Пролетта е сезонът, през който често се оплакваме, че чувстваме слабост и изтощение. Дали липсата на енергия и апетит, леката замаяност и невъзможност да се концентрираме върху работните задачи са „наследство” от зимата или от поредния вирус? И как да сме отново жизнени и в добро настроение?
 

1. В капана на пролетта

Чувството за умора, загубата на апетит, главоболие, раздразнителност и лошо настроение са в пълен контраст с разцъфтяването на живота около нас. Понякога пролетта ни носи не прилив на енергия, а усещането за безсилие. Причините за подобно състояние са много: непълноценно хранене, отслабване или интоксикация на организма, недостигът на витамин D, заседналият начин на живот. Сред причинителите на пролетната умора се сочат и ниските нива на бета-ендорфините – невротрансмитери, чието действие ни помага да се чувстваме щастливи и удовлетворени.
 


Какво помага?

Балансираната диета е важна за доброто здраве без значение на сезоните. Ако се храните с изобилие на мазни храни и въглехидрати за сметка на пресните плодове и зеленчуци, нищо чудно, че ви липсва енергия. Ограничете месото и захарта и увеличете фибрите в менюто си. Пийте зелен чай или прясно изцеден фреш всяка сутрин – ще усетите прилив на енергия в самото началото на деня. Сокът от кореноплодни например (червено цвекло, моркови, зеле, гулия, целина) е богат източник на ензими, витамини и микроелементи: витамини C, B и Е, калций, калий, натрий, магнезий. Всички те са ви нужни в битката срещу пролетната умора.

Физическа активност – разходка на открито, джогинг и всичко, което стимулира кръвотока помага да преборите изтощението и вялостта.

Бирена мая – заради високото си съдържание на витамини от В-групата, протеини и минерали (хром и селен) се препоръчва като ценен източник на енергия и помощник в укрепването на имунитета.

Женшен – познат от векове с полезните си качества. Повишава издръжливостта, подобрява умствената и физическата активност.

NEWS_MORE_BOXМинерални соли – специалистите препоръчват комбинация Шуслерови соли за енергия и добър имунитет: сол №3 железен фосфат, сол №5 калиев фосфат и сол №8 натриев хлорид (по 3 таблетки от всяка сол, разпределени сутрин, обед и вечер, за период от 3-4 седмици). Железният фосфат подобрява насищането на тъканите с кислород, калиевият фосфат стимулира мозъка при умствено, емоционално и психическо изтощение, зарежда с енергия и добро настроения през целия ден. А натриевият хлорид координира баланса на течности в тялото. Хроничната умора е ясен симптом за недостига му в организма ви.
 

2. Умора и изтощение като наследство от грипа

Астеничният синдром се различава лесно по това, че след преминаване на съответното заболяване се чувствате силно отпаднали, изтощени, липсва ви концентрация, всяка дейност в ежедневието изисква много повече усилия от обичайното. При някои хора с тежки хронични заболявания, например сърдечносъдови или захарен диабет, това състояние може да продължи и цял месец. Дължи се на тежкото протичане на вирусната инфекция и недобра обмяна на веществата. При инфекция с висока температура, изпотяване, повръщане болният губи много телесни течности, а дехидратацията забавя възстановяването му.

 

Какво помага?

Не бързайте да се върнете към нормалния си ритъм на работа – при възможност отделете време за почивка и възстановяване. Приемайте много течности – водата улеснява усвояването на хранителните вещества и изхвърлянето на токсините.

Комбинация от минерални соли ускорява процеса на възстановяване – Шуслерова сол №2 калциев фосфат и №5 калиев фосфат (по 5 таблетки от всяка сол ежедневно за 2-3 седмици след боледуване). Калциевият фосфат повишава съпротивителните сили на организма и подпомага възстановяването след болестта, а калиевият фосфат е „енергийното лекарство” в Шуслеровата терапия – препоръчва се при умствена и физическа умора, за прилив на сили.

Направете прочистване на организма, особено ако се е наложило да използвате силни лекарства. Шуслеровите терапевти препоръчват комбинация минерални соли: Шуслерова сол №6 калиев сулфат, №9 натриев фосфат, №10 натриев сулфат и №11 силицея. Вземат се по 3 таблетки от всяка сол ежедневно, за 1-2 седмици след вирусната инфекция.

Пробиотици - ако се е наложило провеждането на антибиотично лечение, специалистите препоръчват то да е съпроводено с прием на пробиотици, както и да се продължи употребата им поне месец след това.


За храненето – отново не забравяйте на масата свежите плодове и зеленчуци. Особено полезни за бързото възстановяване са плодово-зеленчуковите фрешове – например микс от зелена ябълка, червено цвекло и джинджифил (активизира имунната система) или сок от моркови, гулия, целина и червено цвекло (препоръчва се за повишаване на имунитета и възстановяване след заболяване).