Възпаленото гърло е честа причина за посещение на лекарския кабинет дори и в топлите месеци. Уголемените и зачервени сливици, болката в гърлото, температурата и силната отпадналост са част от неприятните симптоми. Как да си ги спестим?
 
За възникването на болестта, освен физиологичните, съществуват и психосоматични причини. Не случайно лекарите хомеопати разглеждат случая на всеки пациент като не само проследяват хода на болестта, но и се връщат към отправната точка за възникването на проблема – емоцията, събитието, което е подействало като катализатор на страданието
 
От гледна точка на хомеопатията причината за болките в гърлото може да се корени в дълго потискани емоции и нерешени проблеми. Възпалението може да е признак за обида, неспособност да отстояваме себе си и да поискаме това, от което се нуждаем. Подобни проблеми могат да възникнат при изживени ревност, продължително възмущение, страх, скръб, вина. Нарушава се енергетиката на организма в съответната област, тъканите стават податливи на атаката на вирусите и бактериите и следва появата на острата инфекция. При неправилно лечение е възможно състоянието да хронифицира, обясняват хомеопатите. 
 
Според Аюрведа - древната наука за здраве и дълголетие, потискането на негативните емоции, без да са изказани гласно чувствата, води до задържане и на отрицателната енергия в областта на гърлото. Това създава условия за чести неразположения в областта на т. нар. гърлена чакра. Това е петата чакра, разположена в областта на щитовидната жлеза, която се свързва със звука и вибрацията, с комуникацията и творческата енергия. Ако се противим на настъпващи промени, ако преживяваме силна вътрешна съпротива към нещо, тогава най-често се появяват и проблеми с гърлото
 

Какви са възможните решения? 

 
Помощ от класически хомеопат – каквато и да е причината за болките в гърлото (тонзилит, фарингит, вирусна/бактериална инфекция, наличие на психологическа предпоставка за възникването на възпалението) прегледът при лекар хомеопат ще достигне до корените на проблема и съответно до неговото решение. С назначаването на индивидуално избраните хомеопатични лекарства, съответстващи и на емоционалното състояние на пациента, ще се постигне връщането на баланса в организма. 
 
Комплексни хомеопатични средства – отличават се със специално подбраната комбинация от съставки, съобразени така, че да покриват голяма група симптоми на възпаление на гърлото. Могат да се прилагат самостоятелно или като терапия, допълваща конвенционалното лечение и водеща до по-бързо възстановяване на болния. 
 
Немският хомеопатичен съюз препоръчва Тонзилотрен, чиито съставки бързо и ефикасно елиминират болката, отока и възпалението на сливиците и фаринкса при острото начало на инфекцията, подпомагат бързото заздравяване на сливиците, действат ефективно и при хронични тонзилити. В състава му влиза също така и Силицея – хомеопатично лекарство, което е добре познато със своето имуностимулиращо действие. Така се постига по-бързо оздравяване и се предотвратяват рецидивите. За още по-бърз ефект можете да добавите и Шуслерова сол №3 железен фосфат, която спира развитието на възпалителния процес. 
 
Природни средства – джинджифилът е популярен със своите силни противовъзпалителни свойства. Чаят от джинджифил облекчава силните болки в гърлото и подпомага бързото оздравяване. Настържете парченце от корена и сварете отвара от него, която подправете с малко мед и лимон. При първите симптоми за болка в гърлото се погрижете да затоплите леко проблемното място. Топлината ще облекчи неприятното усещане и ще стимулира кръвоснабдяването в областта, като подпомогне естествените съпротивителни сили на организма в борбата срещу инфекцията
 
Подходящ е например компресът с извара - тънък слой извара (около половин сантиметър) се намазва върху памучен плат. Платът се сгъва като шал и, затоплен до телесна температура, се увива на врата. Отгоре допълнително се поставя още една дебела кърпа. Компресът се носи в продължение на няколко часа.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Освобождаване от стреса – ние сме едно цяло от 3 нива: емоционално, умствено и физическо. Когато съществува дисбаланс на някое от тях, той се отразява и на останалите. Затова на първо място трябва да се научим да се разтоварваме от стреса, съветват хомеопатите. Можем да го постигнем по много начини: като си отделяме време за почивка и възстановяване, като сме активни и се движим достатъчно, като се грижим да имаме качествен сън и се храним здравословно. 
 
Ако нещо ни причинява силен и постоянен дискомфорт (в работата или в личен план), задължително е да намерим някакво решение. Когато даден постоянен стресов фактор не може да бъде отстранен, трябва да се опитаме поне да го ограничим. Можем също така да опитаме разтоварване с помощта на някои източни техники за релаксация. 
 
Йога за здраво гърло - поза "Риба " е много подходяща при хора, които често се оплакват от проблеми с гърлото. С нейна помощ се премахва сковаността на врата, а редовното й практикуване, освен че огъвкавява гръбнака, помага при болести на гърлото, възпаления на сливиците и при проблеми с гласните струни.