В хомеопатията има едно много интересно лекарство, което се препоръчва като „бърза помощ“ за физическите симптоми и оплаквания, следствие от негативни емоции, дълго задържани вътре в себе си. Това е Стафизагрия, популярна като медикаментът за „премълчана обида“ и „потиснат гняв“. 

 

Замисляте ли се как точно преминавате през чувството за вина, през страховете си, през понесените обиди или пристъпи на гняв, когато сте под напрежение? От гледна точка на хомеопатията човек е едно неразривно цяло на 3 нива: умствено, емоционално и физическо. Хомеопатичният метод на лечение разглежда взаимодействието между тях, както и връзката им с болестите, които настъпват при нарушаване на техния баланс. Ако има дисбаланс дори само в едно от тези нива, това влияе и на останалите. Ако задържаме в себе си дадена негативна емоция, то рано или късно ще настъпи моментът тя да намери физическо проявление. 


Когато сме ядосани, засегнати, притеснени, изобщо всяко негативно чувство, през което преминаваме, може да предизвика повишаване на кръвното налягане, да ни връхлети пристъп на главоболие или мигрена, сърцебиене, замаяност и др. 


Когато не умеем да казваме НЕ...

Физическото оплакване може бързо да отшуми, но неизлекуваните емоционални травми с времето може да отключат сериозни хронични заболявания (автоимунни, сърдечносъдови, нарушения на щитовидната жлеза и др.) 


В хомеопатията Стафизагрията често се препоръчва на хора, които попаднали в стресираща ситуация, наранени и обидени замълчават и после преживяват дълго ситуацията насаме. Когато години наред преглъщането на болезнените ситуации се превърне в ежедневна практика, когато човек не се научи да казва „не“, да изразява разочарованието си, да отстоява себе си, идват болестите... 


Може ли да ни помогне хомеопатията?

Хомеопатичната терапия цели да повлияе на организма не само на чисто физическо ниво. За да се върне тялото към естественото си състояние на баланс, хомеопатията въздейства и на психо-емоционално ниво. Като голямо предимство на хомеопатичните лекарства се сочи липсата на нежелани странични ефекти или лекарствено взаимодействие. 


Как в хомеопатията се описва типът „Стафизагрия“ – тоест какъв тип са хората, които биха се повлияли добре от лечението със Стафизагрия? 


Типът „Стафизагрия“ е често срещан тип женски характер – това са мили, внимателни, отговорни жени, които са вечно загрижени за благото на другите и винаги пренебрегващи собствените си нужди. 


Те избягват да показват емоциите си, но за сметка на това ги задържат в себе си и трупат негативните преживявания и потиснатия си гняв. Много често те страдат от отношението на своя авторитарен шеф, на безочливи и нахални колеги–използвачи, жертви са на домашно насилие (невинаги става дума за физическо насилие, то може да е също така вербално). 


Интересното при типа „Стафизагрия“ е, че първоизточникът на техния потиснат гняв всъщност много често се корени в детството – причината са авторитарни родители, които са налагали постоянно ограничения на детето си, а то се е научило да потиска своето недоволство, за да не си навлече още по-тежки рестрикции. В резултат на това този тип хора имат проблеми с изразяването на гнева и възмущението си, както и изпитват затруднения като цяло да изразяват себе си. 


С течение на годините на ниво физически симптоми този тип жени могат да развият кожни заболявания, с оплаквания от (непоносим) сърбеж - невродермит, дерматит, гъбични инфекции, както и често рецидивиращи цистити, заболявания на пикочо-половата система, ечемик, възпаления около очите, херпес, провокиран от стрес и неприятни емоции, и др. 


При оплаквания от цистит са характерни симптомите парене в пикочния мехур и уретрата, което се облекчава при уриниране, свръхчувствителност на половите органи, силно изразен дразнещ сърбеж, който може и да мигрира в различни зони на тялото. 


Симптомите на пациента се подобряват при подобряване на психо-емоционалния климат, в който пребивава. Влошават се при потисната обида, сдържан гняв, спорове и противоречия.


При този тип жени любовта към себе си е потисната, липсва самочувствие, те имат нужда спешно да работят върху това да повишат самооценката си. След индивидуална консултация с хомеопат може да бъде препоръчано лечение със Стафизагрия, като първоначално се прилага във високи потенции, които с настъпване на подобрение постепенно се намаляват и честотата на приемите се разрежда. 


За оплакванията на ниво физически симптоми може да се въздейства с ниските потенции на Стафизагрия, например D6, като в острата фаза се приемат начесто с постепенно разреждане на приемите с настъпване на облекчение. 


Ниските потенции в хомеопатията имат краткотрайно, свързано с органите въздействие върху водещите симптоми. Високите потенции се назначават само от от терапевт при хронични заболявания. Имат дълготрайно въздействие, като оказват влияние и на ментално/емоционално ниво. 
Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.