Едно от последствията от застаряването на населението е увеличаването на невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Превенцията и извършването на ранно диагностициране могат да забавят развитието на болестта.

В популярното немско специализирано списание за приложна комплементарна медицина AKOM (www.akom.media) графиня Ангелика Волфскийл, немски натуропат и Шуслеров терапевт, публикува статия, посветена на приложението на Шуслерови соли като функционално средство за превенция и противодействие на деменцията. 

 


Всеки трети над 80 години страда от деменция 

Деменцията е едно от най-разпространените заболявания в напреднала възраст: загубата на умствени способности и мъчителното угасване на личността засяга повече от 47 милиона души по света, а с всяка следваща година се разболяват все повече. В Германия 1,3 милиона души са засегнати от деменция. Рискът се увеличава с възрастта: между 65 и 69-та година всеки 20-ти човек страда от деменция, а между 80 и 90 години – почти всеки трети. 


Поради демографските промени и застаряването на населението делът на пациентите с деменция се увеличава значително през последните години. 


Различават се няколко основни форми на деменция – болест на Алцхаймер, съдова деменция и болест на Пик са сред основните. Все още не са известни всички причини за появата на деменция и все още няма цялостно лечение. Въпреки това, вече е известно как може да се намали евентуалният риск от заболяването и непрекъснато се откриват нови терапии и възможности за грижа и подкрепа на пациентите. 


Всяка форма на деменция има специфичен набор от симптоми. Например, докато болестта на Алцхаймер се отличава с нарушенията на паметта, съдовите деменции обикновено се характеризират с намалена концентрация и трудно превключване на вниманието от една дейност към друга. 


Тъй като има цяла гама заболявания и състояния, свързани със симптоми подобни на тези при деменция, диагностицирането трябва да бъде много точно и единствено специалистите могат да поставят надеждна диагноза. 

 

Ранни признаци на деменция

Деменцията обикновено е съпроводена с бавно влошаване на когнитивните способности: 

 • Чести нарушения на краткосрочната памет; 
 • Промени в поведението – общителен доскоро човек, внезапно става интровертен, затваря се в себе си; 
 • Резки колебания в настроението – от тъга към еуфория – понякога без видима причина; 
 • Затруднения да се ориентира, особено в позната среда и др. 

 

Ако тези симптоми се повтарят и зачестяват в продължение на шест месеца, възможно е да са ранни признаци на деменция. Задълбоченият преглед ще даде яснота, за да се постави точната диагноза. 

 • При фронтотемпоралната деменция (ранен етап на болест на Пик) – на първо място се променят личността и социалното поведение на пациента. Основните симптоми са: пренебрегване на задълженията, намаляване на интереса към семейство и хобита, проявяване на безразличие и апатия, понякога нарастваща нетактичност към другите, раздразнителност и агресивност. Често нарушаване на социалните норми, понякога странни ритуали и повтарящо се поведение. Вълчи аптетит – особено за сладкиши, силно влечение към определени храни. Пренебрегване на хигиената, липса на осъзнаване за заболяването. Пациентите все по-трудно се справят с ежедневието. Появяват се инконтиненция, двигателни нарушения и др. 
 • Болест на Алцхаймер - това е най-разпространената форма на деменция, при която на определен етап умствените способности се нарушават, личността се променя, пациентът заживява в свой собствен свят. При лечението на болестта на Алцхаймер е важно да се повлияе положително на нарушенията в областта на невротрансмитерите чрез прилагане на медикаменти (антидементни лекарства) и по този начин да се възстанови балансът. 

Деменция с телца на Леви - ако се наблюдава променливо намаляване на умствените способности на пациента в комбинация със симптоми на Паркинсон като треперене, мускулна скованост, бавни движения, прегърбена стойка и нарушения в походката, може да се касае за този тип деменция. Паметта на пациента и способността му да извършва нормални ежедневни дейности често остават непокътнати за дълго време. От друга страна, има периоди на объркване и депресия. Телцата на Леви са анормални протеинови отлагания в нервните клетки. Наблюдават се и смесени форми на деменция, особено при болестта на Алцхаймер и съдовата деменция. 


