Зимата предразполага към развитие на депресивни състояния с недостига на слънчева светлина, с лошите атмосферни условия, с липсата на достатъчно физическа активност и разходки на открито. Как могат да помогнат хомеопатията в съчетание с режим на хранене и някои малки промени в ежедневието? 
 
Късите, студени зимни дни извикват у повечето от нас недостиг на енергия, сънливост, апатия. Специалистите смятат, че симптомите се дължат на хормоналните промени в тялото, причинени от липсата на достатъчно слънце. Повишават се нивата на хормона мелатонин, това води до нужда от повече сън и до понижаване на телесната температура (компенсираме го като хапваме висококалорични храни). В същото време се понижават нивата на хормоните серотонин (хормонът на щастието) и допамин, което причинява липса на енергия и понижена концентрация.
 
При някои хора обаче (по-често при жените), състоянието може да се задълбочи и да премине в т. нар. сезонна депресия. Симптомите включват потиснато настроение за период от една-две седмици и повече (влошаващо се с настъпването на вечерта), постоянна сънливост, изтощение и изключителна липса на енергия, повишане на апетита, водещо до наддаване на тегло, трайни смущения на съня, липса на желание и удоволствие от извършването на каквато и да е дейност, затруднения с концентрацията, намалено либидо. Възможно е периодите на депресивни състояния да се повтарят всеки зимен сезон.
 
В зависимост от тежестта на оплакванията може да се наложи консултация със специалист. В никакъв случай не бива да се приемат антидепресанти без лекарска препоръка! Ето няколко идеи как да се чувстваме по-енергични и бодри, и да не позволим на лошото време и на най-студения сезон през годината да провокират емоционална нестабилност.
 
Балансирана диета – с повече свежи плодове и зеленчуци, като е важно в менюто да присъстват и т. нар. храни за добро настроение: банани (спомагат за повишаването на нивата на серотонина), смокини (подобряват паметта и концентрацията), боровинки (богати на витамини, които се борят срещу стреса и апатията). Добре е да се изключат от менюто алкохол, кафе и други напитки, съдържащи кофеин, както и консервирани храни, полуфабрикати и бързи храни. Те нарушават алкално-киселинното равновесие, изразходват жизнената енергия и причиняват сериозна дисхармония в организма. Ежедневният прием на голямо количество захар пък засилва процесите на ферментация в червата. В резултат се образуват газове (въглероден диоксид), което предизвиква състояние на хронична умора.
 
Липсата на слънчева светлина може да наложи допълнителен прием на витамин D. Редица изследвания откриват връзка между проявите на депресия и дефицит на този важен витамин. Консултирайте се с лекар за начина на прием поради опасност от предозиране. 
 
Хранителни добавки – препоръчват се тези, съдържащи L-триптофан и магнезий, тъй като действат укрепващо в периоди на непрекъсната умора, при липса на енергия, при хроничен стрес.
 
Помощ с хомеопатия – подходяща алтернативна терапия за регулиране на емоционални нарушения и нестабилност, но е препоръчителна консултацията с опитен хомеопат, който да подбере необходимото лечебно средство и потенция, така че терапията да има успех. В хомеопатията са популярни няколко лекарства, които помагат за преодоляването на сезонна депресия:
 
Aurum metallicum D12, D30 - може да се използва, ако се появи депресия и отвращение от живота, например след продължително натоварване на работа, под високо напрежение, включително и през празниците. Пациентите, които се нуждаят от лечение с този хомеопатичен медикамент, са сериозни хора, изключително успели в професията си. Често техните неразположения са провокирани от бизнес неуспехи, загуба на влияние, любовно разочарование. Приемат живота като тежко бреме, поддават се на суицидни мисли. Състоянието им и депресивните мисли се влошават най-вече през нощта. До голяма степен живеят с чувството, че над тях винаги са надвиснали черни облаци.
 
Arsenicum album D12, D30 – подходящо лекарство, когато има оплаквания от усещането за дълбока несигурност със силно безпокойство и тревожност. Хората, които биха имали нужда от лечение с Arsenicum, несъзнателно страдат от дълбоко вкоренена слабост, лежаща в основата на много техни страхове. Те ги компенсират чрез редица механизми като изключителен стремеж към чистота, чести визити при лекаря (хипохондрия), силно желание да бъдат закриляни и страх да не останат сами, пестеливост, педантичност.
 
Pulsatilla D6, D30 – за силно емоционални хора, които лесно плачат заради усещането, че са изоставени. Човек, който се нуждае от лечение с Pulsatilla, има огромна нужда от физическа топлота и контакт, независимо дали е дете, или възрастен.
 
Natrium chloratum D6, D30 - прилага се за екстремна емоционална уязвимост, водеща до интровертност. Пациентът, който би имал полза от това хомеопатично лекарство, потиска емоционалната болка, вследствие от широко наложилия се начин на възпитание в съвременното общество. Налага му се да упражнява силен самоконтрол, за да не показва чувствата си. Грижовен, сериозен, приема се за отговорен за всички. Ако разтревожи други хора, това го кара да изпитва силна вина. Изключително податлив на депресия, резултат именно на дългогодишно потискане на тъгата, на която не е бил даден израз, не е била облекчена чрез плач.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Шуслерова терапия - дефицитът на желязо също води до лесно изморяване и променливи настроения. Можете да използвате комбинация минерални соли, подходяща при състояния на силна умора: сутрин Шуслерова сол №3 железен фосфат, на обяд сол №5 калиев фосфат и вечер – сол №7 магнезиев фосфат (по три таблетки от всяка сол ежедневно). Калиевият фосфат е солта за енергия, която има доказан позитивен ефект върху психиката. А магнезиевият фосфат премахва подсъзнателното напрежение и действа успокояващо в стресови ситуации.
 
Спорт – леки, но регулярни активности. Първоначално при състояние на апатия е възможно да изглежда почти непосилно, но в дългосрочен план движението е най-доброто средство за борба със стреса и за подобряване на настроението. Подходящи техники за релаксация са йога и тай чи.
 
Лично време – отделено само за вас, в което да си позволите да се занимавате само с онова, което ви харесва и ви действа релаксиращо и зареждащо. Винаги мислете и се грижете и за себе си – не пропускайте да се поглезите с кино, театър, концерт, масаж или сауна. Слушайте музиката, която обичате. Правете неща, които ви забавляват и ви доставят удоволствие!
 
Внимавайте за: Непременно потърсете лекарска консултация, ако имате някой от следните симптоми: депресивно настроение с преобладаващо чувство за безнадеждност, възможно е да е съпроводено с мисли за смъртта. Силна раздразнителност и тревожност до степен, която нарушава ежедневните дейности и работните ангажименти. Продължителната отпадналост и бързо изморяване са повод да се провери и за възможна дисфункция на щитовидната жлеза.