Навеждаме се напред, за да завържем обувките си, пресягаме се назад, за да вземем нещо от рафта, обръщаме се настрани, за да говорим с колега... И така хиляди пъти, докато внезапно болката не ни закове на едно място...

 

Здравият гръб - подкрепа на цялото тяло и свобода на движение


Да си представим нашия гръб като една умело координирана и прецизна система от кости, междупрешленни дискове, мускули и фасциална тъкан. Когато всички тези елементи са здрави, гърбът може свободно да изпълнява своите функции, без да изпитваме болка.
Появи ли се болката - независимо дали става въпрос за схващане в раменете или проблеми в лумбалната област, тя може да превърне всяко движение в мъчение. Причината за подобни оплаквания често е свързана със състоянието на мускулите и в тези случаи Шуслеровите терапевти имат препоръки, за да се овлдаеят по-бързо оплакванията. 

 

Съвременният начин на живот – катализатор на проблемите

Оплакванията от болки в гърба имат връзка със съвременния начин на живот – с липсата на активно движение, работата на бюро пред компютър, изкривената стока, наднорменото тегло и т.н. Своята роля имат и психологически причини като липса на баланс между професионален и личен живот, излагане на хроничен стрес, постоянното преследване на крайни срокове и натиск за постигане на все по-високи резултати. Всички те също причиняват мускулно напрежение, което на свой ред се проявява под формата на болки в гърба. В тези случаи повишаването на физическата активност, масажите, физиотерапията и остеопатията могат да донесат облекчение. 

 

Причините за оплакванията невинаги се крият на мястото на болката

Шуслеровите терапевти и хомеопати разглеждат комплексно причините за оплакванията на своите пациенти в търсене на най-точната терапия. Всички части на тялото ни са свързани с мускули, сухожилия, връзки или фасциална тъкан и си влияят взаимно. Така че, причината за болките в гърба, които продължават по-дълго време, може да се дължи на нещо съвсем различно от неправилна стойка на тялото – например заради нощното скърцане със зъби (бруксизъм) или дори заради проблеми с вътрешни органи и др. 


За да се постигне целенасочено подобрение при остра болка в гърба, Шуслеровите терапевти препоръчват прием на магнезиевата минерална сол - №7 Магнезиум фосфорикум. Определят я като класическо средство за релаксация с разхлабващ ефект върху мускулите. Препоръчва се да се приема под формата на горещ разтвор – т. нар. „Гореща 7“: 10 таблетки се разтварят в гореща вода и течността се изпива бавно на малки глътки. Така минералната сол се абсорбира идеално в организма през устната лигавица и се постига бързо облекчение при болки и спазми. 
Шуслеровата терапия може да помогне и за поддържане на стабилността на костите и мускулите: солите №2 Калциум фосфорикум (3 таблетки сутрин), №5 Калиум фосфорикум (3 таблетки на обяд) и №7 Магнезиум фосфорикум (3 таблетки вечер) спомагат за укрепване на структурите, успокояват и облекчават болките от изтръпване и спазми. Приемът продължава 4-6 седмици. 


Калциевата сол №2 е от съществено значение за възстановяването на костите (минерализация); подпомага общо растежа им и ускорява заздравяването при счупвания. Това минерално вещество е от особено значение за подвижността на мускулите и образуването на нови клетки. Действа общоукрепващо на тялото и при склонност към изкривяване на гръбначния стълб (изразено с изкривена стойка). 


Калиевият фосфат осъществява и координира действието на нервите и мускулите в организма. Неправилното разпределение на калиевите и фосфатните йони в тялото води до слабост, болки и дори парализа на мускулите, респ. на нервите. Калиевият фосфат, също така, е минералната сол, която дарява сила на тялото и психиката - може да укрепи организма в много отношения.


Магнезиевият фосфат участва в изграждането на костите, мускулатурата и нервите. Препоръчва се при пациенти, склонни към схващане (скованост) на мускулите в областта на раменете и тила (поради лоша стойка на тялото и работа в седнало положение, особено при работа с компютър).


Ако болката в гърба изчезва за кратко, но после се появява отново, ако състоянието не се подобрява или болката нараства, не отлагайте посещението на медицински специалист. 
Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

Референции: 
https://doktor-schuessler.de/