Често пъти именно гърлото ни сигнализира за настъпващото простудно заболяване. И този сигнал е ясно разпознаваем – казваме „Дразни ме/ драска ме гърлото – изглежда се разболявам.” Или пък внезапната болка е толкова остра и интензивна, че започваме да шепнем и дори трудно преглъщаме.
 

1. Код – червено

Болката в гърлото е един от най-честите симптоми при респираторните инфекции. Тя може да е признак за възпалителен процес на фаринкса (фарингит) и/или възпаление на сливиците (тонзилит и тонзилофарингит).Различни вируси атакуват дихателните пътища (aденовируси, риновируси, грипни вируси и др.) и причиняват оплаквания като: болезнено преглъщане, усещане за болка в областта на сливиците и гърлото, пресипнал глас, главоболие, зачервено лице, втрисане, повишена температура, отпадналост и изтощение, загуба на апетит. В случаите, в които се е стигнало и до възпаление на сливиците, те видимо са зачервени и подути. Възможно е да има налепи по тях, болният да има лош дъх, да се оплаква от подутини и болка в областта на шията.


В по-редки случаи болното гърло е следствие от бактериална инфекция – тогава е нужно да се вземе гърлен секрет и да се приложи антибиотично лечение (като лекарят преценява медикамента според резултатите от посявката).


Не забравяйте, че единствено при бактериална инфекция се налага антибиотично лечение, а вирусното заболяване успешно се повлиява с хомеопатични медикаменти.
 

2. Как да си помогнете с хомеопатични средства?

За бързото облекчаване на симптомите и лечение на болното гърло можете да използвате различни хомеопатични препарати, които са известни със своето противовъзпалително и обезболяващо действие, помагат за възстановяването на лигавиците и намаляването на отока, както и за засилването на имунитета (локално и общо на целия организъм).


Атропин сулфат – хомеопатично средство, което бързо облекчава болката и намалява отока и възпалението на сливиците. Използва се като първа помощ в началния, остър стадий на ангината.


Хепар - повлиява болезнените усещания в областта на гърлото и подпомага заздравяването на тъканта на сливиците. Намалява отока на лигавиците и възпалението на лимфните възли на шията. Препоръчва се при хроничен тонзилит.

NEWS_MORE_BOX

 


Калиевият бихромат действа противовъзпалително, като стопира гнойните процеси в случаите на хроничен тонзилит. Въздейства много добре на хипертрофиралите сливици.


Силиций стимулира имунитета и ускорява оздравяването. Успокоява и заздравява сливиците. Има голям ефект по отношение на намаляване на рецидивите при чести ангини и тонзилити.


Меркурий въздейства върху сливиците, като намалява обема им и отстранява налепите по тях.


За ваше улеснение всички тези хомеопатични средства влизат в състава на хомеопатичната комбинация Тонзилотрен, препоръчвана от Немския хомеопатичен съюз.
 

3. Минерална терапия за бързо възстановяване

При зачервено и болезнено гърло минералната сол за първа реакция, от която се нуждаете, е Шуслерова сол №3 железен фосфат. Железният фосфат се прилага в началния стадий на всякакви възпаления, тъй като стопира развитието на инфекцията. При остро състояние приемайте по 1 таблетка от сол №3 на всеки час до подобряване на състоянието. След облекчаване на симптомите продължете с приема, като вземате по 2 таблетки от солта 3 пъти дневно.


При силни болки в гърлото, съпроведени с видимо увеличени сливици с бели налепи по тях, към употребата на сол №3 железен фосфат добавете и сол №4 калиев хлорид. Калиевият хлорид се препоръчва при прогресиращо остро възпаление и въздейства пряко върху лигавиците при възпалителен оток. Препоръчва се в острия стадий редуването на сол №3 и сол №4 - на всеки половин час по 1 таблетка (последователно). След усещане за подобрение, приемайте съответно до 6 таблетки на ден от сол №3 и сол №4.
 

4. Природни средства за лечение

Гаргарата също облекчава болката – на всеки 1-2 часа правете гаргара с отвара от мащерка или салвия. Много полезна е и гаргарата с разтвор от половин чаена лъжичка морска сол в чаша хладка вода (прави се в продължение на няколко минути).