Ежедневните навици за грижа за кожата са в основата на естествената красота, но само те не са достатъчни. Кои са виновниците за чести изяви на акне и как да ги елиминираме? 

 

Американската академия по дерматология препоръчва да се придържаме към следните ежедневни навици за базова грижа, които ще ни помогнат да се радваме на по-чиста и красива кожа: 


  • Да измиваме лицето си задължително два пъти дневно, както и непосредствено след изпотяване. 
  • При миенето на лицето да избягваме търкането на кожата с гъби и др., които могат да я раздразнят. 
  • Препоръчително е да използваме деликатен, неабразивен почистващ продукт (пяна за лице и т.н.), който да разнасяме само с помощта на пръстите. При миене да използваме само хладка вода. 
  • Да избягваме употребата на агресивни козметични продукти, които могат да изсушат и допълнително да влошат състоянието на кожата. 
  • Да се стараем да не докосваме лицето си с ръце през деня, за да се предпазим от появата на нови пъпки или влошаване на състоянието на кожата с акне. 
  • Да избягваме излагането на слънце, да не използваме солариуми, за да предпазим кожата от допълнително увреждане. 
  • Да се консултираме с дерматолог за препоръки за лечението на акнето, за превенция срещу появата му, както и за помощ при белези и пигментни петна, вследствие на акнето. 

 

Специалистите препоръчват също така да вземем мерки за намаляване на нивата на стрес в ежедневието си – счита се, че редуцирането на стреса помага да се предпазим от нови изяви на акне. 

 

Кои храни могат да ни помогнат да овладеем акнето? 

Диета с нисък гликемичен индекс може да подобри състоянието на кожата. Този тип диета включва сурови плодове и зеленчуци, бобови растения и овесени ядки. 


Този начин на хранене предотвратява резките пикове на нивата на кръвната захар и така елиминира два от факторите за появата на акне: възпалителните процеси и увеличената продукция на себум. Няколко изследвания в САЩ, Австралия, Корея и Турция отчитат връзката между спазването на диета с нисък гликемичен индекс и по-редките изяви на акне, както и обратното. 


Специалистите съветват нискогликемичното хранене да се съчетае с прием на повече пробиотични храни, което допълнително да ни предпази от последваща изява на акне. 


Витамини в помощ при акне 

Витамини A, C, D, E и B са много полезни в битката с акнето. Витамин А подпомага регенерацията и има протективен ефект в грижата за кожата. Витамин С има противовъзпалително и антиоксидантно действие, ускорява възстановителните процеси. Витамин D е важен за превенция на засилената секреция на себум, появата на запушени пори и на бактериален растеж. Витамин Е има силно противовъзпалително и антиоксидантно действие, както и антисеборейни успокояващи кожата свойства. Витамин В има антибактериални свойства и също предпазва от повишена себумна продукция. 


Минерали в помощ срещу акнето 

Диетите, богати на минерали, също могат да помогнат за лечението на акнето. Цинкът, например, помага за редуциране на възпалението, а селенът има противовъзпалително и антиоксидантно действое, съдейства за регулирането на себумната продукция. 


Терапия с Шуслерови соли – когато страдаме от дефицит на минерали (в периоди на физически, емоционален стрес, при боледуване, спазване на рестриктивни диети и др.), солите на д-р Шуслер – минерални соли, създадени на хомеопатичен принцип, могат да помогнат за възвръщането на минералния баланс в клетките. 


Терапевтите препоръчват прием на следната комбинация минерални соли в помощ при акне: Шуслерова сол №1 Калциум флуоратум – сутрин, 3-5 табл., повлиява хиперкератозата; Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум – на обяд, 3-5 табл., повлиява обмяната на масти и въглехидрати, регулира алкално-киселинното равновесие на организма; Шуслерова сол №11 Силицея – вечер, 3-5 табл., помага за по-бързото изчистване на закрити гнойни процеси, повлиява хронично повишената киселинност. При открити гнойни процеси (пъпки с гноен връх) може да се добави и прием на Шуслерова сол №12 Калциум сулфурикум, 3 по 1 табл. дневно. Терапията с минерални соли може да се прилага продължително (месеци наред), до изчистване и възстановяване на кожата. 

 

Референции: 
https://medicalnewsbulletin.com/
https://doktor-schuessler.de/