Редица данни сочат за дългосрочни последици след Ковид. Състоянието, вече известно като "дълъг Ковид" (long COVID), може да окаже инвалидизиращо влияние върху пациентите, както и дългосрочно влошаване на качеството им на живот, подлагайки ги за продължителен период на усещане за задух, остатъчна кашлица, чувство на умора след кратки, леки физически дейности, силно изтощение и редица други симптоми, типични за коронавируса.


Как да постигнем по-бързо и пълно възстановяване след COVID-19 и други тежки вирусни инфекции?

Ето някои препоръки на графиня Ангелика Волфскийл, популярен немски натуропат и Шуслеров терапевт, вицепрезидент на Немски биохимичен съюз, която въз основа на случаите в практиката си е разработила терапевтична програма за белодробна рехабилитация и възстановяване на организма след COVID-19.Програмата включва комбинация Шуслерови соли - №3, №4, №6 и №11 за подкрепа на регенерацията на белодробната тъкан като най-важен момент в оздравителния процес. 


Според немския натуропат при възстановяване от коронавирусна инфекция Шуслеровите соли трябва да се прилагат в рамките на няколко месеца, тъй като те се явяват отключващи и функционални средства за живота на клетката. А в дадената ситуация трябва да се подкрепи пълното възстановяване на белите дробове.


Ако се върнем година назад, можем да си припомним, че Нобеловата награда за физиология и медицина за 2019 г. беше дадена на Уилям Кейлин, сър Питър Ратклиф и Грег Семенса за установяването на механизма, по който клетката управлява кислородното си насищане, как се самоорганизира в състояние на кислороден дефицит и как реагира тъканта, заобикаляща клетката в тази ситуация. 


Кислородът е необходим на всяка една жива клетка за нейното функциониране, но при различни ситуации нивата на кислород могат да варират. Затова първо средство на избор за подкрепа на възстановяването след COVID-19 е Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум, която осигурява транспорта на кислород към клетките, обяснява немския натуропат. Освен това Ферум фосфорикум има противовъзпалителен ефект, особено важен за тлеещите възпалителни състояния във възстановителния период. 


В своята практика тя отбелязва характерните за „дългия Ковид” симптоми при пациентите – задъхване, усещане за умора и изтощение, нужда от приток на свеж въздух, който води до усещане за подобрение.


Затова към сол №3 тя препоръчва да се добави и сол №6 Калиум сулфурикум, която се грижи за преноса на кислород от кръвта в клетките и за пълното му усвояване от тях. Калиум сулфурикум е нужна за пречистването на белодробната тъкан и защита на нейната функция. Намалява остатъчната секреция от бронхите и ускорява регенерацията на епителните им клетки. Сол №6 способства и вътреклетъчния детокс. Стимулира процесите на автофагия в клетката. 


Тези две минерални соли могат да се вземат в един ден, по 3 табл. от всяка, а на следващия ден да се приемат по същия начин соли №4 и №11. 
Сол №4 Калиум хлоратум регенерира дихателната лигавица, способства производството на колаген, необходим за белите дробове. С Шуслерова сол №11 Силицея се подкрепя регенерацията на белодробната тъкан. Тя стимулира тъканното хранене, способства навлизането на витамин А в клетката и подпомага усвояването на цинка, които също са подходящи добавки към програмата за рехабилитация, съветва немският натуропат. 
От средствата, с които разполага хомеопатичната терапия, Ангелика Волфскийл предлага да се приложи монопрепаратът Okoubaka D6, с ежедневен прием на 10 глобули, за стимулиране на функцията на черния дроб и процесите на детоксикация, особено при полипрагмазия (прекомерен прием на медикаменти).


Към общите препоръки в процеса на възстановяване Ангелика Волфскийл съветва за период от няколко месеца след боледуване от COVID-19 да се избягват кравето мляко и пшеничните продукти. А за допълнително укрепване на функциите на белия дроб, да се пие чай от билката паричка (Белис перенис), 3 пъти дневно. Влияе много добре на белия дроб.


Диагностика по дланите и пръстите на ръцете 

В натуропатията се използва широко диагностиката по специфични промени по дланите и пръстите на ръцете на пациента. Немският натуропат отбелязва, че при пациентите с предразположеност към нарушения на дихателната система, могат да се забележат следните характерни белези: 

  • В диагностика по дланта може да се види т. нар. „Кръст на Андреас”, който се намира между линията на живота и линията на главата върху дланта. Наличието му сочи към повишена склонност към бронхити. 
  • А когато наблюдаваме ръката при възрастни или деца, можем да погледнем под показалеца - наличието на очертан ромб в основата на показалеца показва податливост към заболявания на дихателните органи. 
  • Когато се касае за пациенти, които страдат от белодробни заболявания (не само пациентите с коронавирус), според немския натуропат голямо внимание трябва да се обърне и върху функцията на бъбреците, тъй като аерацията на белите дробове е пряко свързана и със способностите на отделителната функция при тези пациенти, обяснява Ангелика Волфскийл. Признак за предиспозиция към бъбречни заболявания, например, е изкривяването на безименния пръст към средния пръст, посочва тя.