Хубавото време настъпи. Семействата с малки деца ще прекарват все повече време на открито, а по-палавите малчугани лесно могат да пострадат увлечени в буйни игри. 

 

Дългогодишният опит на лекарите хомеопати показва ползите от приложението на хомеопатични медикаменти при спешни състояния и нужда от оказване на първа помощ. Когато се приеме правилно подбран медикамент непосредствено след инцидент, това помага за бързо овладяване на шока, за намаляване на болката, може да предотврати появата на усложнения и същевременно скъсява времето за оздравяване. Добра идея е семейството с малки деца да разполага с аптечка с подбрани хомеопатични средства за първа помощ при травми и наранявания. Ето кои са едни от най-популярните лекарства за целта. 


Винаги при инцидент, травма и физическо нараняване от всякакъв вид – най-подходящият хомеопатичен медикамент, който може да се даде, е Арника. Има бързо действие при нараняване на меки тъкани и мускули, на кожата, важно е да се използва и за шока, който понякога съпътства травмата. Помага срещу болката, ускорява лечебния процес и предотвратява развитието на инфекции. Може да се приложи и при кървене от носа, в резултат на инцидент. При по-повърхностните контузии се наблюдава посиняване (синина), което много бързо се разнася, когато се започне прием на Арника. При по-тежки травми има оток (хематом), като в този случай Арника също помага за ограничаване на щетите. 


Тук е добре да се спомене, че Арника е много популярна и сред спортистите, тъй като не само помага при спортни травми, но и се препоръчва след по-интензивна тренировка срещу мускулна умора и мускулна треска. 


При тежки травми е необходимо приложението на хомеопатични лекарства във високи потенции, като приемът се прецизира от лекар хомеопат, но по-леките (обичайни за ежедневието наранявания), могат да бъдат третирани с медикаменти в ниски потенции (напр. D6, D10, D12), които имат бърз ефект при остри състояния със своето органотропно действие. 


При силна уплаха в резултат на инцидент и травма – в този случай лекарство №1 е Аконит. То може да се използва както за детето – за преодоляването на уплаха непосредствено след нараняване, така и за родителя, който е бил свидетел на инцидента и преживява не по-малко силен страх и шок. Аконит действа много бързо, като отново изборът на потенция е съобразно тежестта на симптомите. 


При прободни рани – може да са причинени от остър предмет като пирон, играчки на открито с нарушена цялост, треска от дърво и др. 
Популярно лекарство при прободни рани е Ледум, което е важно да започне да се приема веднага след нараняването. Друг често използван медикамент в тези случаи е Хиперикум –особено при наличие на болки, разпространяващи се нагоре по хода на нерва от мястото на нараняването. Не забравяйте, че при подобни рани съществува риск от тетанус, така че приемът на хомеопатия не изключва необходимостта да се потърси помощта на специалист! 


При изкълчвания, навяхвания – отново първото необходимо лекарство е Арника, прилагана начесто. При по-сериозни травми Арника обичайно се комбинира с Рус токсикодендрон – при сковани, подути, болезнени стави и особено при травми, при които състоянието се подобрява след раздвижване. Ако травмата е свързана със засегнато сухожилие, Арника може да се комбинира с Рута. 


Ухапвания/ ужилвания от насекоми - При ухапвания от насекоми, когато се усеща парене и сърбеж в засегнатата област, а студеният компрес носи облекчение, най-добър помощник е хомеопатичното лекарство Ледум. Може да се приема в ниски потенции (напр. D6) – на всеки час до подобрение. А още по-добре е, че може да се приема и превантивно, няколко дни преди почивка сред природата, по 1 доза 3 пъти дневно. Така ефективно се ограничават неприятните симптоми от ухапвания от комари, например. 


При ужилване от пчели или оси може да помогне лекарството Апис мелифика, като изборът на потенция (D6, D30 или по-висока) зависи от тежестта на оплакванията . Апис действа много бързо, когато се наблюдава следната картина: мястото на ужилването е зачервено, подуто, сърбящо, облекчава се от студен компрес. 


Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист. 

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур; Д.Райли.