Мислим, че с настъпването на пролетта и хубавото време ще се почувстваме по-жизнерадостни и бодри. Дните са все по-дълги, слънцето грее, лятото е толкова близо... Но не – всъщност едва се събуждаме сутрин и през целия ден се чувстваме недоспали и изтощени. Липсва ни концентрация на работа, служебните задачи ни се струват все по-непосилни, а доброто настроение изглежда като някакъв мираж. Какво не е наред? 

 

Колкото и странно да изглежда, пролетта е тежък период за организма. Това е времето, когато е възможно да има дефицит на витамини. Резките промени на времето изискват бърза адаптация, но изтощават тялото. Ситуацията се влошава от драстичните промени в климата през последните години - дори и в рамките на един ден са възможни значителни колебания в температурата и атмосферното налягане. Краят на март по принцип е период на остри респираторни инфекции - едно боледуване в края на зимата, когато организмът е вече изтощен, води до още по-дълго време за възстановяване и април сякаш не стига. 


 

При наличие на сериозни оплаквания и в случай, че състоянието се задълбочава или продължава в течение на седмици е нужно да се потърси консултация със специалист. Какво може да се направи междувременно, за да преборите пролетната умора, да се заредите с повече енергия и да си върнете усмивката през един от най-красивите годишни сезони? 

 

На първо място, пролетта е времето, когато е добре да се съобразяваме с природните биоритми и да спазваме здравословен режим в ежедневието: да си лягаме и ставаме навреме, да се храним редовно (не набързо и на крак), да си осигурим време за пълна почивка. Нужно е да отделим повече време за физическа активност, спорт и разходки на открито. И, разбира се, да се преборим с дефицита на витамини. Но какво още трябва да знаем, за да си направим успешно едно пролетно презареждане?

 

Внимание – витамини с шепи или...? 

Важно е да се знае, че приемането на несъвместими витамини може да обезсмисли опитите за профилактика и коригиране на дефицити в организма. Освен това много случаи дали ще се усвоят витамините, които приемаме, зависи от състоянието на храносмилателната ни система. Например, при проблеми с панкреаса е затруднено усвояването на мастноразтворимите витамини А, D и Е. Ако има намалена секреция на стомашен сок, витамините от групата В също не могат да се усвоят, включително витамин В12, чиято липса може да доведе до редица сериозни заболявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Затова е добре периодично да се проверява състоянието на храносмилателния тракт, дори и при оплаквания като умора, безсъние и чести главоболия. Потърсете лекарска препоръка кои са подходящите витамини за вас. И не забравяйте, че природата, както винаги, е най-добрият лечител. Добре балансираното хранене през пролетта е най-добрата ви гаранция, че дефицитътна витамини бързо ще бъде преодолян. И заедно с това бързо ще си върнете енергията и радостта от живота!

 

Здраве от... чинията 

Нашето ежедневно меню през пролетта трябва да бъде разнообразно: пресни сокове, зеленчуци, плодове, зърнени храни и продукти от животински произход. Многообразието е важно именно защото не съществува универсален продукт, който да съдържа всички необходими за организма витамини и минерали!

 

На първо място са живите храни – плодовете и зеленчуците. Няма „хапче“, което може напълно да замести живата храна. Взаимодействието между съдържащите се в тях вещества (витамини, минерали, микроелементи, баластни вещества и цяла поредица от т. нар. „вторични растителни вещества”) поддържа здравето ни и ни предпазва от различни увреждания. Вегетарианците са значително облагодетелствани благодарение на начина си на хранене. Нещо повече - установено е, че хора, които консумират много плодове и зеленчуци, боледуват значително по-рядко от злокачествени заболявания. 

 

Освен да внимаваме какво слагаме в чинията си, нека не забравяме да пием вода. Дехидратацията е причина да усещаме умора, както и да изпитваме пристъпи на глад. Дневно отделяме 1,5 – 2 литра вода и тази загуба на течности трябва да се възстанови. По принцип важи правилото: човек се нуждае от около 30 мл вода на килограм тегло. Т.е. ако човек тежи 60 кг, трябва да пие минимум 1,8 – 2 литра вода дневно. Ако на всеки час изпиваме по 1 чаша вода, създаваме най-добрите условия за организма да „натовари” върху водата разтворените шлаки и токсини и да ги изхвърли заедно с нея. 

 

Ето и някои храни, които ще доведат до бърз прилив на енергия в ежедневието: Бадеми – богати на магнезий и витамин В, които помагат на храната да се превърне в енергия за тялото. Сьомга – богата на Омега 3, за да подпомогнете работата на мозъка. Банани – освен че са идеалната лесна закуска „подръка”, те са богати на фибри, витамин B6 и калий, които подпомагат да се поддържат нивата на енергия. Хумус - средиземноморски дип от няколко прости съставки – нахут, тахан, зехтин и лимонов сок, богати на хранителни вещества за енергия. Фибрите и протеините, с които ни зарежда стабилизират кръвната захар, премахват глада и повишават енергията.

 

И не последно място – за да имаме енергия и сила, се нуждаем от фосфор. Фосфорът е нужен за производството на енергия и нейното оползотворяване в клетките, както и за пълноценното усвояване на храната. Участва в почти всички биохимични процеси, регулира функцията на бъбреците, сърцето и алкално-киселинния баланс. Среща се в почти всички храни, така че при пълноценно хранене, острите дефицити при здрави хора се срещат сравнително рядко. За да сме сигурни обаче, че организмът успява да го усвои на ниво клетка, можем да подпомогнем това с прием на минерални соли. Шуслеровите соли, които съдържат фосфор в състава си, са №2, №3, №5 и №7. Общото между тях е, че зареждат организма с много енергия. Могат да се приемат поотделно или в комбинация, като дават сили, помагат за преодоляване на усещането за изтощения и бърза умора, подпомагат нервната система и носят добро настроение.