За да се радваме на добро здраве, е нужно да живеем в хармония с нашите биоритми. Защо и как през пролетта идва ред да се погрижим за черния си дроб и жлъчката? 
 
Смяната на деня и нощта, както и на сезоните, определят всички процеси в организма. Според хронобиологията и познанието за циркадните ритми в организма пролетта е период на най-висока активност във функциите на черния дроб и жлъчката. Това допринася за отстраняването на всички отпадни вещества и токсини, останали в организма от дългата зима. Този период е най-ефективен и за лечението и възстановяването на черния дроб.
 

Как претоварваме черния дроб и какво рискуваме с това 

Посредством черния дроб се регулират метаболитните процеси в организма. Той отговаря за разграждането на всички вещества (хранителни и отпадъчни), които попадат в тялото, както и за тяхното преобразуване, така че подходящите да бъдат използвани, а нежеланите – обезвредени и изхвърлени. Разграждането и детоксикацията на алкохола, вредните вещества от цигарите, лекарствата са невъзможни без този важен орган, който произвежда и жлъчна течност за разграждане на мазнините. 
 
За съжаление, съвременният начин на живот и хранене често води до неговото претоварване. Ако преяждаме, храним се небалансирано (в храната ни липсват жизненоважни аминокиселини, витамини, минерали и микроелементи), черният дроб не може да се възстановява и става податлив на инфекции и химическо влияние. Вредим му също със заседналия начин на живот, със злоупотреба с алкохол, цигари, кофеин, с прекомерна употреба на медикаменти и др. Нарушеното киселинно-алкално равновесие в тялото, както и нарушената чревна микрофлора водят до дисбаланс на неговата функция за детоксикация.
 

Как да му помогнем с минерални соли 

Шуслеровата терапия разполага с утвърдена комбинация минерални соли, жизненоважни за чернодробните клетки, с детоксикиращо действие: 
 
Шуслерови соли №6 калиев сулфат, №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Калиевият сулфат спокойно можем да наречем сол на чернодробната клетка – прочиства черния дроб, подпомага процесите на отделяне и изхвърляне на вредните вещества от организма. Сол №8 регулира количеството вода в органите и тъканите и заедно със сол №9 са важни за поддържането на алкално-киселинния баланс на организма. Сол №10 помага за извеждане на излишните течности от тялото и за отстраняването на токсините от организма. Приемът е по 5 таблетки от всяка сол дневно за 3 седмици. Прави се 3 седмици пауза и програмата за детокс се повтаря. 
 
Шуслеровите соли могат да бъдат приемани по различни начини. Техният създател д-р Шуслер установява, че минералите трябва да се разредят на хомеопатичен принцип, за да преминат безпрепятствено през клетъчната мембрана. В противен случай директно се изхвърлят от организма. Когато таблетките се смучат, през устната лигавица те циркулират в кръвта и достигат безпрепятствено до клетките. Друг вариант за прием на солите е да се разтворят в чаша топла вода и течността да се пие бавно на малки глътки, като се задържа в устата с „дъвчене”. Този начин е подходящ за прием на по-големи дози – по 5-7-10 таблетки, а също така и за по-бързо действие на солите (например т. нар. Гореща седмица – 10 таблетки сол №7 магнезиев фосфат, разтворени в чаша вода, при главоболие или при трудно заспиване и проблеми със съня). 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Черният дроб се повлиява много добре и с помощта на компрес, направен с Шуслерови соли. Таблетките от комбинацията соли №6, 8, 9 и 10 се разтварят на каша в малко топла вода и се налагат с компрес върху областта на черния дроб. 
 
Малките деца смучат солите с удоволствие поради леко сладкия им вкус. А при кърмачетата таблетката може да се разтвори в малко количество вода и като кашичка да се нанесе във вътрешната страна на бузките. Друг вариант е също така разтварянето й в шише с биберон с малко вода или като кашичка, намазана върху зърното на гърдата. Така бебето я приема по време на кърмене. 
 

Други съвети за укрепване на черния дроб и жлъчката


  • Увеличаването на чернодробните заболявания е свързано с високата консумация на силно преработени храни, особено протеини. Важно е не голямото количество белтъчна храна, а да е с високо качество. Повишената консумация на месо например ни носи пълноценни белтъчини, но пък води до образуване на неблагоприятни метаболитни отпадъчни продукти. 
  • Намалете приема на мазнини и приемайте повече баластни вещества чрез консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти. Полезни са ръжта, овесът, ечемикът, просото и кафявият ориз, които са били основна храна на хората хилядолетия наред.
  • Избягвайте рафинирани хранителни продукти (бяло брашно и захар).
  • Ограничете алкохола и никотина.
  • Основна грешка в храненето е вечер да се приемат трудно смилаеми и мазни храни като млечни и месни продукти, да се консумират големи количества алкохол, сурова храна, която не може да се преработи и усвои и започват процеси на гниене и ферментация. 
  • Дръжте в норма килограмите. 
 
Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните видеоматериали за тях на www.istoriizazdrave.bg