Ако пренебрегнем болките в гърба и кръста, след време неприятните усещания могат да се прехвърлят и към други части на тялото - врата, раменете, дори ръцете и краката. В дългосрочен план рискуваме да попаднем в капана на хронично страдание. 
 

Откъде се зараждат проблемите?

 
Нещо интересно, което малцина знаят – първите проблеми с опорно-двигателния апарат се зараждат още от момента на появата ни на бял свят. При естественото раждане бебето трябва да премине през тесния родов канал, при което меките кости на главата леко се сплескват, а раменете също леко се изместват (луксация). Това е първото изместване на стави, но подобни на него ще продължават да се случват и нататък във времето. С годините, заради неправилна стойка или начин на работа (неправилно седнали, прегърбени пред компютъра), както и поради живота ни, изпълнен с хроничен стрес, който винаги се отразява със стягане и схващане на мускулите в областта на врата, раменете и целия гръб, се стига до изместване на шийните прешлени, до промяна в тонуса на шийните мускули, до нарушена позиция на гръбнака и до болка. 
 
Болките в кръста са втората най-честа причина за посещение при лекар, но, за съжаление, голяма част от хората подценяват този сигнал и търсят помощ, когато страданието е напреднало вече дотам, че сериозно се влошава качеството на живот - не могат да се движат, имат затруднения да седят или да спят. Много е важно своевременно да се възстанови нормалната позиция на гръбнака, защото изместването на прешлените може да доведе на по-късен етап до високо кръвно налягане, заболявания на вътрешните органи и др. 
 

Какви са възможните решения? 

 
Остеопатията е вид алтернативна медицина, при която се извършват различни мануални техники (масаж и разтягане на мускулите и ставите), чиято цел е да помогнат на естествените процеси на самовъзстановяване на тялото. Това е неинвазивна холистична терапия, в която не се използват медикаменти. Фокусът е върху цялостното регулиране на органите и системите на организма, което се постига чрез третиране и укрепване на опорно-двигателния апарат - ставите, мускулите, гръбначния стълб. Целта е процедурите да се отразят положително на нервната, кръвоносната и лимфната системи на организма. 
 
Какво може да се лекува с помощта на остеопатията? Болки в главата, врата, гърба, краката, ишиас, т. нар. „тенис-лакът”, артрит, различни травми, но също и астма, храносмилателни проблеми и др.
 
Остеопатията приема, че тялото има способността да се саморегулира и да се възстановява, която губи с течение на времето поради процеса на стареене, изкривявания на стойката, травми, болести, раждане, както и при натрупване на физическо и психическо напрежение.
Според остеопатията, когато една част от тялото има някакви ограничения в дейността си, другите части на организма, който е единна система, трябва да се нагодят, за да компенсират. Това води до възпаление, болка, скованост и други заболявания. 
 
Остеопатите използват широка гама от нежни техники за масаж, включително и на меките тъкани, разтягане, дълбок натиск и манипулация на ставите. По този начин се подобряват движенията и стабилността на опорно-двигателната система. На свой ред, други системи на тялото, като кръвоносната, нервната и лимфната, функционират по-ефективно. Остеопатите откриват точките на спазъм, ограничение или голямо натоварване в различни части на тялото. 
 
С палпация те правят оценка на състоянието на гръбначния стълб, ставите, мускулите и сухожилията. Тази оценка може да се допълни с неврологични и ортопедични тестове и други медицински изследвания, като кръвни тестове, рентген и др. 
 
Остеопатът прави строго индивидуална програма и дава и съвети за промяна в храненето и в начина на живот, насоки за определени упражнения, техники за дишане и регулиране на стреса. 
 
Шуслерови соли при болки в гърба и кръста – някои специфични костно-ставни проблеми имат своето решение с помощта на комбинации минерални соли: 
  • За дискова херния: Шуслерова сол №1 калциев флуорид и №8 натриев хлорид (по 3 таблетки дневно от всяка сол). Калциевият флуорид се използва при деформации на гръбнака, а натриевият хлорид е нужен за здрави ставни връзки (хрущяли, лигаменти).
  • При контузии, травми на ставите: Шуслерова сол №3 железен фосфат (в остра фаза по 1 таблетка на всеки час до отшумяване на симптомите.) Железният фосфат е солта за първа помощ при всякакви травми, ограничава възпалителния процес. 
  • При болки в кръста, гръбначно изкривяване, като профилактика на остаряването на гръбнака: Шуслерови соли №1 калциев флуорид, №8 натриев хлорид и №11 силицея. (по 3 таблетки дневно от всяка сол). Сол №1 предпазва костите от възрастови изменения и се препоръчва при деформации, сол №8 се грижи за здравината на ставните връзки, а сол №11 е за еластични и здрави кости, сухожилия и гръбнак.
NEWS_MORE_BOX

 


 
Паневритмия, йога, ставна гимнастика на Норбеков, релаксация – всички те са духовни практики, които оказват хармонизиращ ефект върху състоянието на опорно-двигателната система.
 
Физически упражнения – те са сред универсалните средства за профилактика и лечение на болки в гърба и кръста. Важното е да са балансирани – да не се претоварва тялото, а ако усетите дискомфорт или болка, спрете незабавно. Много полезна например е серията упражнения от йога, наречена „Поздрав към слънцето”. Подходящи спортове, без такива, които изискват резки движения, са - каланетика, плуване, пилатес. Раздвижвайте се ежедневно, започнете деня си с гимнастика. 
 
Масажите са доказано от древността лечебно средство при болки в гърба и кръста. Те релаксират мускулатурата, действат обезболяващо.