Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Известен в международен мащаб преподавател по хомеопатия със специални интереси върху езика на тялото при диагностициране.
 

 

“Искате здраво бебе? Кажете сбогом на вредните навици!“ Това съветва проф. д-р Аджит Кулкарни, индийски хомеопат с над 25 години практика зад гърба си. Специалистът сподели специално за Puls.bg как да се подготви една двойка за зачеването и износването на бременността.

Проф. Кулкарни вие сте тук по повод Световната седмица на хомеопатията, която тази година е посветена на репродуктивното здраве, разкажете ни какво пречи на зачеването?

Свикнали сме да обясняваме всичко със стреса и влиянието, което има върху нас... Действително той е един от сериозните виновници за проблемите. Забравяме обаче и за прекомерната употреба на цигари и на алкохол, на мазни и пикантни храни, за малкото часове сън и липсата на движение. Опитите за забременяване трябва да бъдат предшествани от промяна в начина на живот. Това се опитвам да науча моите пациенти.

Има ли конкретни стъпки в полза на зачеването?

Започва се с прочистване на тялото и при мъжете, и при жените, което се прави 6 месеца преди зачеването. Според индийската медицина Аюрведа трябва да се сбогуваме с вредните навици. При мъжете пушенето и злоупотребата с алкохол води до намаляване количеството и качеството на сперматозоидите. Нужен е и прием на калций, магнезий, витамини В6 и В12. Есенциалните мастни киселини и цинкът се взимат против малформации на плода. Препоръчвам бъдещите татковци да се откажат от все по-разпространената практика да седят или лежат с лаптоп в скута. Топлината, която излъчват модерните компютри, уврежда качеството и количеството на сперматозоидите. Тесните дънки също крият подобен риск и трябва да се заменят с широки и по-удобни.


NEWS_MORE_BOX


За жените силно препоръчвам да посветят времето си на повече приятни занимания, да се хранят здравословно и да използват Шуслеровата терапия с минерални соли за насищане на организма с необходимите му минерали. Много добри резултати се постигат с масаж кунделини, който буквално засилва устойчивостта на тъканите на матката и е изключително полезен за всички дами. Прави се поне 2-3 седмици.

Когато се стигне до бременност как да  се грижи жената за себе си?

На първо място спрете да се храните навън. Приемайте само домашна храна, приготвена със светли мисли от хора, които ви обичат. Хранете се често и на малки порции. Препоръчвам да се консумират стафиди, смокини и спанак като източник на фолиева киселина и полезни витамини. Бременната не трябва да вдига тежки предмети. Сънят през деня или настрани не се препоръчва. Според нашите традиции жената не трябва да пътува при новолуние и не трябва да гледа слънчеви затъмнения. Важно е да носи удобни обувки и по време на бременността да забрави за сандалите и високите токчета.
А проблемът с отоците и подпухването може да бъде решен с помощта на 5 таблетки на ден от Шуслерова сол № 8 натриев хлорид. Но най-важното е бъдещата майка да бъде спокойна и щастлива, защото качествата на детето се определят от мислите и чувствата, които я вълнуват.