Кратка характеристика на Шуслеровите соли за превенция и противодействие на деменцията 

Шуслерови соли за профилактика и лечение – солите на д-р Шуслер могат да се приемат разтворени в чаша вода или да се оставят да се разтопят под езика: 

 • Шуслерова сол №1 Калциум флуоратум - поддържа еластичноста на артериите и предпазва от артериосклероза – приемат се по 5 табл. сутрин, разтворени в чаша вода. При необходимост приемът продължава с месеци и години наред.  
 • Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум – подпомага снабдяването на организма с кислород и енергия. При дефицит на тази минерална сол се получава недостиг на енергия, което може да се прояви като летаргия и незаинтересованост към събитията в живота. Приема се сутрин – 2 пъти по 2 табл. дневно. 
 • Шуслерова сол №5 Калиум фосфорикум – най-важната Шуслерова сол за функционирането на мозъка, допринася значително за предотвратяването на деменция. Винаги трябва да се прилага в комбинация със сол №8 Натриум хлоратум, която осигурява необходимите градивни елементи за мозъчния метаболизъм. Сол №5 се приема 3 пъти по 2 табл. дневно, до 15 ч., асол №8 – 3 пъти по 1 табл. до 16 ч. 

Шуслерови соли при болест на Алцхаймер

При слабост на паметта и нарушения на концентрацията, съчетани с вътрешно безпокойство: 

 • Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум – разтваряйте по 10 табл. сутрин. 
 • Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум – разтваряйте по 10 табл. вечер преди сън. Към таблетките се добавя и Шуслеров мехлем №7, с който се намазват сутрин слепоочията, челото и областта на шията, а вечер – масаж на корема и ходилата. 

Шуслерови соли при съдова деменция

 • Шуслерова сол №1 Калциум флуоратум – разтваряйте по 5 табл. сутрин, към нея се добавя и сол №8 Натриум хлоратум по 2 табл., които се смучат сутрин. 
 • Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум – 2 пъти по 2 табл. за смучене сутрин. 
 • Шуслерова сол №11 Силицея – разтваряйте по 5 табл. вечер. 

 

Шуслерови соли при деменция с телца на Леви

Не забравяйте да попитате пациента за приема на протеини и хранителните му навици. Приемът на белтъчини не трябва да е твърде висок. При тази форма на деменция се препоръчват следните Шуслерови соли: 

 • Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум – разтваряйте по 5 табл. сутрин и вечер. 
 • Шуслерова сол №6 Калиум хлоратум – разтваряйте по 5 табл. вечер – подпомага разграждането на амоняка. 
 • Шуслеров мехлем №9 се нанася сутрин върху областта на черния дроб, а мехлем №6 – вечер върху същата област. Редуването на тези мехлеми с нанасяне в областта на черния дроб около 14 ч. през уикенда би било много полезно. 

 

Общи съвети за поддържане на добра форма и жизненост 

 • Тренирайте паметта си! На пазара има много книги, подходящи за целта – логически, езикови, числови задачи, упражнения за концентрация и т.н. Този тип тренировка на ума не само е забавно занимание, но и поддържа мозъчните клетки живи, стабилизира паметта и умствената гъвкавост. 
 • Препоръчвам и трениране на паметта с NeuroNation – програма, която подобрява паметта, засилва концентрацията, ускорява бързината на мисълта посредством специални упражнения. Разработена е на базата на най-новите изследвания в областта на невронауката. 
 • Правете достатъчно гимнастика и се възползвайте от възможностите, които ви предлага ежедневието: изкачване на стъпала, ходене до мазазина, спокойна разходка с приятели вместо чаша кафе. 
 • Целенасочените дихателни упражнения подобряват снабдяването с кислород, но също така помагат и да се постигне усещането за вътрешен баланс и спокойствие. 

 

Здравословна и балансирана диета 

 • Хранете се здравословно и разнообразно, пийте достатъчно вода – поне 1,5 л напитки дневно. Чаят с женшен подпомага работата на мозъка. 
 • Намалете консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които са трудно смилаеми, или ги консумирайте само до 14 ч. Консумирайте мляко и млечни продукти само в малки количества, най-късно до 15 ч. 
 • Регулирайте храненето на 3 пъти дневно. Стомахът винаги трябва да се изпразва правилно, а за това му е необходимо време. 
 • Вечерното хранене трябва да е между 17 и 18 ч. 


Графиня Ангелика Волфскийл е популярен натуропат и психологичеки съветник от Германия, автор на книги по Шуслерова терапия, лектор на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва класическа хомеопатия, Шуслерова терапия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. (www.graefin-wolffskeel.de)


Референции:
Angewandte Komplementärmedizin | AKOM 05 | 2021
www.graefin-wolffskeel.de
www.neuronation.com

 

Адаптация

Юлия Кондева