е приемът на Шуслерова сол №2 Калциум фосфорикум, сутрин като „Гореща Шуслерова сол“ – разтварят се 5 до 10 табл. в чаша гореща вода и течността се изпива бавно, на малки глътки. Този разтвор се приготвя ежедневно като сутрешна напитка, докато сутрешните позиви на гадене отминат. За бременните, които се оплакват и от повръщане, е препоръчително да добавят и прием на Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум – по 2 табл. от солта се смучат до 5 пъти дневно. Сол №3 може да се комбинира със соли №5 и №8 (3-5 пъти дневно по 1 табл. от всяка, приемани до 15 ч.) 


Нежен лек за болките в гърба и кръста 

Близо три четвърти от бъдещите майки се оплакват от болки в гърба с напредването на бременността. Симптомите често се влошават през деня, когато тежестта от собственото тегло и това на бебето води до пренапрягане на мускулите и ставните връзки. За облекчаване на тези оплаквания немският Шуслеров терапевт препоръчва в продължение на 6 седмици прием на минералните соли с номера 1, 3, 7 и 8, по 4 табл. от всяка дневно. Тази комбинация има комплексно въздействие: за укрепване на връзките, сухожилията и мускулите, за подхранване на тъканите и за облекчаване на болката. 


С наближаване на раждането

Шуслеровите соли са подходящи и с цел улесняване на раждането, като Ангелика Волфскийл съветва бъдещите майки да започнат прием на соли №2 (3х2 табл. дневно) и №5 (3 пъти по 1-2 табл. дневно) три седмици преди термина. 


След появата на бебето на бял свят неопитните майки често се претоварват в старанието си да направят всичко по възможно най-добрия начин. Целият този стрес се отразява негативно на лактацията. Затова графиня Волфскийл напомня колко важни са достатъчният сън и правилното хранене, като предлага в помощ на кърмачките следните три Шуслерови соли: №4 и №8, които да подпомогнат образуването на кърма (приемат се 1 до 3 пъти дневно по 5 табл. от всяка, разтворени в чаша топла вода); а за нужната релаксация – до 3 пъти дневно сол №7 Магнезиум фосфорикум като „Гореща 7“ (10 табл. разтворени в чаша топла вода). 


Стресът и преумората влошават състоянието и на бременните, и на родилките, затова немският натуропат съветва жените да полагат съзнателна грижа за себе си - да си позволяват необходимата почивка, да не се опитват да бъдат перфектни във всичко на всяка цена. Това е особено важно за неопитните млади майки, които често са несигурни и притеснени дали ще успеят да се справят както физически, така и в психологически аспект. 

 

*Графиня Ангелика Волфскийл е популярен натуропат, Шуслеров терапевт и психологичеки съветник от Германия, автор на книги по Шуслерова терапия, лектор на Биохимичния съюз на Германия. 


Референции: 
https://doktor-schuessler.de/schuessler-salze-in-schwangerschaft-und-stillzeit/
www.graefin-wolffskeel.de
“Die 12 Salze des Lebens”, Angelika Grafin Wolffskeel von Reichenberg – Mankau, 2013