Натуропатични съвети при болки в ставите през есенно-зимния период, когато студът провокира влошаването на оплакванията. 

 

Навън е сиво, мокро и студено. Въпреки че за повечето хора лошото есенно време е просто обичайно сезонно неудобство, има и такива, които са физически засегнати от ниските температури и имат оплаквания от силни болки в ставите. В натуропатията (сбор природолечебни методи, популярни в Германия и други европейски държави), терапията на често срещани здравословни оплаквания включва както приложение на лекарствени средства (фитотерапия, Шуслерова терапия, хомеопатия и др.), така и необходими промени в ежедневните навици, регулиране на физическата активност и храненето, масажи, остеопатия, акупунктура и др. 


Болката може да бъде симптом на мускулно напрежение или на повече или по-малко болезнено износване на ставите (артроза). Остеоартритът (известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест), е широко разпространено заболяване, което засяга гърба, бедрата и коленете, областта на раменете, а често и пръстите на ръцете.


Защо оплакванията при артроза се влошават в студа? Състоянието на ставите се променя поради намаляването на количеството и функцията на ставните течности - много стави са буквално по-зле „смазани“, отколкото през лятото, и болката от триенето се увеличава. Сухожилията, връзките и мускулите също често имат влошено кръвообращение и функционирането им е нарушено. 


Какво помага срещу болката? Дори и времето да не е идеално, натуропатите съветват да си осигурим редовна физическа активност, за да изкараме зимата по-спокойно, тъй като умерените и редовни физически упражнения са една от най-важните мерки за намаляване на болката в ставите и за предотвратяване на по-нататъшното им износване. Спортът спомага за подобряване на притока на кръв към ставите и за наличие на достатъчно синовиална течност. Препоръчително е да се спортува поне по 30 минути три пъти седмично, като най-подходящи и стабилизиращи ставите са водната гимнастика, колоездене или скандинавско ходене. 


Посещенията в сауната също са полезни, стига да няма наличие на остро възпаление. Редуването на студено и топло (душове, компреси) облекчава напрегнатите мускули. Към това е подходящо да се добавят и масажи, които отпускат и облекчават болката.
Диетата е от основно значение за хората със склонност към ставни проблеми. Тя трябва да е предимно алкална, за да се овладее склонността към възпаления и поддържане на тлеещи възпалителни процеси в организма. Храненето трябва да е богато на зеленчуци, с омега-3 мастни киселини, много бобови растения и ядки, малко риба и малко месо. 


Минерални соли за сила и стабилност. Важен компонент от натуропатичния лечебен процес е Шуслеровата терапия –минералните соли са подходяща добавка в периоди, в които поради здравословни оплаквания организмът не е в състояние да усвои и преработи правилно жизненоважните минерални компоненти. Шуслеровите соли допринасят и за саморегулацията на ниво клетъчен метаболизъм, според натуропатите. 


При проблеми със ставите е подходящо приложението на утвърдена комбинация с Шуслерови соли №1 Calcium fluoratum, №8 Natrium chloratum и №11 Silicea. Продължителният прием на тези 3 минерални соли укрепва костите, регулира баланса на течностите и действа като средство за защита на хрущялите, действа благоприятно на опорно-двигателния апарат и подпомага образуването на синовиална течност. За целта може да се приемат по 3 табл. от всяка сол дневно, за период от 3 месеца поне, съветват терапевтите.


При наличие на възпаление, може да се прибегне към Шуслерова сол №3 Ferrum phosphoricum – подходяща е, когато се появи подуване и зачервяване, а засегнатата част от тялото се усеща „гореща“. При остра болка сол №7 може да осигури допълнително облекчение, както и да окаже релаксиращ ефект върху мускулите. При болка може да се използват и съответните кремообразни форми – масажният ефект при втриване на Шуслерови мехлеми №3 и №7 има въздействие при зачервяване и остра болка. 


Домашни средства срещу болката. Всеки засегнат от болки в ставите може да прецени съобразно състоянието си дали топлинните или студени процедури му влияят по-добре. В случай на възпалителен процес, студът обикновено облекчава дискомфорта, например под формата на студен комрес или студен душ. Ако няма остро възпаление, топлинните домашни процедури също имат ползотворно влияние. Те разширяват кръвоносните съдове и подобряват снабдяването на ставите с хранителни вещества. Полезни и много приятни са, например, топлите вани с розмарин или лавандула. 


Референции: 
https://doktor-schuessler.de
www.graefin-wolffskeel.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013