Пролет е. Снегът вече се е стопил, температурите се повишават, щъркелите са отново в гнездата си. Дърветата разцъфтяват, а градините са пълни с цветя. 
 
И тогава започват кихавиците. Очите се насълзяват, кърпичките никога не са достатъчни, главата тежи и единственото, което искате, е цветята да не цъфтяха толкова упорито всяко пролет. Дали не са измислили начин да има плодове без цветя? Докато чакаме отговора на агрономите, все някак трябва да преминем през пролетта. За предпочитане – с по-малко неприятни усещания.
 
Сенната хрема е сезонно алергично състояние, провокирано от повишената чувствителност на организма към определени растения – техните полени и цветове. Алергените водят до производството на антитела от групата на имуноглобулин Е (IgE). От взаимодейстието с белите кръвни клетки се отделят вещества, които водят до характерните оплаквания, свързани със сенната хрема – сърбеж в носа, отделяне на секрет, сълзене, усещане за запушване.
 

Какво да направим, ако знаем, че сенната хрема няма да ни подмине и тази година?

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да намалите интензивността на симптомите, е да започнете профилактиката на състоянието още в края на зимата. Повишената чувствителност на организма към полените от гледна точка на интегративната медицина говори за повишена чувствителност на организма на всички нива. 
 
При лечението на алергични състояния хомеопатът изследва всички нива, на които организмът проявява чувствителност. Това може да е свързано с емоционалното състояние на човека, с конкретните характеристики на ума. Някои пациенти са чувствителни към обиди и забележки, други – към липсата на ред, трети – към липсата на хармония във взаимоотношенията. Всеки човек проявява различна чувствителност. За хомеопата е важно да определи конкретните параметри на чувствителостта, за да може да направи индивидуално предписание.
 
Някои семейства са по-предразположени към алергични състояния. Алергията може да се проявява по различен начин при различните членове. Например майката има хранителна алергия, а бабата по бащина линия има лекарствена алергия. Ако дете от това семейства има сенна хрема, при избора на лекарство за лечение на неговото състояние ще бъдат взети предвид и болестите на роднините. Повишената чувствителност, предадена по наследство, може са бъде провокирано по-рано или да се изяви много по-сериозно, ако нашата чувствителност е изострена поради стрес, неподходяща среда или лечебен метод. При консултацията с хомеопат е много важно да се разбере има ли конкретна отключваща причина и да бъдат изследвани всички други параметри на индивида, за да се подбере най-подходящото за конкретната ситуация лекарство.
 
Ако вече се лекувате с хомеопатия, запишете си час за преглед преди началото на сезона на сенните хреми – ще получите указания и конкретно назначена терапия, която да прилагате преди появата на полените и такава, която е подбрана за пиковия период. 
 

Какво да правим всеки ден?

Месец преди началото на  „Вашия сезон” започнете прием на антиоксиданти. Много добър ефект има пикногенолът и други биофлавоноиди, които предотвратяват освобождаването на хистамина.
 
Пийте повече вода. Кихането и сълзенето сами по себе си нарушават водния баланс в организма. Когато пиете достатъчно вода, мукозната мембрана на носа е добре хидратирана и може по-лесно да се справи с алергените във въздуха.
 
Правете промивки на носа. Можете да ги използвате подсолена вода, бихте могли да си купите каничка за промивка на носа (нети). Промивките намаляват количеството алергени, които се задържат в носната кухина и спомагат за облекчаване на симптомите на сенната хрема. 
 
Намажете ноздрите с гхи. Гхи е пречистено, претопено масло, което можете бързо и лесно да си направите в домашни условия. Намазването на ноздрите с него защитава лигавицата от полените и намалява пристъпите на кихане. Дори и да нямате гхи, можете да използвате всякаква мазна субстанция, която не попива бързо, за да се предпазите в дните на високата поленова активност.
 
Научете от какво е предизвикана сенната хрема. Знанието за това кои точно алергени са в основата на неприятните епизоди би могло да ви помогне да намалите излагането на точно тези полени. Разбира се това по никакъв начин не означава да стоите вкъщи, без да излизате, или да се надявате, че през пролетта няма да духа вятър, който да донесе полени. Необходимо е да проявите разум по отношение на състоянието си и да не провокирате излишно раздразнените лигавици на носа и очите
 
Облекчаването на състоянието и намаляването на сърбежа, кихането и сълзенето са от първостепенно значение за всеки, който страда от сенна хрема. Но също така е важно да лекуваме причината, довела до развитието на това алергично състояние в организма. Замаскирането на външната проява няма да ни отведе към балансираното състояние на здраве. Защото потискането на симптомите в търсене на бързо облекчение, може да предизвика задълбочаване на проблема, а не неговото разрешаване.
 
Честита пролет!