Дори детето да не боледува често, е важно да подготвим организма му месец преди тръгване на ясла или детска градина. Това важи както за малчуганите, които посещават детско заведение за първи път, така и за тези, които са направили пауза през лятото.

Тръгването на ясла или градина е съпроводено със силен стрес за детето, който се отразява и като спад на имунитета. Какво можете да направите, за да улесните прехода и да предпазите малкото от често боледуване през есенно-зимния период?

Подгответе детето психически. Помогнете му по позитивен начин да приеме мисълта за тази голяма промяна. Покажете му новата среда, разкажете му как ще преминава денят му в градината, какви ще са новите му занимания. Своевременно променете дневния му режим (особено часовете за лягане и ставане), така че да не се стига до силни сътресения. Самите родители също трябва да запазят спокойствие, особено майките, които тежко преживяват раздялата. Малките деца са много интуитивни и усещат това, което допълнително засилва страховете им.
 

1. Помощ за имунитета

Имунитетът в детската възраст от 1 до 7 г. е незрял, поради което децата, тръгвайки на детска ясла или градина, често боледуват. По-голяма част от инфекциите се причиняват от вируси, затова неуместната употреба на антибиотици може допълнително да понижи имунния отговор. Разбира се, ако заболяването е с бактериална генеза, след консултация с лекар се назначават подходящи антибиотици, по направената антибиограма.

Преди да постъпи детето в организиран колектив е желателно да се подпомогне работата на имунната система с лечебни методи като хомеопатия и Шуслерова терапия, с прием на хранителни добавки, пробиотици, имуномодулатори и други природни средства. Можем да му даваме мед, пчелен клей, ако няма алергия, и продукти, съдържащи ехинацея или коластра. Хомеопатията разполага с ефективни средства за профилактика и подготовка на имунитета преди есенно-зимния период. Особено подходящи за подрастващия детски организъм са следните хомеопатични лекарства:


  • Calcium carbonicum - подсилва организма да се справи с респираторните инфекции. Повлиява положително адаптацията на детето в нова емоционална среда. Особено подходящ за малчугани, които са плашливи и неспокойни.
  • Calcium phosphoricum - подобрява калциевата обмяна, изключително важна в този период на усилен растеж. Помага на детето да се справи с умората и изтощението. Подходящ и за деца, които лесно се ядосват.
  • Calcium fluoratum - укрепва локалните механизми на защита на кожата и лигавиците, а те са първият страж на детския организъм срещу инфекциите.
  • Sulfur jodatum – има силно противовъзпалително действие и антибактериална активност. Повишава физическата издръжливост. Отличава се със силно противовъзпалително действие, особено при инфекциии с гъсти, жълто-зелени секрети. Подходящ за деца, които имат проблеми с общуването.


Приемът на тези препарати подпомага работата на имунната система. Добре е да се вземат профилактично поне месец преди тръгване на ясла/градина, а също и в първите седмици след това, които са най-стресиращи за детето. Калцият се изразходва бързо в моменти на силен стрес, но натрупването му в организма е дълъг процес. За улеснение на родителя тези 4 лекарства са включени в състава на комплексния хомеопатичен препарат Имунокинд.

Подходяща за укрепване на имунната система е също комбинация Шуслерови соли – сол №3 железен фосфат, сол №7 магнезиев фосфат и сол №6 калиев сулфат. Железният фосфат осигурява насищането на тъканите с кислород и така организмът има достатъчно енергия да се справя по-бързо и ефективно с атаките на вирусите и микробите. Калиевият сулфат укрепва защитните функции на кожата и лигавиците и подпомага прочистващите процеси в тялото, а магнезиевият фосфат действа успокояващо и хармонизиращо. Приемът е по 3 таблетки от всяка сол сутрин, обед и вечер, поне за един месец.
Важно! Желателно е да започнете профилактика за укрепване на имунитета един месец, преди детето да започне да посещава ясла или детска градина.

NEWS_MORE_BOX


 

2. Балансирано хранене

Включете в детското меню храни, които активират имунитета: протеини, бавни въглехидрати, полезни мазнини, пресни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти. Витамините А, С, Е, някои микроелементи и омега-3 мастните киселини действат имуностимулиращо. Не забравяйте, че организмът ги усвоява най-добре не от таблетки, а когато са от естествен произход.
 

3. Закаляване

То е важна част от процеса, осигуряващ добър имунитет на малкото. Трябва да започне от първите месеци със специфичните бебешки закалителни процедури. Не навличайте малкото дете с много дрехи, поддържайте у дома си подходяща, умерена температура. Осигурявайте ежедневни разходки или физическа активност на открито, за да расте детето здраво.
 

Консултант: д-р Величка Терзиева, педиатър и ОПЛ в Студентска поликлиника, София